Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hemliga mejlet visar: Hon slog larm om SD-trakasserierna

Hanna Wigh, riksdagsledamot för SD, är en av de kvinnor som förekommer i partiets hemliga säkerhetsrapport – som Expressen i dag berättade om. Nu avslöjar Expressen hur hon i ett mejl till Björn Söder slog larm om SD-trakasserierna 2013.
Foto: Anders Ylander
Mejlet som Hanna Wigh skickade till SD:s dåvarande partisekreterare Björn Söder 2013.
I mejlet berättade Wigh att hon tagit illa vid sig av partiets säkerhetschefs agerande efter att kvinnor gått ut och berättat om trakasserier.

Sverigedemokraternas interna säkerhetsrapport för att stoppa kvinnor för att tala öppet om sextrakasserier i partiet väcker starka reaktioner.

Expressen kan nu avslöja hur en partihöjdare – som själv omnämns i rapporten – slog larm om behandlingen av de sextrakasserade SD-kvinnorna.

"De ska ge fan i att skambelägga och få kvinnorna som trätt fram att framstå som förövare", skriver riksdagsledamoten Hanna Wigh i ett internt mejl om säkerhetsavdelningen.

Expressen avslöjade under fredagen Sverigedemokraternas hemliga säkerhetsrapport där kvinnor, som vittnat om sextrakasserier från manliga partikamrater, avfärdades med omdömen som "berusad", "sjuk" och "klängig". Målet med rapporten var att "få slut på skriverierna" om sextrakasserier.

Störst utrymme ägnades åt SDU-kvinnan Emma Sandkvist som var 19 år då hon polisanmälde en chefstjänsteman inom partiet för våldtäkt och sexuella trakasserier. I rapporten beskriver säkerhetsavdelningen hennes påstådda pojkvänsbyten som hennes "omoraliska leverne". De pekar ut henne som berusad, för att ha "ingen trovärdighet" och för att vara en "säkerhetsrisk för partiets inre säkerhet".

En annan av de kvinnor som förekommer i rapporten är riksdagsledamoten Hanna Wigh.

Wigh, som fram till i höstas satt i partistyrelsen, var en av de SD-kvinnor som sommaren 2013 gick ut öppet och berättade om sina erfarenheter som anställd inom partiet. Hon beskrev då hur en manlig chefstjänsteman inom partiorganisationen genom telefonsamtal, kommentarer och sms uttryckt sig sexuellt till henne. Upplevelserna bidrog till att hon då hade lämnat sitt jobb som riksombudsman för partiet.

I samband med uppmärksamheten sade Wigh också att hon fått stöd av delar av partiledningen när hon valde att slå larm.

Men parallellt pågick också partiets säkerhetsavdelnings arbete.

Skrev att hon tagit illa vid sig

Hanna Wigh reagerade direkt på säkerhetsavdelningens hantering av den chefstjänsteman som hon och andra kvinnor i partiet berättat om. I ett mejl till dåvarande partisekreteraren Björn Söder skrev Wigh att hon tagit illa vid sig när partiets säkerhetschef Bengt Malmberg gick ut och berättade om detaljer i anklagelserna på partiets interna nätforum SD-Net och, enligt Wigh, "låtit insinuera att läckan" i fallet var Wigh eller en annan SD-anställd kvinna.

Sverigedemokraternas säkerhetschef Bengt Malmberg.
Foto: Sven Lindwall

Wigh uppfattade det direkt som att säkerhetsavdelningen ansåg att anklagelserna mot SD-tjänstemannen var en "komplott av illvilliga kvinnor" och att säkerhetsavdelningens uppgift var att "misskreditera oss som trätt fram".

Hon berättade också att andra kvinnor kontaktat henne efter att de blivit utsatta för "påtryckningar" från säkerhetschefen Bengt Malmberg:

"Jag är uppriktigt upprörd och irriterad över att kvinnor som trätt fram mår dåligt och ringer gråtandes till mig efter obehagliga utfrågningar från säkerhet och insinuationer om att de dels överdriver och att de inte gjort vad de kunnat för att tydligt förklara för NN (den sextrakasserianklagade SD-tjänstemannens namn, reds anm) att hans beteende ej är önskvärt."

Wigh tillade:

"Det är enligt mig exakt samma resonemang som nyttjas i de flesta sexmålsbrott med att misskreditera och skambelägga offren."

”Ingen önskan om att behöva gå vidare”

Wigh, som alltså själv vittnat om att hon råkat ut för en av de sextrakasserianklagade SD-tjänstemännen, skrev också att hon helst hade velat lägga allt detta bakom sig:

"Jag hyser ingen önskan om att behöva gå vidare med detta ärende utanför partiet men jag misstror säkerhets intentioner i detta ärende och om det är meningen att dessa personer ska ´utreda´ vad som inträffat med deras uppenbart partiska hållning känner jag mig tryggare med att låta gå vidare till polis och låta det utredas där opartiskt."

Hanna Wigh säger nu till Expressen om vad hon minns av säkerhetsavdelningens agerande efter att hon valt att berätta om sextrakasserier:

– Internt började det skrivas på forum, där framför allt säkerhetschefen än en gång uttryckte sig om oss kvinnor och ville påstå att de här männen blivit utsatta för nån form av komplott. Jag blev kontaktad av kvinnor som själva blivit utsatta av de här männen, och som ringt mig och gråtit.

Vilka reaktioner tror du att du möts av när du nu går ut och pratar om det här igen?

– Jag har noterat att när man adresserar problem som finns inom partiet så blir man utsatt för en ganska enorm hatstorm, framför allt på internet och sociala medier. Jag har blivit väldigt ansatt på många håll, på riksdagskamraters Facebooksidor så hånar de mig på grund av att jag adresserar problem som finns i partiet.

– I det läget bör man fråga sig vad det är för parti vi vill ha, är det ett parti som sopar saker under mattan eller ett parti som faktiskt är öppet och transparent där man inser att det begås misstag men att vi hanterar dem. Jag tror att väljarna skulle ha större förståelse för det än att man fortsätter på den här mer korrupta vägen att allting ska hyschas och tystas ned.

”Inget jag vill kännas vid på något sätt”

Wigh har också fått läsa den interna sextrakasserirapport, som Expressen avslöjade under fredagen, där hennes kvinnliga partikamrater avfärdas som "berusade", "sjuka" och för att ha ett "omoraliskt leverne" när de påstås ha bytt pojkvänner:

– Den kvinnosyn som det här ger uttryck för – det är en sedlighetspolis som skrivit den här rapporten.

– Det är väldigt oroande och framför allt den kvinnosyn som det ges uttryck för är absolut inget jag vill kännas vid på något sätt eller som jag känner mig bekväm med att representera i och med mitt engagemang i Sverigedemokraterna, säger Wigh.

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof.
Foto: Pelle T Nilsson

När Expressen får tag på den dåvarande säkerhetschefen Bengt Malmberg, som jobbar kvar inom partiorganisationen, så lägger han på telefonluren direkt. I ett mejl till Expressen skriver han: "Jag gör inga kommentarer nu eller framöver."

Partisekreteraren Richard Jomshof har till Expressen sagt att han har beordrat att rapporten ska "destrueras". Dessutom pågår en organisationsförändring och ett arbete som, enligt Jomshof, är till för att "säkerställa att vi har tydliga rutiner som alla tjänstemän känner till".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.