Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemliga planerna för när drottning Elizabeth dör

Drottning Elizabeth är delaktig i planerna för sin egen död. Foto: IAN JONES / ALLPIX / SPLASHNEWS. / IAN JONES / ALLPIX / SPLASHNEWS. SPLASH NEWS
Drottningen har i dag hunnit bli 92 år gammal. Foto: RIGI / STELLA PICTURES BACKGRID UK

LONDON. När drottning Elizabeth, 92, dör kommer det utlysas tio dagars landssorg – och premiärministern blir förmodligen den som först får dödsbeskedet.

Brittiska ministrar har i hemlighet genomfört övningen ”Slottsduva” – i den ingår detaljerade, nationella instruktioner inför att den regerande monarken går ur tiden. 

Det var i torsdags som flera ministrar samlades för att gå igenom vad som bör ske när den åldrande drottningen dör, rapporterar flera brittiska medier

Kodnamnet för övningen är Slottsduva (Castle dove, på engelska) och under mötet i torsdags ska ministrarna ha gått igenom specifikt hur landet bör hantera dagen efter att drottningen dött, skriver the Times. Det handlade även om när premiärministern ska göra ett uttalande – innan man utlyser en landssorg i tio dagar.

En tjänsteman från Whitehallpalatset sa om mötet att det var ”första gången olika ministrar har samlats i ett rum”, och att det tidigare bara varit tjänstemän som diskuterat frågan. 

Operation: London Bridge är kodnamn för den plan som funnits sedan 1960-talet angående drottningens död, och som revideras flera gånger om året. Dagarna efteråt betecknas ”D-day”,  “D+1” och så vidare.

 

LÄS MER: Drottning Elizabeths märkliga liv – detaljerna som förvånar

Ministrarna i hemligt möte

Senaste mötet hölls i kabinettets ”office room”, där regeringens katastrofkommitté Kobra normalt sett brukar mötas. Ministrarna ska även ha sett över planerna för att under den extrema omständigheten kunna samla 600 medlemmar ur det brittiska kronrådet, för att godkänna drottningens efterträdare. 

Drottningen själv är i högsta grad delaktig i planerandet av sin egen död. Redan nu finns ett troligt scenario utarbetat från Buckingham Palace, regeringen och BBC, skriver the Guardian.

 

Drottning Elizabeth tidigare i somras under Royal Ascot. Foto: TIM IRELAND / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Det är enligt det som följer: Förmodligen dör drottningen efter en kortare tids sjukdom. Hennes familj och läkare kommer att vara där.

Vid hennes dödsbädd ser läkaren och professorn Huw Thomas till hennes hälsa - bulletiner lär skicka ut. Några men inte många. Huw Thomas är den som kommer begränsa vilka som får komma in till drottningen och vilken typ av information som ska lämnas ut om hennes tillstånd.

När drottningens ögon stängs är det hennes son Charles som blir kung - och hans syskon ska då kyssa den nye monarkens händer.


LÄS MER:
Meghan tar över en av drottningens uppgifter

Drottning Elizabeth planerar för efter sin död

The Guardian publicerade förra året ett långt dokument om de mångåriga förberedelserna och en scenariobeskrivning. 

Där finns själva händelsekedjan utförligt redogjord: Drottningens privata sekreterare Sir Christopher Geidt är den som ska hantera nyheten. Han kommer att kontakta premiärministern - i nuläget konservativa Theresa May. 

Den senaste monarken som dog var George VI. Hans död kommunicerades till Buckingham Palace med kodorden ”Hyde Park Corner” - för att inte växeltelefonisterna skulle få reda på nyheten.

Det som sedan händer är det som ingår i operation London Bridge. Premiärministern väcks om hon sover - och tjänstemän säger ”London bridge is down” på säkra linjer. 

Storbritanniens globala responscenter skickar - från sin hemliga adress någonstans i London – ut meddelandet till 15 regeringar  utanför Storbritannien där drottningen också är är statschef. Meddelandet går även ut till de 36 nationer inom samväldet där drottningen har fungerat som symbolisk ledare.     

Nyheten kommer därefter dra fram som en löpeld över världen - på BBC finns ett särskilt mytomspunnet alarmsystem som ska rassla igång internt när nyheten kommer. 

Beskrivs som en pigg 92-åring

Drottning Elizabeth är 92 år och har varit monark i 65. Hon är vördad över hela världen -  och 12 amerikanska presidenter har under hennes livstid passerat revy. 

Det har diskuterats om det är hennes strikta diet som gett henne ett så långt liv. 

Vad hon äter när hon själv får bestämma?

Grillad eller pocherad fisk, med lite grönsaker och sallad. Aldrig potatis eller något med stärkelse.

– That's it. Det är allt hon äter, har hennes tidigare kock Darren McGrady sagt till CNN