Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemliga brevet från Reinfeldt till Obama

Foto: Newspilot Autoprint

Här är brevet som regeringen vill hålla hemligt: Fredrik Reinfeldts inbjudan till Barack Obama.

I brevet lockar statsministern med samtal om ett frihandelsavtal mellan USA och Europa - och möjligheten för presidenten att hedra Raoul Wallenberg.

Att brevet hålls hemligt beror enligt källor till Expressen på regeringens rädsla för att stöta sig med USA.

- Sverige har varit beredda att göra nästan vad som helst i kontakterna med USA för att rädda presidentbesöket, säger en uppgiftslämnare.

"Dear Barack". Så inleder statsminister Fredrik Reinfeldt sitt brev till USA:s president Barack Obama som skrevs den 11 juni i år. Drygt två månader senare när besöket blivit offentligt begärde Expressen ut brevet från regeringskansliet - men fick nej. Anledningen sades vara att brevet är hemligstämplat.

Efter att Expressen överklagat beslutet om brevet fick redaktionen en kopia av en källa.

- Skälet till hemligstämpeln är förmodligen för att USA är känsliga för att saker läcker ut, säger uppgiftslämnaren och fortsätter:

- Sverige har varit beredda att göra nästan vad som helst i kontakterna med USA för att rädda presidentbesöket.

Har träffats tidigare

Expressen har låtit flera politiska experter ta del av innehållet i brevet till Barack Obama. Att statsministern väljer att börja med en personligt handskriven mening är ingen slump enligt statsvetarprofessorn Christer Jönsson, som har forskat på diplomatisk kommunikation.

- De har ju träffats tidigare och är på "first name basis". Då skriver man det för hand, det är väldigt vanligt i USA, säger han.

Statsvetaren Mikael Sundström är inne på samma linje. Han menar att kombinationen av ett formellt brevhuvud och den handskrivna inledningen är ett taktiskt drag av statsministern och hans rådgivare.

- Det visar på både den officiella tonen och att han inte låter någon sekreterare skriva den, säger Sundström.

Hedrar Raoul Wallenberg

Direkt efter den avslappnade hälsningsfrasen inleder Reinfeldt sin inbjudan med att i två stycken tala om ett framtida frihandelsavtal mellan Europa och USA. Översatt till svenska skriver Reinfeldt bland annat:

"Jag skulle vilja ta chansen att tacka dig för ditt ledarskap och strategiska vision på området".

Därefter lägger Reinfeldt vikt på bland annat Obamas möjlighet att vara med och hedra diplomaten Raoul Wallenberg genom att räcka över den amerikanska kongressens guldmedalj till hans halvsyster Nina Lagergren."

Att Barack Obama skulle komma till Stockholm stod klart efter att den amerikanske presidenten nobbat ett möte med Vladimir Putin i Moskva, bland annat efter att Ryssland gett superläckan Edward Snowden politisk asyl. Den första rapporteringen antydde att Obama skulle ha valt Sverige i stället för Ryssland. Men i brevet framgår att regeringen redan i juni föreslagit Obama att komma den 5 september.

"Inte ett ord om klimatet"

Enligt Christer Jönsson låg Sverigebesöket sannolikt bra till för Obama som är i behov av positiv PR kring USA efter debaclet med Snowden och Putin.

- Det är ett brev som man när det kom kunde lägga åt sidan, men när situationen med Snowden och inställandet av Putin kom så ligger det väldigt fint. Det lägger bra i tiden, det har signaler om frihandel och en sak som alltid ser bra ut i pressen, nämligen Raoul Wallenberg. Det är "good news opportunity", säger Christer Jönsson.

Enligt regeringen kommer delar av det bilaterala mötet i Stockholm handla om klimatpolitik. Marie Demker, stats-vetare vid Göteborgs universitet, reagerar mot att regeringen inte någonstans i inbjudan nämner klimatfrågan.

- Det finns inte ett ord om klimatfrågan. Jag kan tänka mig att Obama och hans rådgivare har lyft frågan. Här ser man en möjlighet att få hit Obama när han skulle träffa Putin, när han ändå var så nära. Man vill passa på att stärka de goda relationerna mellan länderna. Jag tycker att det kunde ha funnits andra frågor som man skulle ha lyft, säger hon.

Experterna om innehållet

Christer Jönsson

Professor vid Lunds universitet.

- Det är ett brev som man när det kom kunde lägga åt sidan, men när situationen med Snowden och inställandet av Putin kom så ligger det väldigt fint. Det ligger bra i tiden, det har signaler om frihandel och en sak som alltid ser bra ut i pressen, nämligen Raoul Wallenberg.

Marie Demker

Professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

- Min övergripande kommentar är att det är väldigt ospännande. Min känsla är att det är väldigt allmänt hållet och hovsamt. Det är något ceremoniellt över brevet och man upplever inte att det är några specifika frågor som Sverige och USA har som man vill prata om eller lyfta.

Mikael Sundström

Lektor i stats- vetenskap vid Lunds universitet.

- Kombinationen av att det är skrivet på ett ytterst normaliserat språk med officiellt brevhuvud, plus den personliga touchen, är högst medvetet för att maximera intrycket att det här är på riktigt och att det kommer från regeringschefen.

"Dear barack"

Christer Jönsson: De har ju träffats tidigare och är på "first name basis". Då skriver man det för hand, det är väldigt vanligt i USA, säger han.

Mikael Sundström: Symboliskt ger det maximal eftertryck åt brevet. Det visar både på den officiella tonen och att Reinfeldt inte låter en sekreterare skriva åt honom utan att det är hans egen penna. Det är högst medvetet och precis det de vill få fram.

Frihandelsavtalet

Mikael Sundström: Jag noterar mest att man lyfter frihandels-avtalet, som är så stort men ändå uppmärksammas så lite. Det är en otrolig sak för världshandeln om det skulle inträffa. Sverige vill göra sitt för att påverka detta i en positiv inriktning. Sverige är mer import- och exportberoende än många av de andra länderna i EU, vilket gör att man tjänar mer på det.

Marie Demker: Frihandelsavtalet är lite grann på räls redan, man hyllar en process som man kommit fram med. Det man möjligen kan säga är att Reinfeldt tar rollen att tala för Europa.

Relationen till USA

Christer Jönsson: Det här med 375 årsjubileum just nu är om man ska vara ärlig lite krystat och inget som uppmärksammas i andra sammanhang. I sådana här sammanhang letar man efter beröringspunkter och något att hänga upp det på. Det här med att det är 230 år sedan vi hade en "free trade agreement" är också krystat.

Inbjudningsdatum

Christer Jönsson: Här nämns 5 september som datum. Det är faktiskt första gången som jag ser att det nämns ett datum från svensk sida redan innan. Man har tidigare sagt att det finns en stående inbjudan men här nämns det "på väg till G20-mötet i S:t Petersburg".

Raoul Wallenberg

Christer Jönsson: En sak som alltid ser bra ut i pressen och som kan vara bra när det är en massa dålig press är Raoul Wallenberg och i det här fallet guldmedaljen till Nina Lagergren. Han kommer ju uppmärksamma Raoul Wallenberg i samband med han kommer hit. Det är en "Good news opportunity".

Mikael Sundström: Om det är som jag antar att det är bestämt sedan tidigare att hon ska få den här kongress- medaljen så är det ytterligare ett skäl att trycka på att "vad bra att du kommer över, det är ju ändå er kongress".

Fotnot: Christer Jönsson är professor vid Lunds universitet. Han är ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien sedan 2006. Mikael Sundström är universitetslektor i statsvetenskap vid Lunds universitet och undervisar i bland annat utrikespolitik. Marie Demker är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Reinfeldts inbjudan

Bäste Barack,

År 2013 är ett speciellt år för relationen mellan Europa och USA. För länder som Sverige, med en stark tro på principen om frihandel och öppna relationer med andra länder, är starten för förhandlingarna om ett transatlantiskt handels- och investeringspartnerskap (TTIP) mellan EU och USA ett historiskt tillfälle.

Jag skulle vilja ta det här tillfället i akt för att tacka dig för ditt ledarskap och strategiska vision i den här frågan. Jag är säker på att TTIP inte bara kommer att skapa jobb och tillväxt för båda våra kontinenter, utan även bli modellen för en ny sorts handelspartnerskap runt om i världen. Men viktigast av allt, det kommer att ytterligare stärka det strategiska och politiska partnerskapet mellan USA och Europa.

År 2013 är också ett speciellt år i relationen mellan Sverige och USA. Det är 375-årsjubileumet av grundandet av den första svenska kolonin "Nya Sverige" i USA, och 230 år sedan det första frihandelsavtalet mellan våra länder. I dag är över fyra miljoner amerikaner av svensk härkomst.

Med tanke på den speciella betydelsen av år 2013, skulle jag vilja bjuda in dig till att besöka Sverige. Det skulle vara en stor ära för mig att stå värd för ett sådant besök, exempelvis den 5 september när du är på väg till G20-mötet i St Petersburg.

Ditt besök skulle vara det första bilaterala besöket av en amerikansk president till Sverige någonsin, och skulle förstärka det utmärkta samarbete vi har såväl bilateralt som i multilaterala fora samt de viktiga värderingar i frågor om demokrati och mänskliga rättigheter som vi delar.

Ditt besök i Sverige skulle också ligga synnerligen väl i tiden i år eftersom det skulle kunna innebära en personlig överlämning av kongressens guldmedalj till Raoul Wallenbergs halvsyster Nina Lagergren, som fort-farande är i livet 92 år gammal. Det skulle förstås vara anmärkningsvärt om detta kunde ske - och skänka den största uppmärksamhet åt vilka stordåd en ensam människa är kapabel att utföra.

Låt mig avsluta med att önska dig all lycka i de viktiga uppgifter och utmaningar som väntar dig.

Högaktningsfullt,

Fredrik Reinfeldt

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.