Foto: Robban Andersson/Scanpix
 Foto: Robban Andersson/Scanpix

Hemliga FRA-agenter hängt ut - på nätet

Publicerad
Uppdaterad
Hemliga FRA-agenter har fått sina identiteter avslöjade, uppger TV4 Nyheterna och Politikerbloggen.
Totalt rör det sig om ett 20-tal personer som fått bland annat namn, telefonnummer och kreditkortsuppgifter utlagda på nätet.
Uppgifter bekräftas av FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson.
Uppgifterna har publicerats i ett diskussionsforum på hemsidan Flashback.
FRA:s ledning ser mycket allvarligt på händelsen och kopplar den till diskussionerna om den nya avlyssningslagen som riksdagen i går fattade beslut om.
- Det kan leda till att galna människor använder den här informationen för att på ett eller annat sätt skada våra medarbetare. Det kan vara allvarligt, säger Ingvar Åkesson till TV4 Nyheterna.

Utökat skydd

Enligt TV4 Nyheterna får de avslöjade agenterna utökat säkerhetsskydd.
- Vi kan inte göra så mycket mer än att vi ger dem råd i hur de ska bete sig. Och i vår säkerhetsomsorg har vi vissa medel som jag inte vill nämna här, för skydd av våra medarbetare. Det gäller att de ventilerar sin oro till sina chefer så att vi kan ta hand om den och göra det bästa möjliga av situationen, säger Ingvar Åkesson till TV4 Nyheterna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag