Till höger: Gunnar Tveit, förde detta norsk säkerhetspolis, utpekas som CIA-spion av norska TV2. Tveit och ett antal av hans tidigare kolleger inom norsk säkerhetspolis ska enligt norska TV2 ha dokumenterat ett stort antal norska medborgare för CIA:s räkning. Till vänster, Wilhelm Agrell. Foto: Joachim Wall och TV2
Till höger: Gunnar Tveit, förde detta norsk säkerhetspolis, utpekas som CIA-spion av norska TV2. Tveit och ett antal av hans tidigare kolleger inom norsk säkerhetspolis ska enligt norska TV2 ha dokumenterat ett stort antal norska medborgare för CIA:s räkning. Till vänster, Wilhelm Agrell. Foto: Joachim Wall och TV2

Hemliga CIA-agenter spionerar på svenskar

Publicerad
Uppdaterad
USA har de senaste tio åren systematiskt låtit före detta norska säkerhetspoliser övervaka norrmän. Norska UD rasar. Övervakning kan ha skett även i Sverige, anser svensk expert.
Gruppen, Surveillance Detection Unit (SDU), har opererat från hemliga lokaler och flera i gruppen är tidigare norska säkerhetspoliser, rapporterar norska medier.
Misstänkta personer har registrerats, fotograferats och uppgifterna har vidarebefordrats till USA:s ambassad, som analyserat och lagt in dem i databasen SIMAS (Security Incident Management Analysis System).
Enligt norska TV2 ska flera hundra norrmän finnas i databasen.
Övervakningen sker enligt amerikanerna för att förhindra terrordåd mot USA:s ambassader.

Bekräftar spioneri

Amerikanska UD bekräftar att man har en SDU-enhet i Norge och att uppgifter lagras i databasen.
- Våra stationer runt om i världen samarbetar med värdlandets myndigheter och delar information, säger Philip J Crowley, talesman för USA:s UD.
Men norska UD och justitieministern förnekar kännedom om övervakningen och UD är inte nöjt med de förklaringar som ambassaden givit hittills.
En man som har jobbat för en amerikansk övervakningsgrupp är säker på att norska myndigheter är och har varit införstådda med att USA bedriver underrättelsearbete på norsk mark.
- Självfallet har amerikanerna talat om för dem att de utför övervakning. Om värdlandet säger nej till det kommer de att fortsätta i alla fall, bara i en annan form, säger mannen.
Enligt hans bedömning kan hundratals norrmän ha kartlagts.
Norska politiker kräver nu besked av statsminister Jens Stoltenberg om och i så fall hur Norge informerats om övervakningen.

"En drivmina"

En talesman för USA:s ambassad i Stockholm bekräftar för TT att det finns ett "tätt" samarbete med Sverige i säkerhetsfrågor.
- Men jag kan inte kommentera specifika säkerhetsprogram, sade talesmannen Ryan Koch.
Detta är en drivmina som vi ännu inte vet så mycket om, kommenterar för TT Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet.
En USA-övervakning i Sverige är trolig, anser Agrell.
- Man kan ju inte spana efter säkerhetshot i Norge om man inte samtidigt har koll på personer och organisationer i Sverige, sammanfattar Agrell som anser att det är den svenska regeringens uppgift att nu få klarhet i om USA bedriver övervakning här.
En talesman för justitieminister Beatrice Ask betecknar för TT frågan om en eventuell amerikansk övervakning som en "polisiär fråga".
Agrell kommenterar:
- Det är som att gömma sig under köksbordet eller att påstå att Säpos åsiktsregistrering under 1960-talet var en polisiär och inte en politisk fråga.
- Har det hänt i Norge så har det hänt i Sverige, säger Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid universitetet i Göteborg, till TV4 Nyheterna.
Töllborg skräder inte orden:
– Det är en politisk skandal av gigantiska mått i såna fall.

Jan Winter/TT
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag