Hemliga militära handlingar borta

Publicerad
Försvaret saknar ett antal cd-skivor som kan innehålla sekretessbelagt material. Det är två månader sedan det upptäcktes att de saknas och fortfarande vet den ansvariga utredaren ingenting om ärendet.
- Nu försöker jag ta reda på vad det fanns på skivorna, säger Monica Billmark, IT-säkerhetschef på Servicedivisionen hos Försvarsmaktens Logistik till Expressen.se.
Skivorna innehåller uppgifter som samlats in mellan 2004 och 2007. När ett militärförband begärde ut skivorna från Försvarsmaktens högkvarter i Stockholm var de försvunna.
– Skivorna borde ha funnits på en expedition i högkvarteret i Stockholm, säger Monica Billmark.
Det var i december 2008 och sedan dess har inget hänt.
Monica Billmark har lämnat in en "Hemställan om yttrande vid förlust av hemlig handling" för att få veta vad som fanns på skivorna.
Vad de innehöll, om det är sekretessbelagt, och vem som kan skadas om uppgifterna kommer ut är okänt.
– Personen som sist hade hand om skivorna har slutat, säger Monica Billmark.
Hon har ingen förklaring till vad som kan ha hänt med informationen.
– Det blir så ibland när personal slutar, säger Monica Billmark.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag