Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemliga agenters identiteter kan ha röjts

Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam.Foto: ARI LUOSTARINEN / TT NYHETSBYRÅN
Hemliga agenters identiteter kan ha röjts i och med IT-skandalen.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Anna Johansson (S) och företrädare för Transportstyrelsen och Säkerhetspolisen möter riksdagens transport- och försvarsutskott i Risdagen, med anledning av IT-skandalen.Foto: ARI LUOSTARINEN / TT NYHETSBYRÅN

Svenska statens hemliga agenter kan ha röjts genom it-skandalen på Transportstyrelsen, skriver DN. 

– Om personerna röjts är det direkt livsfarligt för dem, säger en källa med insyn till tidningen.

Enligt källan kan "åratal av arbete raserats" om identiteterna röjts.

 

Personer arbetar för Säpo och Försvarsmakten under falsk identitet både i Sverige och utomlands för att samla in underrättelser och skydda Sverige mot utländskt spioneri. Detta är en del av Säkerhetspolisens kontraspionage.

Nu kan dessa personers identiteter ha röjts i och med it-skandalen inom Transportstyrelsen, skriver DN.

Tomas Tobé (M), ordförande i justitieutskottet, är upprörd över läckan.

– Det är väldigt allvarligt, i slutändan handlar det om Sveriges nationella säkerhet men även om enskilda personers trygghet. Jag förstår att det är många som just nu är oroliga om känsliga uppgifter om dem har blivit röjda, säger Tomas Tobé.

– Exakt hur stor skadan är, är en av de frågor vi ska ställa inrikesminister Anders Ygeman till svars för när han kommer till justitieutskottet på tisdag, säger han.

Tomas Tobé kritiseras regeringens tystnad om IT-skandalen.

– Nya uppgifter framkommer varje dag och det är svårt att värdera vad som är allvarligast. Arbetet att ta reda på exakt vad som har hänt försvåras avsevärt av att statsminister Stefan Löfven och ansvariga statsråd vägrar svara på frågor, säger han.

De agenter som kan ha fått sina identiteter röjda har körkort, utfärdade av Transportstyrelsen. Dessa personer kan nu ha röjts när kontrollen av Transportstyrelsens datadrift lades över på obehöriga datatekniker vid IBM i Tjeckien, skriver Dagens Nyheter. 

 

LÄS MER: Maria Ågren informerade inte styrelsen: "Tänker inte på det"

 

Åratal av arbete kan ha raserats

– Att bygga upp en falsk identitet tar tid. Om dessa röjs tar det mycket lång tid att utbilda nya personer. Här kan åratal av arbete ha raserats i ett slag genom Transportstyrelsens lagbrott, säger DN:s källa.

Kim Hakkarainen, som jobbat med informationssäkerhetsfrågor inom Must, militärens underrättelse- och säkerhetstjänst, bekräftar att personerna kan ha fått identiteterna röjda.

– På något sätt är det väl något av den mest skyddsvärda informationen som finns i Sverige, säger han till DN.

Men han påpekar att det inte är säkert att informationen har nått orätta händer.

Hemlig information

Transportstyrelsen är bland de myndigheter som med Säpos medgivande får hantera hemlig information. Allt eftersom it-skandalen har rullats upp har fler uppgifter avslöjas om läckor som kan skada landets säkerhet. Uppgifter ur det svenska militära fordonsregistret uppges ha hanterats av utländska tekniker som inte genomgått säkerhetskontroll. Även information om svenska broar och vägar kan ha avslöjats – liksom miljoner svenskars personliga körkortsuppgifter.

– Senast något av den här omfattningen hände var Stig Bergling-affären, Patrik Fältström, säkerhetsskyddschef på Netnod, en svensk organisation som arbetar med internets infrastruktur, till  SVT.

 

Så säger lagen

Det här säger lagen om skyddsidentiteter och det som Maria Ågren nu anklagas för.

Personer med kvalificerad skyddsidentitet är: 

• En polisman med uppgift att delta i spanings- eller utredningsverksamhet som gäller allvarlig brottslighet,

• En tjänsteman som är anställd vid Säkerhetspolisen 

• Anställd vid Försvarsmakten som deltar inhämtande av underrättelser som sker med särskilda metoder.

Enligt anklagelsepunkterna ska alltså IBM:s personal i Tjeckien haft tillgång till uppgifter och hanterat uppgifter om personer med kvalificerade skyddsidentiteter.

 

Den fullständiga gärningsbeskrivningen i fallet Maria Ågren lyder som det står i stycket här nedanför. Det står alltså att hon anklagas för att ha brutit mot 5 18 kapitlet:

"Transportstyrelsen har den 10 februari 2014 beslutat att outsourca IT- miljön inklusive Vägtrafikregistret. Avtal angående IT-driften tecknades med IBM i april 2015. Till följd av att Transportstyrelsen inte uppfyllt de krav som ställs i Säkerhetsskyddslagen (1996:627), 18 kapitlet 5 § Offentlighets- och sekretesslagen och myndighetens interna föreskrifter har under tiden 2015-05-20--2017-0l-l 9, bolag, bland annat IBM i Tjeckien, vilka inte ingått säkerhetsskyddsavtal och personer som inte genomgått säkerhetsprövning, haft tillgång till och hanterat sekretessbelagda uppgifter.

Och 18 kapielet 5 paragrafen säger följande:

Kvalificerade skyddsidentiteter

5 § Sekretess gäller för uppgift som hänför sig till ärende enligt lagen (2006:939) om kvalificerade skyddsidentiteter, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den ansökande myndighetens verksamhet motverkas.

Personer med kvalificerad skyddsidentitet är enligt lagen de här.

 

Vad som avses med en kvalificerad skyddsidentitet

1 § Med kvalificerad skyddsidentitet förstås i denna lag en särskilt beslutad skyddsidentitet som består av andra personuppgifter än de verkliga och som har förts in i statliga register eller i handlingar som har utfärdats av statliga myndigheter.

 

Vem ett beslut om kvalificerad skyddsidentitet får avse:

2 § Ett beslut om kvalificerad skyddsidentitet får endast avse

1. en polisman med uppgift att delta i spanings- eller utredningsverksamhet som gäller allvarlig brottslighet eller verksamhet för att förebygga sådan brottslighet,

2. en annan tjänsteman som är anställd vid Säkerhetspolisen med uppgift att delta i verksamhet som avses i 1, eller

3. en tjänsteman som är anställd vid Försvarsmakten med uppgift att, i verksamhet enligt lagen (2000:130) om försvarsunderrättelseverksamhet, delta i sådant inhämtande av underrättelser som sker med särskilda metoder.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.