Beslutet att offentliggöra handlingarna fattades av utrikesminister Carl Bildt. Open publication - Free publishing - More ud Foto: Anatoly Sapronyenkov
Beslutet att offentliggöra handlingarna fattades av utrikesminister Carl Bildt.

 Foto: Anatoly Sapronyenkov

Hemliga dokument avslöjar spelet bakom Sovjets fall

Publicerad
Uppdaterad
Utrikesminister Carl Bildt har beslutat att offentliggöra 400 sidor med hemligstämplade diplomatmeddelanden som rör Sovjetunionens fall.
Som enda tidning har Expressen i förväg fått ta del av den dramatiska diplomatposten som skickades från ambassaderna i öst till den svenska regeringen.
"Undviker dramatisering men blir tvungna att påpeka att risken för inbördeskrig är påtaglig", skriver den svenske ambassadören i Moskva inför ett möte med bofasta svenskar den 20 augusti 1991.
Offentliggörandet idag går på utrikesdepartementet under namnet UDleaks - en anspelning på den världskända avslöjarsajten Wikileaks som kommit över hundratusentals sidor med hemlig diplomatpost.
Beslutet att offentliggöra handlingarna fattades av utrikesminister Carl Bildt.
- Det är första gången någonsin som vi gör något sådant här, säger Bildt till Expressen.
I vanliga fall gäller utrikessekretessen i 50 år för den här typen av handlingar.
- Men det här beslutet tog jag därför att det rör ett väldigt dramatiskt skede som sjunkit undan lite i medvetandet. Detta är också ett sätt att bidra till historiebeskrivningen.

Kunde inte publiceras då

Avslöjarsajten Wikileaks offentliggörande av hundratusentals dokument har också påverkat, enligt Bildt.
- I ljuset av andra debatter som pågår nu kan vi här visa att vi har en mycket bra utrikesförvaltning. Samtidigt är det så att när man läser de här handlingarna är det uppenbart att de inte kunde publicerats vid den tiden. Vi behöver hemligstämpeln, men inte längre än vad som är nödvändigt.
I samband med ett seminarium på Utrikespolitiska institutet i kväll släpper UD skriften "Ett imperium imploderar". Men Expressen har redan fått ta del av den dramatiska diplomatposten som skickades från bland annat ambassaden i Moskva och generalkonsultatet i dåvarande Leningrad till UD i Stockholm.
Den 19 augusti 1991 kom ett telex med rubriken:
"MYCKET BRÅDSKANDE MILITÄR AKTIVITET I MOSKVA"
Dåvarande utrikesministern Sten Andersson och statsminister Ingvar Carlsson informerades omedelbart.
Ambassadrådet John-Christer Åhlander skrev:
"Ambassadpersonal har i dag vid middagstid iakttagit ett 10-tal stridsvagnar på väg mot den ryska regeringsbyggnaden, där Jeltsin höll sin presskonferens kl 11.00. Ett antal pansarskyttefordon iakttogs också på bron vilka man har överblick över från byggnaden. Där stod också några stridsvagnar T72 med eldrören riktade mot regeringsbyggnaden. Stridsvagnar har av andra setts vid Kreml-området som förefaller stängt liksom här och var på boulevardringen."
Moskvakuppen hade inletts och Michail Gorbatjov satts i husarrest. Dagen därpå, klockan 10.50, skickar ambassadör Örjan Berner ett telex till Sverige:
"Det intryck jag får av de många informationer som inlöper, det nya ledarskapets framträdande under gårdagskvällens presskonferens, stridskrafternas återuppträdande i staden Moskva, de officiella medias behandling av utvecklingen m m är att kuppmakarna är osäkra och vacklande."

Början till slutet

Han ger samtidigt råd om hur utlandet bör agera:
"Hårda fördömanden. Saken är ju klar, en reaktionär statskupp av helt antidemokratisk karaktär, slut på reell liberalisering ekonomin, återinsättande partimakt, hård och våldsam kontroll av hela unionen."
Berner avslutar sitt ilmeddelande:
"Vi samlar svenska bofasta kolonin på ambassaden i morgon bittida. Undviker dramatisering men blir tvungna att påpeka risken inbördeskrig är påtaglig. Beredskapsplanering har naturligtvis skett tidigare men våra möjligheter förstås begränsade."
Tre dygn senare avbryts försöket till statskupp och Gorbatjov återinstalleras som regeringschef. Men händelsen är början till slutet för Sovjetunionen. Fyra månader senare avgår Gorbatjov och Sovjetunionen upplöses.

Information från Leningrad

Enligt utrikesminister Carl Bildt visar handlingarna som nu offentliggörs att Sverige var det bäst informerade landet i världen när det gäller situationen i Sovjetunionen.
- USA och Storbritannien var allt för fokuserade på Gorbatjov i Moskva. Vi var inte sämre informerade där, men vi hade också information från Leningrad och det visade sig vara alldeles avgörande för händelseutvecklingen. Vi hade en totalbild som var överlägsen.
Är vi lika duktiga i dag?
- Ja, detta är fortfarande ett område där vår analytiska kapacitet är stor och där vi satsar mycket. Vi är fortfarande absolut världsklass.
På frågan om det också kan bli aktuellt att offentliggöra UD-handlingar som rör till exempel tsunamikatastrofen eller terrordåden i New York 2001 svarar Bildt:
- Jag tror inte att det ger så mycket.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag