Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemliga dokument avslöjar: Så blev han IS högste ledare

Abu Ibrahim al-Qurashi gjorde en blodig karriär från att ha varit en fotsoldat i Saddams armé – hör Expressens Kassem Hamadé berätta.
Bild från video på IS-krigare till fots.Foto: AP
"Utredaren visade mig sju sidor som innehåller id-kort, ett kvitto och ett brev. Jag gav (utredaren) nödvändig information"
Här beskriver IS-toppen sina gärningar för IS: Kidnappningar, avrättning, mordattacker, Fidyah.
Bild från förhöret.

Han beordrade avrättningar, konfiskeringar och mordattacker – och klättrade i sin blodiga karriär från att ha varit en fotsoldat i Saddams armé till att bli den högsta emiren inom IS. 

Hans smeknamn är ”förgöraren” och ”professorn”. 

Men, vem är Abu Ibrahim al-Qurashi?

Hemligstämplade amerikanska förhör ger en bild av den mystiske IS-toppen.

– Han har turkmenska och inte arabiska rötter, säger en tidigare högt uppsatt underrättelsechef från Saddam Husseins regim till Expressen.

En oktobernatt förra året genomförde amerikanska styrkor flera räder mot ett IS-gömställe i byn Barisha i provinsen Idlib, nära den turkiska gränsen. Huset pulveriserades. På morgonen meddelade USA världen: ”Vi har dödat IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi”. 

I ett ljudmeddelande som publicerades på IS-propagandakanaler ganska direkt efter tillkännagav en IS-talesman utnämningen av Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qurashi till ”befälhavare för de troende och muslimernas kalif”. 

Men få vet vem han är, mannen som FN anklagar för att ligga bakom den etniska rensningen av yazidier i Irak. 

Satt fängslad i 1,5 år

Tidigare hemligstämplade amerikanska dokument avslöjar att al-Qurashis riktiga namn är Amir Muhammad Sa’id Abd-al-Rahman al-Mawla. Han tillfångatogs av amerikanska armén 2008, och fängslades i Bocca i södra Irak. 

I förhören, som Expressen tagit del av, framgår det att al-Qurashi (al-Mawla) greps i Irak. Han satt fängslad med andra islamister och baathister i mer än ett och ett halvt år innan han släpptes. 

– Jag är imam och predikant. Men jag har aldrig predikat. Jag blev rekryterad av en vän inom Islamiska staten i Irak och blev domare i shariadomstolen i Mosul, sa han i förhör.

IS nya ledare Abu Ibrahim al-Qurashi gjorde en blodig karriär från att ha varit en fotsoldat i Saddams armé till ledaren för världens mest ökända terrogrupp IS.Foto: Okänd

I förhören – som nyligen har publicerats av det amerikanska forskningsinstitutet Combating Terrorism Center – uppger han att han är gift med en kvinna och har ett barn. Mellan 2000 och 2001 tjänstgjorde han som fotsoldat i den irakiska armén. Al-Qurashi fortsatte sina studier och avlade en masterexamen i koranvetenskap vid islamiska universitet i staden Mosul. Det gjorde honom till en intressant person för IS. 

– Jag blev rekryterad av en vän, som var medlem i IS.

Undervisade i sharia

När han var klar med sin masterexamen blev han tillfrågad av sin vän om han ville undervisa IS-medlemmar i sharia och ”accepterade det”. 

– Jag följde upp mediepublikationer från Islamiska staten Irak, innan de gick ut i medierna. Jag läste alla inlägg och såg till att det inte fanns några sharia-fel i det. Vi valde också en sharia-man (lagman), särskilt för media, som heter Salam, sa han i förhör. 

IS betalade honom en månadslön på 200 dollar – 100 dollar för resekostnader och 100 dollar för telefonkostnader. 

Al-Qurashi klättrade upp i karriären ganska snabbt. Han utnyttjade sitt kontaktnät bland islamister i Irak. Först satt han med i rådslaget för IS i staden Mosul och senare blev han ställföreträdande emir i staden. 

IS-ledarens tid i Mosul

I förhören radar han upp sina insatser för IS i Mosul – innan han blev den högste ledaren för organisationen:

• Kidnappningar, fler än tio fall. 

• Avrättningar, ett fall. 

• Mordattacker, fyra fall. 

• Fidyah (betalning för soning av brott och ibland blodspengar), fler än tio gånger. Böter ligger på 10 000 - 40 000 dollar.

• Konfiskering (order om att ta andras egendom), två fall.

”Han ljuger”

Al-Qurashi påstod i förhören att han är sufier (anhängare av den toleranta islamska inriktningen sufism), en uppgift som i efterhand har ifrågasatts. Teorin är att han sa det i de amerikanska förhören för att slippa bli stämplad som radikal islamist. 

– Han ljuger. Vi vet att IS och al-Qaida räknade sufierna som otrogna och attackerade deras samhällen, säger en tidigare underrättelsechef i den irakiska armén till Expressen. 

Han påstod också att han aldrig svurit trohet för IS. 

Påståendet verkar osannolikt med tanke på både hans snabba uppgång i gruppen och det faktum att hans senare uttalanden inte alls tyder på detta”, skriver forskare vid Combating Terrorism Center i sin analys om förhören.  

Se dokumenten som avslöjar ”professorn”.Foto: Skärmdump
Se dokumenten som avslöjar ”professorn”.Foto: Skärmdump

Finns inga släktband

På frågan om hans etnicitet svarade han att han är arab – även det ifrågasätts. Abu Ibrahim föddes 1976 i byn al-Mahalabiyah nära Mosul. Majoriteten i byn är turkmener. För att bli ”de troendes emir” för terrorgruppen IS måste man uppfylla en rad kriterier – framför allt måste man visa att man har släktband till profeten Muhammeds stam Quraysh.  Men enligt flera källor, inklusive en FN-rapport till säkerhetsrådet som offentliggjordes i januari 2020, uppger al-Qurashis turkmeniska släkt att att han saknar den koppling som krävs.

– På hans pappas sida finns det inget direkt släktband med profeten Muhammeds stam Qyraish. Däremot kan hans mamma ha arabiska rötter, men det räcker inte för att påstå att man härstammar från stammen Qyraish, säger en underrättelsechef från Saddam Husseins tid till Expressen.

Irakiska källor säger att al-Qurashi släpptes efter att han förnekat att han lovade lojalitet mot al-Qaida (senare IS). 

I de amerikanska dokumenten beskrivs hur han anger 40 IS-medlemmar. Men efter en genomgång av förhören och de namn som al-Qurashi avslöjade visar det sig att han angett medlemmarnas krigsnamn – och inte deras riktiga namn. Det är ett klassiskt trick från jihadister för att skydda sina kamrater. Irakiska källor säger att al-Qurashi var en betrodd assistent för den förra ledaren Abu Bakr al-Baghdadi. Det talar mot att han skulle ha varit någon form av angivare.

USA:s utrikesdepartement vill komma åt al-Qurashi. Man har utlyst en belöning på tio miljoner amerikanska dollar. 

LÄS MER: Svenska IS-kvinnor gripna vid gränsen

LÄS MER: Svenskorna i IS-lägret: ”Lever som djur på zoo”  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.