Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hemliga dokument har offentliggjorts

Hundratals hemliga dokument om vad som egentligen hände innan Mona Sahlin avgick 1995, har nu gjorts offentliga, skriver Svenska Dagbladet.
Foto: Thomas Nilsson
I onsdags lämnade Mona Sahlin sin post som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.
Foto: Torbjörn F Gustafsson

Hundratals hemliga dokument om vad som egentligen hände innan Mona Sahlin avgick 1995, har nu gjorts offentliga, skriver Svenska Dagbladet. 

"Det känns lite bittert. Det känns lite orättvist", ska Sahlin ha sagt på ett möte med verkställande utskottet i november 1995, timmarna före hon utlyste en presskonferens om sin avgång.  

I onsdags lämnade Mona Sahlin sin post som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, efter Expressens avslöjande om hur hon misstänks ha skrivit ett falskt intyg åt sin före detta livvakt för att han skulle kunna köpa en lyxbostad i Saltsjöbaden. En polisutredning har inletts om osant intygande. 

Under fredagen publicerade Svenska Dagbladet utdrag från 20 år gamla, hittills hemliga, protokoll som beskriver S-topparnas möten inför Sahlins avgång från posten som jämställdhetsminister och vice statsminister. Bakgrunden var den så kallade kontokortsskandalen 1995. 

Efter partistyrelsens årsmöte blev dokumenten offentliga i linje med ett gammalt beslut om tidsgräns. Dokumenten skildrar möten både i partiets verkställande utskott och i partistyrelsen och de avvägningar som gjordes under krisen.

Mona Sahlin: Kändes "lite orättvist"

Mona Sahlin sa, enligt tidningen, under ett möte med VU på partihögkvarteret på Sveavägen 68 den 10 november 1995, att hon hade fattat ett beslut. 

Hon berättade, enligt Svd, att hon före mötet lämnat in en avskedsansökan till dåvarande statsministern, Ingvar Carlsson, S. 

"Jag tror att alla som tänker på både mig och partiet egentligen, fast ni inte säger det, har kommit fram till samma beslut och jag tror att det är det enda riktiga."

Mona Sahlin konstaterade att det kändes "lite bittert" och "lite orättvist"

"Det känns som om proportionerna är borta, sa hon. 

Mona Sahlin lämnade inte politiken

Efter en timeout från politiken på ön Mauritius tillsammans med sin familj beslutade hon sig för att inte lämna politiken.

Samma dag, samma möte, uttryckte dåvarande statsminister Ingvar Carlsson stark kritik mot pressen. menar han att det som massmedierna gjort under bevakningen av Sahlin är ”under all kritik” och säger att han ska ”ägna sig” åt frågan. Enligt dokumenten ska Carlsson under mötet ha slagit fast att medierna är en oerhörd maktfaktor som ”praktiskt taget okontrollerad”.

”De flyttar hela tiden fram sina positioner. Det är en kamp och det är politikerna som hela tiden trängs tillbaka. De ökar sitt inflytande, men det sker under mycket litet av demokratisk kontroll”, säger han på mötet enligt Svenska Dagbladet.

Dåvarande socialminister Ingela Thalén var med på mötet den 10 november 1995 men minns inte vad som sades och vill inte kommentera.

– Det har runnit mycket vatten under broarna sen dess och jag har ägnat mig åt mycket annat, säger hon.

Ingela Thalén berättar att samtalsprotokollen lästes av partisekreteraren innan de arkiverades. 

– Man kollade att det inte var felstavat, man ändrade inte ett kommatecken i dem, ingenting ändrades. Det är talspråk rakt igenom. Under min tid som partisekreterare läste man igenom dem, plötsligt kunde det bli tomt, då var man tvungen att kolla så banden verkligen rullade. Såvitt jag vet, under alla år jag tittade på det så fanns det bara ett ex och det arkiverades. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.