Insatsen i skärgården är den största sedan Kalla krigets dagar. Nu sätts även det hemliga svenska elitförbandet SOG i beredskap.
Insatsen i skärgården är den största sedan Kalla krigets dagar. Nu sätts även det hemliga svenska elitförbandet SOG i beredskap.

Hemliga elitförbandet sätts i beredskap

Publicerad

Det hemliga svenska elitförbandet SOG, Särskilda operationsgruppen, ligger i beredskap för att sättas in.

Förbandet har till sitt förfogande avancerad och topphemlig signalspaningsutrustning, prickskyttar, dykutbildade operatörer och är tränade i avancerad närstrid.

- Det här är ett typiskt uppdrag för SOG, säger en person med insyn i förbandets verksamhet.

SOG, som tidigare hette SSG Särskilda skyddsgruppen, har sin hemmabas i Karlsborg inne på ett avskilt område på K3 men övar också regelbundet i Stockholms skärgård. I deras utbildning ingår att kunna operera på land, till havs men även under vattenytan och från luften med hjälp av en speciell helikopterenhet som är samtränad med förbandet. Förbandet övar också särskilt att göra inbrytningar i alla typer av lokaler, flygplan men även fartyg såväl dagtid som nattetid.

Kustjägare

SOG är också ett underrättelseförband med uppgift att med sina avancerade utrustning samla in operation.

- Den här typen av specialförband är perfekta för att sättas in i ett sådant här läge, säger personen som följt förbandets verksamhet på nära håll.

Flera av förbandets operatörer har dessutom rekryterats från kustjägarna som i sin utbildning tränats att operera i skärgården.

SOG lyder direkt under Försvarsmaktsledningen, alltså ÖB och dennes ställföreträdare och har en egen stab på högkvarteret i Stockholm.

Aktiviteten på högkvarteret har sedan i fredags blivit intensiv. Flera medlemmar i Försvarsmaktsledningen fanns på plats under söndagen.

Använts i svenska vatten

När Expressen bad Försvarsmakten kommentera om SOG satts i beredskap blev svaret undvikande.

- Vi kommenterar inte vilka resurser vi sätter in den här pågående underrättelseoperationen, säger Mattias Robertsson på Försvarsmaktens pressavdelning.

Officiellt har SOG under senare tid använts främst i Afghanistan men har också används flitigt av bland annat Must, Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, för hemliga uppdrag i Sverige. Det har bland annat handlat om topphemliga underrättelseuppdrag i svenska farvatten utanför Stockholm där förbandets dykare använts men också för direkta underrättelseoperationer där man försökt kartlägga misstänkt spionage mot svensk försvarsindustri.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag