Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hemliga draget för att stoppa Donald Trump

Mark Milley ska ha oroats över Trumps mentala hälsa efter valet och vidtog åtgärder för att försäkra sig om att situationen inte skulle spåra ur.
Foto: ALEX BRANDON / AP/ TT
Oron över vad Trump skulle hitta på avslöjas i en ny bok av Bob Woodward och Robert Costa.
Foto: KEVIN DIETSCH/ UPI/ SHUTTERSTOCK
Kärnvapenkoderna. Milley gjorde klart att han alltid måste involveras om en order om kärnvapenattack kom från presidenten.
Foto: YURI GRIPAS/ UPI/ SHUTTERSTOCK

Två dagar efter attacken mot Kapitolium vidtog USA:s försvarschef Mark Milley flera hemliga åtgärder av rädsla för vad Donald Trump skulle hitta på.

Först ringde han Kina för att försäkra om att Donald Trump inte tänkte attackera landet.

Sedan samlade han USA:s högsta befälhavare för att förhindra en potentiell kärnvapenattack.

Två dagar efter attacken mot Kapitolium den 6 januari lyfte General Mark A. Milley, USA:s försvarschef, luren och ringde sin kinesiska motpart Li Zuocheng. Orsaken: Försäkra honom om att Donald Trump inte planerade att attackera Kina i ett försök att behålla makten. Han ringde också för att försäkra kineserna om att USA inte var på väg att kollapsa. 

Avslöjandet kommer i en ny bok, ”Peril”, av Washington Posts Bob Woodward – en av männen bakom Watergate-avslöjandet – och Robert Costa. 

Trodde Trump ville skapa en internationell kris

Samtalet var inte Milleys första till Li i samma ärende. Redan den 30 oktober, fyra dagar innan valet, ringde Milley efter att ha fått underrättelserapporter om att Kina var oroat över att Trump skulle bestämma sig för att attackera. Enligt författarna baserades oron på amerikanska militärövningar i Sydkinesiska havet och Trumps hetsiga retorik mot Kina – diktaturen trodde att Trump ville skapa en internationell kris i en sista desperat åtgärd för att behålla makten, skriver New York Times.

Milley å sin sida oroade sig över att en enda feltolkad handling skulle kunna få så ödesdigra konsekvenser att han lovade att förvarna om USA förberedde en attack.

– General Li, du och jag har känt varandra i fem år nu. Om vi attackerar kommer jag att ringa. Det kommer inte som en överraskning, ska han ha sagt. 

Enligt ”Peril” ska Li ha lugnats av utfästelsen. Lika lätt ska det inte ha gått den 8 januari. Milley ska ha försökt övertyga Li med orden:

– Vi är 100 procent stabila. Allt är bra, men demokrati kan vara rörigt ibland.

Nancy Pelosi: Han är galen

Men en och en halv timmes samtal hjälpte inte. Li var fortfarande skakad – och Milley verkar själv inte ha varit övertygad. Enligt transkriberingar av ett samtal han hade med representanthusets talman Nancy Pelosi ansåg han att Trumps mentala hälsa varit på nedgång efter valförlusten. Han var oroad över att Trump skulle spåra ur.

– Det här är illa, vem vet vad han kan tänkas göra? Han är galen. Du vet att han är galen. Han har varit galen länge, sa Nancy Pelosi.

– Fru talman, jag håller med dig på varje punkt, ska Milley ha svarat och försäkrat henne om att han kunde stoppa presidenten om han försökte använda sig av militären.

Ex-presidenten Donald Trump kallar uppgifterna om samtalen för ”förräderi”.

– Om det är sant, vilket är svårt att tro, att han skulle ha ringt Kina, och gjort de här sakerna och var villig att varna dem om en attack eller före en attack, så är det förräderi, säger han i en intervju med Newsmax.

– Att jag ens skulle tänka på att attackera Kina. Jag tror bara att han försöker komma från sitt inkompetenta uttåg ur Afghanistan, säger Trump vidare om Milley.

Befälhavarna samlades

Efter samtalen med Li Zuocheng och Nancy Pelosi samlade Milley militärens högsta befälhavare för att gå igenom hur det formellt ska gå till när kärnvapen avfyras; att presidenten ensam kan ge order, men att han själv också måste involveras. 

– Om ni får ett samtal, det spelar ingen roll från vem, finns det ett protokoll, det finns ett tillvägagångssätt. Det spelar ingen roll vad ni får höra, ni följer protokollet. Och jag är en del av det protokollet, sa Milley.

– Det strikta tillvägagångssättet finns där för att undvika oavsiktliga misstag, olyckor eller olagligt och omoraliskt avfyrande av världens farligaste vapen.

Därefter ska han ha gått runt till var och en av befälhavarna för att få en bekräftelse på att de förstått honom.

Utredning av attacken blockeras av republikaner

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.