Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemliga dokument: Hotbilden ökar mot Sverige

NYSATSNING? Sverige är mer hotat nu än tidigare - det kan leda till en satsning på försvaret.
Foto: Sara Strandlund

Nu ökar hotbilden mot Sverige på flera fronter.

De alarmerade uppgifterna framgår i hemligt material som Svenska Dagbladet tagit del av.

Regeringen kan nu tvingas satsa mer på försvaret.

Hot mot Sverige

De tre myndigheterna Totalförsvarets forskningsinstitut, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt Försvarsmakten har tagit fram material som ska ligga till grund för regeringens försvarsbeslut 2014.


1 RYSSLAND

Ryssland rustar upp militären och strävar efter att bli en regional stormakt. Det innebär nya förutsättningar att ingripa i närområdet.


2 EU

Situationen för det europeiska samarbetet är osäker och i värsta fall kan unionen kollapsa helt.


3 Nato

Fler övningar sker i svenskt närområde och den militära närvaron i Estland, Lettland, Litauen och Polen ökar.


4 Östersjön

USA:s fartygsburna missilförsvar går i dag in i Östersjön och Ryssland har stationerat medeldistansmissiler i Kaliningrad.

Försvarsmakten, MSB och FOI har på regeringens uppdrag tagit fram material som visar vilka hot Sverige står inför. Det bitvis hemliga materialet, som Svenska Dagbladet tagit del av, målar upp en mörk bild.

Försvarsmakten oroas bland annat över utvecklingen i öst.

"Det är ett orosmoln"

- I Ryssland ser vi en påtaglig militär upprustning och en politisk utveckling som gör Ryssland svårbedömt, säger Dennis Gyllensporre, brigadgeneral vid Försvarsmaktens ledningsstab till tidningen.

Myndigheten varnar också för att Sverige kan stå utan militärt stöd om landet hotas.

- I Västeuropa drar man ner på försvarsambitionerna, samtidigt som USA skiftar fokus från Europa till Asien - det är ett orosmoln, säger Dennis Gyllensporre till SvD.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap slår larm om att hela EU kan kollapsa.

- Vi anger de områden som man bör diskutera och analysera, säger Nilz Svartz, överdirektör vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap till SvD.

FOI skriver i sin rapport att Sverige mot bakgrund av de nya hoten kan tvingas satsa mer på försvaret alternativt skaffa en bättre återförsäkring, enligt SvD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.