Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Hemliga listan: 23 områden är nu ”särskilt utsatta”

Publicerad

Polisens underrättelseavdelning klassar nu 23 områden i Sverige som ”särskilt utsatta” – mot 15 för knappt två år sedan. Det avslöjar DN.

Rikspolischef Dan Eliasson har hittills inte velat offentliggöra listan.

– Det här är jättekänsligt. Utvecklingen går åt fel håll, säger en källa till DN.

Nationella operativa avdelningen, Noa, har under våren samlat in mängder av data från landets polisregioner.

Narkotikahandel, gängkriminalitet, social oro och upplevd otrygghet tillhör parametrarna liksom uppgifter om parallell rättsskipning och religiös extremism. Detta skriver DN.

 

LÄS MER: Utanförkapet inifrån 

 

Hoppades på färre

Polisens förhoppning var att de bostadsområden som i november 2015 klassificerades som ”särskilt utsatta” skulle ha minskat. Detta tack vare förstärkta samhällsinsatser.

Nu visar det sig att det alltså har blivit precis tvärtom.

DN har tagit del av hemligstämplat material från Noa:s underrättelseavdelning som visar att listan utökats från 15 till 23.

 De åtta bostadsområden som tillkommit är:

• Norrby och Hässleholmen/Hulta i Borås.

• Tynnered/Grevgården/Opaltorget i Göteborg.

• Karlslund i Landskrona.

• Nydala/Hermodsdal/Lindängen i Malmö.

• Fittja och Alby i Stockholm.

• Gottsunda i Uppsala.

Missade på viktiga punkter

En del av dessa områden borde redan 2015 ha klassats som särskilt utsatta. Detta enligt Linda Staaf som leder Noa:s underrättelseavdelning. Den insamlingsmetod som då användes missade dock på viktiga punkter.

– I jämförelse med förra rapporten har vi nu mer kunskaper och en bättre bild, säger Linda Staaf till DN.

Rikspolischefen ska ha sagt nej

Enligt tidningens källor planerade den högsta polisledningen att offentliggöra den nya listan redan för en månad sedan. Men rikspolischef Dan Eliasson ska ha sagt nej.

– Det är krisstämning. Ledningen inser att den måste presentera en trovärdig handlingsplan, problemet är bara att det inte finns särskilt mycket att göra, uppger en person med god insyn till DN.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag