Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemliga handlingar hittades av Säpo

När Säpo gjorde husrannsakan upptäcktes en mängd hemliga handlingar.
Foto: Stefan Söderström
Försvarsminister Peter Hultqvist
Foto: Pelle T Nilsson/IBL

När Säkerhetspolisen gjorde en husrannsakan i officerens bostad hittade man en stor mängd hemliga handlingar.

Nu försöker Must med alla medel få tillbaka materialet, med hänvisning till rikets säkerhet.

Förundersökningen mot officeren tog en oväntad vändning efter att Säkerhetspolisen gjort husrannsakningar i personens hem. I bostaden gjorde man ett stort antal beslag av usb-stickor. Misstanken uppkom då att officeren tagit hem hemlig information.

Bad Must att granska

Säkerhetspolisen kopierade senare alla handlingar till en dvd och bad Must att granska om det var frågan om hemliga dokument. Det handlar om sammanlagt cirka 40 gigabyte digital information. Än så länge finns usb-stickorna och annat som beslagtogs hos Säkerhetspolisen.

Det har i sin tur lett till en tvist mellan Must och officeren.

Eftersom officeren inte längre har rätt att ta del av hemliga handlingar vill Must med alla medel få tillbaka usb-stickorna och handlingarna som Säkerhetspolisen hittade i hemmet.

Men Must måste först bevisa inför Stockholms tingsrätt vad som egentligen tillhör Försvarsmakten. Innan den saken blivit avklarad vill Must ha kvarstad, alltså tillfälligt stoppa en utlämning på allt som Säkerhetspolisen hittade hos officeren.

Kan skada Sverige

Försvarsmakten anser att om innehållet blir känt kan det skada Sveriges förhållande till främmande makt och rikets säkerhet.

- Beslaget som sådant innehåller ju som vi uppfattar det sekretessbelagd information. Det är handlingar som tillhör Försvarsmakten. Det är därför vi begär tillbaks handlingarna, säger Martin Bissmarck.


Följ Expressen på Facebook för de senaste nyheterna

Det här är Must

Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) har en hemlig budget och antalet anställda avslöjas inte. Must genomför rutinmässigt hemliga operationer för att avslöja främmande makters försök att värva agenter bland anställda inom Försvarsmakten och har även egna hemliga agenter.


Must förser försvarsministern och UD med hemlig information som bland annat hämtas in genom analytiker, agenter och hemligt samarbete med andra länders militära underrättelsetjänster.


Must skyddar namnet på sin personal som har hemliga befattningar genom att använda kodbeteckningar. En kod som används är MUA i kombination med siffror till exempel MUA123. Koden står för människor utan ansikte.


Must består av fyra kontor:
1. Underrättelsekontoret som har nio avdelningar till exempel euroasiatiska avdelningen, bildunderrättelseavdelningen och webbunderrättelseavdelningen.
2. Säkerhetskontoret har tre avdelningar, bland annat säkerhetsunderrättelseavdelningen som ska avslöja terrorhot och subversion. En sektion arbetar med kontraspionage och analyserar hot mot Försvarsmakten från bland annat rysk militär underrättelsetjänst. Den dömde spionen och numera avlidne Stig Bergling arbetade på säkerhetsunderrättelsekontoret.
3. KSI, kontoret för särskild inhämtning är det mest hemliga på Must. KSI använder sig av agenter som bland annat rekryteras från elitförbanden. Namnet på dess chef är hemligt. KSI kan förse sina anställda med falska identiteter, äkta pass under annat namn och har en hemlig instruktion. KSI opererar utomlands och har som huvuduppgift att samla information.
4. Stödkontoret som bland annat hanterar personalfrågor, ekonomi och vissa säkerhetsfrågor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.