Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemliga budskapet bakom Silvias klädsel: ”Starka känslor”

Kungen och drottningen besöker Indien.
Kungaparet togs emot av Indiens president och hans fru när de anlände i Indien.
Foto: AJAY AGGARWAL/HINDUSTAN TIMES/SHUTTE / AJAY AGGARWAL/HINDUSTAN TIMES/SHUTTERSTOCK SHUTTER
Silvia visar respekt genom att täcka sina armar och ben med sjalar.
Foto: RAJAT GUPTA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kungaparet tog en motordriven riksha (cykeltaxi) när de besökte det röda fortet.
Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Kungaparet befinner sig just nu på ett intensivt statsbesök i Indien.  

Drottning Silvia väljer att visa respekt för värdlandet på sitt eget sätt. 

– Det är många gånger förenat med starka känslor, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef. 

Kungaparets statsbesök till Indien inleddes på måndagen och det har varit ett intensivt schema för kungen, 73 och drottning Silvia, 75. 

– Vi har nu varit i New Delhi i två dagar och det har varit ett oerhört intensivt program. Det är arbete från morgon till kväll och kungaparet är ständigt i centrum, säger Margareta Thorgren.

Bland annat har de besökt Jama Masijd som är en av Indiens största moskéer, och även Röda fortet som är beläget i Old Delhi. Röda fortet är sedan 2007 en del av Unescos världsarvslista. 

De har också hunnit med ett besök på Gandhi Smriti, som är ett museum med utställningar om Mahatma Gandhi. Museet ligger i Birla house, där Gandhi spenderade sina 144 sista dagar i livet. Det var också där han blev mördad. 

– De kulturella besöken är viktiga, inte minst för Indierna. Det är en respekt för det egna landet och det är många gånger förenat med starka känslor, berättar Margareta Thorgren, informationschef för hovet. 

Dagen avslutades med en statsbankett som Indiens president och hans fru bjudit in till. Banketten ägde rum i presidentens officiella residens, där kungen även höll tal. Han talade bland annat om en givande och händelserik dag och att de ser fram emot resten av vistelsen i det intressanta och förtjusande landet. 

Budskapet bakom de indiska kläderna 

Under banketten drog drottningen många blickar till sig med sin orange aftonklänning, som hon också bar på kungens 70-årsdag, rapporterar Svensk dam

Men hennes kläder stack även ut vid fler tillfällen under resan. 

När kungen och drottningen besökte museet om Gandhi bar de båda en bred scarf över sina axlar. Detta gjorde de till minne av Gandhi, då han alltid bar en vit sjal av hemspunnet tyg (khadi) över sin bara överkropp. Anledningen var att han ville leva ett liv i total enkelhet utan att förknippas med välstånd och framgång. 

På bilder från resan har även klädesdräkten sari synts till. Sarin är ett klädesplagg som traditionellt bärs av många kvinnor i bland annat Indien. Dräkten består av ett fyra till sju meter långt tyg som draperas runt kroppen och bärs tillsammans med en kort blus. 

Vid moskén Jama Masijd bar Silvia sjalar för att täcka ben och armar, detta görs av respekt för religionen. 

Margareta Thorgren menar att det är en viktig signal med kläder och att man anpassar sig till landet man besöker. 

– Om man är inbjuden till ett land är det viktigt att man respekterar landet. Klädkoden är en viktig del i alla sammanhang. De signalerar information och respekt för dem man besöker och det är också ett sätt att kommunicera. 

Drottningen Silvia får sjalar som hon kan täcka armar och ben med innan hon går in i moskén.
Foto: RAJAT GUPTA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Togs emot av presidenten 

När kungaparet anlände till New Delhi hölls en välkomstceremoni vid presidentens officiella residens - Rashtrapati Bhavan, där de togs emot av presidenten Ram Nath Kovind med frun Savita Kovind. 

Därefter placerade kungen en krans till minne av Mahatma Gandhi, på den svarta marmorplattan där han kremerades dagen efter hans död den 30 januari 1948. 

Denna resa blir kungaparets andra statsbesök i landet. Syftet med besöket är att stärka relationerna mellan Sverige och Indien. Fokus ligger på innovation, klimat, handel och demokrati. 

Under sin vistelse ska de besöka New Delhi, Mumbai och Rishikesh och flera möten med olika ministrar är planerade

Indien - inte bara en vän 

Kungaparet hade under sin första dag i Indien samtal med presidenten, utrikesministern Subrahmanyam Jaishankar och premiärministern Narendra Modi.

Våren 2018 besökte Narendra Modi Sverige och då signerade länderna ett innovationspartnerskap med syfte att bidra till en hållbar tillväxt och nya arbetstillfällen.
Under denna Indien vistelse har de därför fört dialog om innovation och de bilaterala relationerna mellan länderna. .  

Kungen uttryckte bland annat att det finns mycket att vinna på detta samarbete, och att Indien inte bara är en vän utan också en stark innovationspartner. 

Resan pågår till och med den 6 december. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.