"DET HÄR ÄR BEVISET." "Vi vill inte ha lönesänkningar", sa Anders Borg i SVT:s Rapport 19 maj. Men i ett internt dokument som Expressen tagit del av, avslöjar regeringen att de vill pressa ned de lägsta lönerna. Foto: Fredrik Persson / Scanpix
"DET HÄR ÄR BEVISET." "Vi vill inte ha lönesänkningar", sa Anders Borg i SVT:s Rapport 19 maj. Men i ett internt dokument som Expressen tagit del av, avslöjar regeringen att de vill pressa ned de lägsta lönerna. Foto: Fredrik Persson / Scanpix

Hemliga planen: Sänk lönerna

Publicerad
Uppdaterad
Regeringen vill pressa ned de lägsta lönerna.
Det avslöjar de själva i ett internt dokument som Expressen tagit del av - trots att de alltid förnekat att det finns ett sådant syfte.
- Det här är bevis för att de i interna sammanhang är öppna med att det handlar om att sänka lönerna, säger Thomas Östros (S).
Oppositionen brukar anklaga regeringen för att föra en politik som pressar ned lönerna, och att det är själva syftet. Men regeringen har hela tiden hävdat att man inte alls är ute efter lägre löner.
- Vi vill inte ha lönesänkningar, sa Anders Borg i SVT:s Rapport 19 maj.
Tvärtom hävdar han att de vill pressa upp lönerna.
- Vår ambition är att pressa upp lönenivån genom en politik som leder till varaktigt högre produktivitet, sa finansministern i en öppen utfrågning med Finanspolitiska Rådet.
Men internt låter det annorlunda. I ett chefsmöte på UD 27 augusti presenterade Anders Borgs statssekreterare Per Jansson det ekonomiska läget inför höstbudgeten.
Expressen har läst Powerpoint-presentationen som Per Jansson använde sig av. Där listar han fördelarna med regeringens jobbskatteavdrag.

Föklarar begreppet

Ett av argumenten lyder: "Förbättrar lönebildningen: förstärker outsider och sänker reservationslönen".
Trots att regeringen säger sig inte vilja sänka lönerna, så använder de alltså lönesänkningar som ett argument för sin politik på sina egna möten.
Nationalekonomen Stefan de Vylder förklarar begreppet "reservationslönen":
- Det är den lägsta lön som någon är villig att jobba för.
Om man sänker reservationslönen, innebär det att man pressar ned lönerna?
- Ja, det kan man säga. Många skulle säga att man då bäddar för det här med "working poor", som är ett begrepp i USA. De som jobbar mycket men ändå har dåliga löner.
Thomas Östros säger att Moderaterna "blivit en slags PR-byrå".
- Man vill inte berätta om politikens innehåll, för man vet att människor inte vill ha det på det sättet. Därför blånekar man varje gång den här frågan kommer på tal. Men det här är bevis, säger han.
Anders Borg vill inte kommentera uppgifterna, utan hänvisar till sin pressekreterare.
- Reservationslönen är en nationalekonomisk term som här betyder att fler är nu beredda att jobba vid en given lön. Det beror på att regeringen har gjort det mer lönsamt att arbeta, säger Markus Sjöqvist.
DUBBLA BUDSKAP Vi vill inte ha lönesänkningar Anders Borg i Rapport, 19 maj Förbättrar lönebildningen: förstärker outsider och sänker reservationslönen Anders Borgs statssekreterare Per Jansson förklarar fördelarna med att sänka inkomst-skatten, vid ett möte på UD, 26 augusti.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag