Hemliga kodordet avslöjar svenska sexköp på Tinder

På Tinder trängs tusentals dejtsugna svenska singlar dagligen.

Men nu har den populära appen även blivit en plattform för sexhandel, avslöjar SVT.

Prostitutionen finns numera främst på nätet, och nu har den även hittat till de allra mest populära dejtingapparna.

På den ledande dejtingappen Tinder, med miljoner användare världen över, och många i Sverige, sker den helt öppet trots att det strider mot appens användaravtal.

”Vanligt kostar 5 000, vill du ta det hårt kostar det mer”, skriver en kvinna i ett svar till en man som vill köpa sex.

Det avslöjar SVT:s ”Veckans brott”.

Hemligt kordord

Redaktionen bakom programmet startade olika användarkonton för att kartlägga hur förmedlingen av sexuella tjänster går till.

Dels ett konto med beskrivningen ”generös man”, varpå flera kvinnor hörde av sig med erbjudanden om att köpa sex. Men också ett konto som utgav sig för att vara en fotomodell i 20-årsåldern vilket resulterade i flera förslag från män om att sälja sex.

En man gick rakt på sak och frågade:

”Hur mycket?”

När redaktionen sedan lade till ”söker en generös man” mottog de 37 förslag om sexköp på tre dagar.

Just ”generös” är ett kodord, menar SVT-programmet.

SVT-reportern Åsa Erlandsson skriver i en uppföljande krönika att om en person beskriver sig som ”generös” vet båda parter vad det betyder. Män utger sig för att vara ”generösa”, medan kvinnor söker en ”generös” man.

20 miljarder – varje dag

Tinder lanserades 2012 och har i dag närmare 50 miljoner användare världen över, varav 10 miljoner är aktiva dagligen.

Inuti appen kan användare registrera ett konto, ladda upp bilder på sig själva och skriva en kortare presentation. Användare kan också uppge yrke och arbetsplats.

Sedan bläddrar användare bland andra profiler och väljer ut de man är intresserade av.

Att “svajpa höger” innebär att man gillar en annan användare, medan “svajpa vänster” innebär att man inte är intresserad. Om den man gillar "svajpar" tillbaka blir det en "match" – och först då kan man inleda en konversation, och det är också då förmedlingen av sexuella tjänster kan förmedlas.

Enligt Tinder själva förmedlar appen 20 miljarder matchningar mellan singlar världen över – varje dag.

Skillnaden mot traditionell sexhandel

De som skiljer Tinder och andra dejtingappar från traditionell sexhandel är att användarna i de flesta fall använder riktiga namn och bilder, och i flera fall även har angivit sin arbetsplats, enligt SVT.

I sin granskning kommer SVT i kontakt med läkare och företagsledare som båda var öppna med sina yrken.

Att sexhandeln nu har tagit sig in i dejtingapparna innebär ett utökat bevakningsområde för polisen.

– När vi nu ser att prostitutionen fått sitt genombrott här måste vi givetvis följa med där också. Samtidigt måste man vara ärlig och säga att utifrån hur många vi är, kan vi inte räcka till och vara överallt, säger Simon Häggström, kriminalinspektör i människohandelsgruppen inom polisens nationella operativa avdelning (Noa), till SVT.

För polisen kommer SVT:s avslöjande som en nyhet.

– Det mest oroväckande med det ni nu kan visa upp är att sexköparna har blivit mycket mer aggressiva och tar steget ut i en värld där människor dejtar på vanligt sätt, säger Simon Häggström Hemligt kordord.

I en kommentar till SVT säger Tinder att all form av sexhandel är förbjuden, och man uppmanar användare att anmäla profiler som misstänkts förmedla sexuella tjänster. 

”Det kan leda till att profilen tas bort eller att användaren förbjuds att använda appen. Det är enkelt att anmäla en användare”, skriver en talesperson för företaget i ett mejl till SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.