Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hemliga planen: Sänk lönerna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"DET HÄR ÄR BEVISET." "Vi vill inte ha lönesänkningar", sa Anders Borg i SVT:s Rapport 19 maj. Men i ett internt dokument som Expressen tagit del av, avslöjar regeringen att de vill pressa ned de lägsta lönerna.
Foto: Fredrik Persson / Scanpix

Regeringen vill pressa ned de lägsta lönerna. 

Det avslöjar de själva i ett internt dokument som Expressen tagit del av - trots att de alltid förnekat att det finns ett sådant syfte. 

- Det här är bevis för att de i interna sammanhang är öppna med att det handlar om att sänka lönerna, säger Thomas Östros (S).

Oppositionen brukar anklaga regeringen för att föra en politik som pressar ned lönerna, och att det är själva syftet. Men regeringen har hela tiden hävdat att man inte alls är ute efter lägre löner.

 - Vi vill inte ha lönesänkningar, sa Anders Borg i SVT:s Rapport 19 maj.

 Tvärtom hävdar han att de vill pressa upp lönerna.

 - Vår ambition är att pressa upp lönenivån genom en politik som leder till varaktigt högre produktivitet, sa finansministern i en öppen utfrågning med Finanspolitiska Rådet.

 Men internt låter det annorlunda. I ett chefsmöte på UD 27 augusti presenterade Anders Borgs statssekreterare Per Jansson det ekonomiska läget inför höstbudgeten.

 Expressen har läst Powerpoint-presentationen som Per Jansson använde sig av. Där listar han fördelarna med regeringens jobbskatteavdrag.

Föklarar begreppet

 Ett av argumenten lyder: "Förbättrar lönebildningen: förstärker outsider och sänker reservationslönen". 

 Trots att regeringen säger sig inte vilja sänka lönerna, så använder de alltså lönesänkningar som ett argument för sin politik på sina egna möten.

 Nationalekonomen Stefan de Vylder förklarar begreppet "reservationslönen":

 - Det är den lägsta lön som någon är villig att jobba för. 

 Om man sänker reservationslönen, innebär det att man pressar ned lönerna?

 - Ja, det kan man säga. Många skulle säga att man då bäddar för det här med "working poor", som är ett begrepp i USA. De som jobbar mycket men ändå har dåliga löner.

 Thomas Östros säger att Moderaterna "blivit en slags PR-byrå".

 - Man vill inte berätta om politikens innehåll, för man vet att människor inte vill ha det på det sättet. Därför blånekar man varje gång den här frågan kommer på tal. Men det här är bevis, säger han.

 Anders Borg vill inte kommentera uppgifterna, utan hänvisar till sin pressekreterare.

 - Reservationslönen är en nationalekonomisk term som här betyder att fler är nu beredda att jobba vid en given lön. Det beror på att regeringen har gjort det mer lönsamt att arbeta, säger Markus Sjöqvist.

DUBBLA BUDSKAP Vi vill inte ha lönesänkningar Anders Borg i Rapport, 19 maj Förbättrar lönebildningen: förstärker outsider och sänker reservationslönen Anders Borgs statssekreterare Per Jansson förklarar fördelarna med att sänka inkomst-skatten, vid ett möte på UD, 26 augusti.

FAKTA

DUBBLA BUDSKAP


"Vi vill inte ha lönesänkningar"
Anders Borg i Rapport, 19 maj

"Förbättrar lönebildningen: förstärker outsider och sänker reservationslönen"
Anders Borgs statssekreterare Per Jansson förklarar fördelarna med att sänka inkomst-skatten, vid ett möte på UD, 26 augusti.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.