Lisbet Palme. Foto: Mårten SvemarkLisbet Palme. Foto: Mårten Svemark

Lisbet Palme.

 Foto: Mårten Svemark
MORDPLATS. Polisen avvisade en begäran från en privatspanare om att se förhören med Lisbet Palme. Trots att det gått 30 år sedan Olof Palme sköts till döds i korsningen Sveavägen och Tunnelgatan i Stockholm. Foto: Mikael SjöbergMORDPLATS. Polisen avvisade en begäran från en privatspanare om att se förhören med Lisbet Palme. Trots att det gått 30 år sedan Olof Palme sköts till döds i korsningen Sveavägen och Tunnelgatan i Stockholm. Foto: Mikael Sjöberg
MORDPLATS. Polisen avvisade en begäran från en privatspanare om att se förhören med Lisbet Palme. Trots att det gått 30 år sedan Olof Palme sköts till döds i korsningen Sveavägen och Tunnelgatan i Stockholm.  Foto: Mikael Sjöberg
Olof Palme Foto: Urban BrådheOlof Palme Foto: Urban Brådhe

Olof Palme

 Foto: Urban Brådhe
Kammarrättens avvisande av överklagandet.Kammarrättens avvisande av överklagandet.
Kammarrättens avvisande av överklagandet.

Hemliga polisförhör med Lisbet Palme

Publicerad

Förhören med Lisbet Palme direkt efter mordet hålls hemliga av polisen och Palmegruppen.

De avvisade en begäran från en privatspanare om att se förhören - trots att det har gått 30 år sedan mordet på Olof Palme.

- Det verkar finnas okända förhör. Jag förstår annars inte vad de försöker hemlighålla, säger Gunnar Wall, författare och expert på Palmemordet.

För snart 30 år sedan sköts statsminister Olof Palme till döds i korsningen Sveavägen och Tunnelgatan i Stockholm.

Och ända sedan den dagen har vittnesuppgifterna från hans hustru Lisbet Palme, som promenerade med sin make och också blev skjuten, stått i centrum.

Hon har länge sagt att hon är helt säker på att Christer Pettersson är mördaren, men uppgifter om motstridiga uppgifter från de första förhören med henne har länge förekommit.

Nu har ett avslag från polismyndigheten avslöjat att det kan finnas okända förhör med Lisbet Palme från natten för mordet på hennes make. Men Palmegruppen håller dem hemliga.

Begärde ut "samtliga förhör"

Författaren och tidigare journalisten Sven Anér står bakom den avvisade begäran om att ta del av "samtliga förhör som hölls i besöksrummet med Lisbet Palme" och förhör med besättningen i den så kallade Sollentuna-ambulansen från mordnatten.

- Efter 30 år kan ju ingenting behöva vara hemligt i en olöst mordfråga. Det blir viktigare för varje år att allting kommer fram, säger han.

I veckan avvisade kammarrätten i Stockholm överklagandet av beslutet, vilket Dagens juridik rapporterat om. Polisens avslag motiveras av förundersökningssekretess.

- Det är deras standardformulering, den använder de alltid, säger Anér.

"Svårt att förstå"

Den prisbelönta författaren och Palmemords-experten Gunnar Wall menar att polisens avslag ändå är intressant.

Under åtalet mot Christer Pettersson släpptes nämligen ett förundersökningsprotokoll med förhör med Lisbet Palme. Där borde alla förhör ha varit med, menar både Gunnar Wall och en annan expert på Palmemordet, författaren Kari Poutiainen som har skrivit "Inuti labyrinten: Om mordet på Olof Palme".

Men avslaget tyder på att det finns ytterligare förhör - som fortfarande är hemliga.

- Det verkar finnas okända förhör. Jag förstår annars inte vad de försöker hemlighålla, säger Gunnar Wall.

Han får medhåll av Kari Poutiainen.

- Det finns mycket som man har svårt att förstå varför de undanhåller, säger han.

Inte väl dokumenterat

Den första polisen som pratade med Lisbet Palme var med all sannolikhet Åke Rimborn, som åkte direkt till Sabbatsbergs sjukhus efter mordet.

Han ska bestämt ha uppfattat att Lisbet Palme berättade att det fanns två gärningsmän, något som låg till grund för det rikslarm som då gick ut. Men det är ett av förhören som inte finns väl dokumenterat, enligt Kari Poutiainen.

- Om Åke Rimborn har skrivit förhörsutskrifter, då blir frågan om varför de inte togs upp i rättegångsprotokollet mot Christer Pettersson, säger Kari Poutiainen.

De upprörs över att förhör från mordnatten fortfarande är hemliga - med bara en månad kvar till 30-årsdagen av mordet på Olof Palme.

- Det är väldigt olyckligt. Här har vi en mordutredning som 30 år senare står och stampar på samma fläck som då. Att man använder sig av förundersökningssekretess för att mörka omständigheter känns inte rätt, säger Gunnar Wall.

Expressen har varit i kontakt med Mårten Palme, som dock avböjer att kommentera.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag