Hemliga brevet från Reinfeldt till Obama

Publicerad

Här är brevet som regeringen vill hålla hemligt: Fredrik Reinfeldts inbjudan till Barack Obama.

I brevet lockar statsministern med samtal om ett frihandelsavtal mellan USA och Europa - och möjligheten för presidenten att hedra Raoul Wallenberg.

Att brevet hålls hemligt beror enligt källor till Expressen på regeringens rädsla för att stöta sig med USA.

- Sverige har varit beredda att göra nästan vad som helst i kontakterna med USA för att rädda presidentbesöket, säger en uppgiftslämnare.

"Dear Barack". Så inleder statsminister Fredrik Reinfeldt sitt brev till USA:s president Barack Obama som skrevs den 11 juni i år. Drygt två månader senare när besöket blivit offentligt begärde Expressen ut brevet från regeringskansliet - men fick nej. Anledningen sades vara att brevet är hemligstämplat.

Efter att Expressen överklagat beslutet om brevet fick redaktionen en kopia av en källa.

- Skälet till hemligstämpeln är förmodligen för att USA är känsliga för att saker läcker ut, säger uppgiftslämnaren och fortsätter:

- Sverige har varit beredda att göra nästan vad som helst i kontakterna med USA för att rädda presidentbesöket.

Har träffats tidigare

Expressen har låtit flera politiska experter ta del av innehållet i brevet till Barack Obama. Att statsministern väljer att börja med en personligt handskriven mening är ingen slump enligt statsvetarprofessorn Christer Jönsson, som har forskat på diplomatisk kommunikation.

- De har ju träffats tidigare och är på "first name basis". Då skriver man det för hand, det är väldigt vanligt i USA, säger han.

Statsvetaren Mikael Sundström är inne på samma linje. Han menar att kombinationen av ett formellt brevhuvud och den handskrivna inledningen är ett taktiskt drag av statsministern och hans rådgivare.

- Det visar på både den officiella tonen och att han inte låter någon sekreterare skriva den, säger Sundström.

Hedrar Raoul Wallenberg

Direkt efter den avslappnade hälsningsfrasen inleder Reinfeldt sin inbjudan med att i två stycken tala om ett framtida frihandelsavtal mellan Europa och USA. Översatt till svenska skriver Reinfeldt bland annat:

"Jag skulle vilja ta chansen att tacka dig för ditt ledarskap och strategiska vision på området".

Därefter lägger Reinfeldt vikt på bland annat Obamas möjlighet att vara med och hedra diplomaten Raoul Wallenberg genom att räcka över den amerikanska kongressens guldmedalj till hans halvsyster Nina Lagergren."

Att Barack Obama skulle komma till Stockholm stod klart efter att den amerikanske presidenten nobbat ett möte med Vladimir Putin i Moskva, bland annat efter att Ryssland gett superläckan Edward Snowden politisk asyl. Den första rapporteringen antydde att Obama skulle ha valt Sverige i stället för Ryssland. Men i brevet framgår att regeringen redan i juni föreslagit Obama att komma den 5 september.

"Inte ett ord om klimatet"

Enligt Christer Jönsson låg Sverigebesöket sannolikt bra till för Obama som är i behov av positiv PR kring USA efter debaclet med Snowden och Putin.

- Det är ett brev som man när det kom kunde lägga åt sidan, men när situationen med Snowden och inställandet av Putin kom så ligger det väldigt fint. Det lägger bra i tiden, det har signaler om frihandel och en sak som alltid ser bra ut i pressen, nämligen Raoul Wallenberg. Det är "good news opportunity", säger Christer Jönsson.

Enligt regeringen kommer delar av det bilaterala mötet i Stockholm handla om klimatpolitik. Marie Demker, stats-vetare vid Göteborgs universitet, reagerar mot att regeringen inte någonstans i inbjudan nämner klimatfrågan.

- Det finns inte ett ord om klimatfrågan. Jag kan tänka mig att Obama och hans rådgivare har lyft frågan. Här ser man en möjlighet att få hit Obama när han skulle träffa Putin, när han ändå var så nära. Man vill passa på att stärka de goda relationerna mellan länderna. Jag tycker att det kunde ha funnits andra frågor som man skulle ha lyft, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonalens

 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag