Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hemliga elitförbandet sätts i beredskap

Insatsen i skärgården är den största sedan Kalla krigets dagar. Nu sätts även det hemliga svenska elitförbandet SOG i beredskap.

Det hemliga svenska elitförbandet SOG, Särskilda operationsgruppen, ligger i beredskap för att sättas in.

Förbandet har till sitt förfogande avancerad och topphemlig signalspaningsutrustning, prickskyttar, dykutbildade operatörer och är tränade i avancerad närstrid.

- Det här är ett typiskt uppdrag för SOG, säger en person med insyn i förbandets verksamhet.

SOG, som tidigare hette SSG Särskilda skyddsgruppen, har sin hemmabas i Karlsborg inne på ett avskilt område på K3 men övar också regelbundet i Stockholms skärgård. I deras utbildning ingår att kunna operera på land, till havs men även under vattenytan och från luften med hjälp av en speciell helikopterenhet som är samtränad med förbandet. Förbandet övar också särskilt att göra inbrytningar i alla typer av lokaler, flygplan men även fartyg såväl dagtid som nattetid.

Kustjägare

SOG är också ett underrättelseförband med uppgift att med sina avancerade utrustning samla in operation.

- Den här typen av specialförband är perfekta för att sättas in i ett sådant här läge, säger personen som följt förbandets verksamhet på nära håll.

Flera av förbandets operatörer har dessutom rekryterats från kustjägarna som i sin utbildning tränats att operera i skärgården.

SOG lyder direkt under Försvarsmaktsledningen, alltså ÖB och dennes ställföreträdare och har en egen stab på högkvarteret i Stockholm.

Aktiviteten på högkvarteret har sedan i fredags blivit intensiv. Flera medlemmar i Försvarsmaktsledningen fanns på plats under söndagen.

Använts i svenska vatten

När Expressen bad Försvarsmakten kommentera om SOG satts i beredskap blev svaret undvikande.

- Vi kommenterar inte vilka resurser vi sätter in den här pågående underrättelseoperationen, säger Mattias Robertsson på Försvarsmaktens pressavdelning.

Officiellt har SOG under senare tid använts främst i Afghanistan men har också används flitigt av bland annat Must, Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, för hemliga uppdrag i Sverige. Det har bland annat handlat om topphemliga underrättelseuppdrag i svenska farvatten utanför Stockholm där förbandets dykare använts men också för direkta underrättelseoperationer där man försökt kartlägga misstänkt spionage mot svensk försvarsindustri.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!