När Säpo gjorde husrannsakan upptäcktes en mängd hemliga handlingar. Foto: Stefan SöderströmNär Säpo gjorde husrannsakan upptäcktes en mängd hemliga handlingar. Foto: Stefan Söderström
När Säpo gjorde husrannsakan upptäcktes en mängd hemliga handlingar. Foto: Stefan Söderström
Försvarsminister Peter Hultqvist Foto: Pelle T Nilsson/IBLFörsvarsminister Peter Hultqvist Foto: Pelle T Nilsson/IBL
Försvarsminister Peter Hultqvist Foto: Pelle T Nilsson/IBL

Hemliga handlingar hittades av Säpo

Publicerad

När Säkerhetspolisen gjorde en husrannsakan i officerens bostad hittade man en stor mängd hemliga handlingar.

Nu försöker Must med alla medel få tillbaka materialet, med hänvisning till rikets säkerhet.

Förundersökningen mot officeren tog en oväntad vändning efter att Säkerhetspolisen gjort husrannsakningar i personens hem. I bostaden gjorde man ett stort antal beslag av usb-stickor. Misstanken uppkom då att officeren tagit hem hemlig information.

Bad Must att granska

Säkerhetspolisen kopierade senare alla handlingar till en dvd och bad Must att granska om det var frågan om hemliga dokument. Det handlar om sammanlagt cirka 40 gigabyte digital information. Än så länge finns usb-stickorna och annat som beslagtogs hos Säkerhetspolisen.

Det har i sin tur lett till en tvist mellan Must och officeren.

Eftersom officeren inte längre har rätt att ta del av hemliga handlingar vill Must med alla medel få tillbaka usb-stickorna och handlingarna som Säkerhetspolisen hittade i hemmet.

Men Must måste först bevisa inför Stockholms tingsrätt vad som egentligen tillhör Försvarsmakten. Innan den saken blivit avklarad vill Must ha kvarstad, alltså tillfälligt stoppa en utlämning på allt som Säkerhetspolisen hittade hos officeren.

Kan skada Sverige

Försvarsmakten anser att om innehållet blir känt kan det skada Sveriges förhållande till främmande makt och rikets säkerhet.

- Beslaget som sådant innehåller ju som vi uppfattar det sekretessbelagd information. Det är handlingar som tillhör Försvarsmakten. Det är därför vi begär tillbaks handlingarna, säger Martin Bissmarck.

 

Följ Expressen på Facebook för de senaste nyheterna

Det här är Must

Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) har en hemlig budget och antalet anställda avslöjas inte. Must genomför rutinmässigt hemliga operationer för att avslöja främmande makters försök att värva agenter bland anställda inom Försvarsmakten och har även egna hemliga agenter.

 

Must förser försvarsministern och UD med hemlig information som bland annat hämtas in genom analytiker, agenter och hemligt samarbete med andra länders militära underrättelsetjänster.

 

Must skyddar namnet på sin personal som har hemliga befattningar genom att använda kodbeteckningar. En kod som används är MUA i kombination med siffror till exempel MUA123. Koden står för människor utan ansikte.

 

Must består av fyra kontor:
1. Underrättelsekontoret som har nio avdelningar till exempel euroasiatiska avdelningen, bildunderrättelseavdelningen och webbunderrättelseavdelningen.
2. Säkerhetskontoret har tre avdelningar, bland annat säkerhetsunderrättelseavdelningen som ska avslöja terrorhot och subversion. En sektion arbetar med kontraspionage och analyserar hot mot Försvarsmakten från bland annat rysk militär underrättelsetjänst. Den dömde spionen och numera avlidne Stig Bergling arbetade på säkerhetsunderrättelsekontoret.
3. KSI, kontoret för särskild inhämtning är det mest hemliga på Must. KSI använder sig av agenter som bland annat rekryteras från elitförbanden. Namnet på dess chef är hemligt. KSI kan förse sina anställda med falska identiteter, äkta pass under annat namn och har en hemlig instruktion. KSI opererar utomlands och har som huvuduppgift att samla information.
4. Stödkontoret som bland annat hanterar personalfrågor, ekonomi och vissa säkerhetsfrågor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag