Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemliga listan: 23 områden är nu ”särskilt utsatta”

Rikspolischef Dan Eliasson.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Polisens underrättelseavdelning klassar nu 23 områden i Sverige som ”särskilt utsatta” – mot 15 för knappt två år sedan. Det avslöjar DN.

Rikspolischef Dan Eliasson har hittills inte velat offentliggöra listan.

– Det här är jättekänsligt. Utvecklingen går åt fel håll, säger en källa till DN.

Nationella operativa avdelningen, Noa, har under våren samlat in mängder av data från landets polisregioner.

Narkotikahandel, gängkriminalitet, social oro och upplevd otrygghet tillhör parametrarna liksom uppgifter om parallell rättsskipning och religiös extremism. Detta skriver DN.


LÄS MER: Utanförkapet inifrån 


Hoppades på färre

Polisens förhoppning var att de bostadsområden som i november 2015 klassificerades som ”särskilt utsatta” skulle ha minskat. Detta tack vare förstärkta samhällsinsatser.

Nu visar det sig att det alltså har blivit precis tvärtom.

DN har tagit del av hemligstämplat material från Noa:s underrättelseavdelning som visar att listan utökats från 15 till 23.

 De åtta bostadsområden som tillkommit är:

• Norrby och Hässleholmen/Hulta i Borås.

• Tynnered/Grevgården/Opaltorget i Göteborg.

• Karlslund i Landskrona.

• Nydala/Hermodsdal/Lindängen i Malmö.

• Fittja och Alby i Stockholm.

• Gottsunda i Uppsala.

Missade på viktiga punkter

En del av dessa områden borde redan 2015 ha klassats som särskilt utsatta. Detta enligt Linda Staaf som leder Noa:s underrättelseavdelning. Den insamlingsmetod som då användes missade dock på viktiga punkter.

– I jämförelse med förra rapporten har vi nu mer kunskaper och en bättre bild, säger Linda Staaf till DN.

Rikspolischefen ska ha sagt nej

Enligt tidningens källor planerade den högsta polisledningen att offentliggöra den nya listan redan för en månad sedan. Men rikspolischef Dan Eliasson ska ha sagt nej.

– Det är krisstämning. Ledningen inser att den måste presentera en trovärdig handlingsplan, problemet är bara att det inte finns särskilt mycket att göra, uppger en person med god insyn till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.