Hemliga operationer har stött rebellerna

Publicerad
Uppdaterad
Samarbetet mellan Nato och rebellerna i Libyen har stärkts avsevärt de senaste veckorna, uppger en Nato-källa för New York Times.
Samtidigt har Storbritannien och Frankrike skickat hemlig personal från specialstyrkan långt in på libyskt territorium.
- Deras uppdrag är att göra rebellerna mer stridsdugliga samt att beväpna med, säger Nato-diplomaten till tidningen.
Utvecklingen i Libyen har fått dramatiska vändningar. Officiella Nato-källor uppger för New York Times att luftövervakningen över huvudstaden Tripoli har intensifierats kraftigt den senaste tiden. Enligt källan ska det vara en avgörande faktor till att rebellerna nu har kunnat avancera.
Källan säger att samarbetet mellan rebellerna och Nato har blivit allt mer effektivt och sofistikerat de senaste veckorna. Det trots att Natos mandat egentligen bara sträcker sig till att skydda civila. En av Natos högre tjänstemän säger bland annat till New York Times att USA har etablerat dygnetruntövervakning med drönare över centrala delar av libyskt territorium.

Stridsdugliga

Samtidigt har bland annat Storbritannien och Frankrike i all hemlighet skickat personal ur specialstyrkan långt in i libyskt område. Styrkornas uppgifter är flera, enligt Nato-källan.
- De ska göra rebellerna mer stridsdugliga genom att vara instruktörer, samt beväpna dem. Vi har hela tiden vetat att vi skulle komma till en punkt där effektiviteten hos regeringsstyrkan skulle sjunka till ett stadium där de inte har någon effektiv kommandostruktur över sitt manskap, säger Nato-tjänstemannen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag