Mona Sahlin ska petas och strategin är att lansera Margot Wallström som statsinisterkandidat, enligt en artikel i Metro. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Mona Sahlin ska petas och strategin är att lansera Margot Wallström som statsinisterkandidat, enligt en artikel i Metro. Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Hemlig plan: Peta Mona

Publicerad
Uppdaterad
S-ledaren Mona Sahlin attackeras - av sina egna partianhängare. Nu avslöjar Metro hur hennes kritiker utarbetat en hemlig plan för att få henne petad.
Strategin är delat ledarskap - och att lansera Margot Wallström som statsministerkandidat.
Bara några månader innan valet växer nu sprickan inom socialdemokraterna.
Orsaken är partiledaren Mona Sahlin - som flera ledande partianhängare i framför allt Skåne och Västsverige sedan länge varit kritiska mot.
I tysthet har de gått bakom ryggen på Mona Sahlin och tagit fram en strategi för hur hon ska petas från statsministerposten vid en eventuell valseger, skriver Metro.
Men även flera personer i den högsta partiledningen ska känna till planerna, uppger en källa för Metro. Tidningen har även tagit del av hemliga dokument som är märkta "ytterst konfidentiellt".

"Bra för partiet"

Där finns uppgifter om att Margot Wallström ska lanseras som statsministerkandidat, samtidigt som Mona Sahlin fortsätter som partiledare.
- Det tror jag skulle vara bra för partiet, säger Claes Bloch, S, i Skåne.
- Modellen med delat ledarskap kan vara det som avgör valet om stödet för Mona Margot Wallström. Foto: Cornelia Nordströmsjunker ytterligare, säger en källa till Metro.
Margot Wallström har tidigare sagt bestämt nej till att ta över som partiledare. Men enligt de hemliga dokumenten är det "helt säkert" att hon accepterar rollen som statsministerkandidat.
Just nu håller Margot Wallström på och förbereder flytten hem till Värmland efter tio år som EU-kommissionär i Bryssel.
- Jag ser fram emot att få disponera min tid fritt och fundera över vad jag vill göra.
- Vad brinner jag för, vad kan vara kul att göra?, säger hon till Dagens Nyheter.
Margot Wallström och Mona Sahlin har inte kommenterat uppgifterna om delat ledarskap.
Flera statsvetare dömer dock ut den hemliga krisplanen.
- Det kommer bli en chockerande valrörelse för Socialdemokraterna ändå. Börjar man laborera med det här blir det ännu svårare, säger Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Metro.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag