Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemliga gåvorna till Carl Philip och Sofia

Idag, klockan 11, sker lysningen mellan Sofia och Carl Philip i Slottskyrkan.Foto: MATTIAS EDWALL/KUNGAHUSET.SE
I somras avslöjade prinsen och hans Sofia att de förlovat sig. Nu är det inte långt kvar innan de kan kalla sig fru och man.Foto: Sven Lindwall

Värmland, där Carl Philip är hertig, och Älvdalen, där Sofia Hellqvist har vuxit upp, uppvaktar prinsparet i dag.

Presenterna är hemliga in i det sista, men givarna säger till Expressen att gåvorna har "Älvdalsprägel" och "naturanknytning".

– Det är jättespännande, och ett ärofyllt uppdrag, säger Ing-Marie Bergman som ska överlämna Älvdalens lyckönskningar.

LYSNINGEN

Hålltider under dagen:

■ 10.20: Sändningen startar på Expressen TV.

■ 11:00: Lysningen börjar i Slottskyrkan.

■ 12.15: Reaktioner och kommentarer med Johan T Lindwall.

■ 14:00: Lysningsmottagning inne i Slottet.

Lysningspresenter vid tidigare prinsessbröllop

■ Victoria och Daniel fick i lysningspresent av Österåkers kommun en dyslexifond för kompetensutveckling av pedagoger och dylikt. Kommunen avsätter 100 000 kronor om året. Ockelbo kommun gav i bröllopspresent varsin folkdräkt och tillsammans med Nacka kommun ett läger för barn och ungdomar från storstäder. Haparanda döpte ett torg efter kronprinsessan. Jämtland bjöd på ett års grön el till Haga slott.

 

■ Vid prinsessan Madeleines och Chris O'Neills bröllop valde de flesta kommuner att inte ge någon present, varken till lysning eller bröllop. Undantag var Arvidsjaurs kommun som gav en lappländsk övernattning i kåta med mat och möjlighet att få provmjölka en ren. Gävle kommun tog initiativ till en gåva bestående av en resa i prinsessans två hertigdömen Gästrikland och Hälsingland. Fler kommuner var med och finansierade.

Lysningen äger rum vid en gudstjänst i Slottskyrkan i Gamla stan i Stockholm klockan elva i dag. Den högtidliga gudstjänsten är öppen för allmänheten, i mån av plats. Inbjudna gäster fortsätter sedan till Slottet för mottagning.

Prinsparet själva har bildat en stiftelse, dit den som vill lyckönska dem kan skänka pengar. Stiftelsens syfte är att stötta barn och unga i omsorgs- och utbildningsfrågor.

"Ett ärofyllt uppdrag"

Expressens granskning visar att flertalet kommuner och länsstyrelser runt om i Sverige avstår från att skänka prinsparet någon lysnings- eller bröllopspresent.

Ett undantag är Älvdalen i Dalarna, där Sofia Hellqvist växte upp. Kommunen skickar kommunfullmäktiges ordförande Stig Olsson och kommunalrådet Peter Egardt till lysningsgudstjänsten. Även Ing-Marie Bergman, projektledare för Älska Älvdalen, deltar.

– Det är jättespännande, och ett ärofyllt uppdrag, säger hon.

Vad Älvdalen skulle ge till prinsparet har varit föremål för noggrann prövning.

– Jag kan säga att det har varit många och långa diskussioner. Inom gruppen har många haft förslag, och sedan har det kommit förslag utifrån också, vilket är roligt. Det som vi fastnade för har lite Älvdalsprägel, säger Ing-Marie Bergman.

Men vad det är vill hon inte avslöja.

– Jag vill inte göra det. Det får man se när vi överlämnar det. Det som vi skänker är inte inslaget, så man kommer att se det där och då, säger Ing-Marie Bergman.

Även Värmland, där prins Carl Philip är hertig, uppvaktar. Landshövdingen Kenneth Johansson och hans fru Viola Johansson deltar i kyrkan och på mottagningen - också med en hemlig gåva.

– Det är en gåva som knyter an till naturen, och som vi tycker passar bra, säger Arman Teimouri, länsledningskoordinator i Värmland.

 

LÄS ÄVEN: Kungen beslutar: Sofia blir prinsessa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.