Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemlig loggbok kan lösa gåta kring Dag Hammarskjölds död

FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld dog i en mystisk flygkrasch 1961.
Foto: PRESSENS BILD / SCANPIX SWEDEN
Här ses vrakresterna efter Hammarskjölds kraschade plan nära Ndola i nuvarande Zambia.
Foto: UPI / SCANPIX SWEDEN

Omständigheterna kring Dag Hammarskjölds död är ett mysterium – och en tidigare hemlig loggbok visar nu att viktiga vittnesmål har undanhållits, skriver Dagens Nyheter.

FN väntas snart besluta om det blir någon ny utredning om den svenske generalsekreterarens död.

FN:s dåvarande generalsekreterare Dag Hammarskjöld dog 1961 i en mystisk flygkrasch nära Ndola i nuvarande Zambia. Redan från början framfördes misstankar om att det rörde sig om ett attentat mot den kontroversielle FN-svenskan.

Flera utredningar har gjorts genom året, men ingen har kunnat slutgiltigt lösa gåtan. Nu ska FN:s generalsekretare António Guterres snart presentera en rapport som kan bli avgörande för om det ska bli någon ny FN-utredning om Hammarskjölds död. Ytterligare 15 människor dog i kraschen.

Hemligstämplad information

"Tidigare hemligstämplade uppgifter visar att tidigare utredningar inte gått till botten med alla vittnesmål från polisen", skriver Dagens Nyheter.

Det handlar om nya uppgifter som den tanzaniske juristen Mohamed Chande Othman har samlat in och som ska utgöra underlag för Guterres rapport.

Av Othmans uppgifter framgår den lokala polisen i dåvarande Nordrhodesia, alltså dagens Zambia, förvanskade och undanhöll information från en utredning som gjordes strax efter kraschen, skriver DN. Uppgifterna finns i en hemlig loggbok som granskats av den norske experten Hans Kristian Simensen.

Expressen rapporterar om Dag Hammarskjölds flygkrasch den 18 september 1961.
Foto: / -

Enligt loggboken hade den lokala polisen sett en blixt på himlen strax innan Hammarskjölds plan skulle landa i Ndola. Liknande uppgifter från lokalbefolkningen har avfärdats som otillförlitliga. Av loggboken framgår också att letandet efter vrakdelar begränsades.

Frågor kring Sveriges agerande

– De här uppgifterna väcker frågor kring både hur FN själva och hur Sverige agerade. FN borde ha granskat den nordrhodesiska loggboken mer kritiskt, säger  Hans Kristian Simensen till DN.

– Advokaten, som representerade svenska intressen, bad att få se loggboken, men förklarade senare att han hade instruerats av den svenska regeringen att inte ställa frågor kring sökaktionen efter planet, säger han.

Sverige låg 2015 bakom en FN-resolution som uppmanar medlemsländerna att ta fram all relevant information om Hammarskjöld-kraschen. Ett år senare får juristen Othman från Tanzania i uppdrag att sammanställa den nya informationen.

FN:s generalsekreterare Guterres väntas lägga fram Othmans rapport i september.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.