Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemlig karta avslöjar SD:s interna bråk

Jimmie Åkessons SD dras med en rad konflikter på lokalavdelningsnivå, enligt interna dokument från partiet.
Foto: Sven Lindwall
I en skrivelse till partistyrelsen och verkställande utskottet, författad av SD-tjänstemannen Bengt Malmberg, beskrivs problem med interna maktstrider.
Sverigedemokraternas dokument pekar ut områden i landet där interna bråk pågår. Konflikterna klassificeras efter vilken nivå de bedöms vara på – rött är värst och innebär enligt dokumentet att en åtgärd krävs "snarast".
SD-tjänstemannen Bengt Malmberg vill inte svara på frågor om det interna dokument Expressen tagit dela av. "Var har du fått tag på det?" frågar han.
Foto: Sven Lindwall

Här är Sverigedemokraternas karta över partiets interna bråk.

Expressen kan nu avslöja en hemlig Sverigekarta över partiets kommunföreningar där problem beskrivs som närmast "olösliga" och som består av "maktkamper om poster, anställningar och pengar".

– Var har du fått tag på det?, säger chefstjänstemannen Bengt Malmberg när Expressen ställer frågor om kartan han tagit fram.

Sverigedemokraterna har inför årets Almedalsvecka, som drar i gång i dag, noterat nya höjder i opinionsmätningarna. I senaste Demoskop noterade partiet 15,7 procent och tidigare i veckan slogs nytt rekord för SD i Ipsos-mätningarna när partiet fick 15,9 procent. Succévalet i höstas och den fortsatta opinionsuppgången borde borga för ett harmoniskt parti - men bakom framgångarna fortsätter bråken.

En av vårens mest uppmärksammade följetonger i svensk politik var uteslutningsstriden mellan partiledningen och ungdomsförbundet SDU. Den striden slutade med att bland andra SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne uteslöts ur partiet i slutet av april.

Men bara för att SDU-ledarna, som under flera år befunnit sig i ett slags intern opposition mot partiledningen, är borta betyder inte det att frid råder i Sverigedemokraterna.

Skräder inte orden

Expressen har tagit del av en intern partirapport från tidigare i våras. Rapporten är författad av SD-tjänstemannen Bengt Malmberg.

Han är nu chef över partiets så kallade riksombudsmän - vars uppgift bland annat är att medla i konflikter ute i partiet - men också över SD:s säkerhets- och utbildningsavdelning.

Rapporten - som ställts till både partistyrelsen och verkställande utskottet - skräder inte orden om problemen i partiet. Malmberg skriver:

"Olika maktkamper"

"Vi har mycket problem med olika maktkamper om poster, anställningar och pengar."

Och vidare:

"En del av dessa problem har vi haft i fyra år och fortfarande finns det inga lösningar i sikte."

För partiet kan problemen få allvarliga konsekvenser, enligt Malmberg:

"Problemen, som jag ser det, är att alla dessa maktstrider som pågår är direkt partiskadliga och riskera att undergräva vår trovärdighet bland invånare och sympatisörer. Partiet måste ta tag i detta problem snarast annars är risken stor att vi tappar väljare och arbetsvilliga funktionärer ute i landet."

Bengt Malmberg pekar också ut några särskilda "surdegar":

"Människor ute i organisationen blir frustrerade och hoppar av uppdrag och lämnar partiet. Exempel som Trelleborg, där fyra personer lämnar partiet och går till Moderaterna, är det allvarligaste detta år. På gång just nu är Östergötland, Laholm, Borås, Tomelilla, Upplands Väsby, Höglandet m fl. Ja, listan där mycket allvarliga problem syntes vara olösliga med dagens riktlinjer och stadgar."

För att angripa problemen föreslår Malmberg bland annat att partiets tjänstemän ska kunna tvångsförvalta en partiförening som har "tvivelaktig bokföring", kunna utestänga förtroendevalda från möten, kunna ogiltigförklara protokoll och kunna dela ut varningar för partiskadlig verksamhet utan att behöva gå via partiets medlemsutskott.

"Var har du fått tag på det"

När Expressen ringer upp Bengt Malmberg säger han:

– Jag vill inte kommentera vad vi har för papper. Var har du fått tag på det?

Malmberg fortsätter:

– Det är vårt interna material så det vill jag inte kommentera inför dig.

SD:s partisekreterare Richard Jomshof menar att många av maktstriderna i partiet beror på "växtvärk" när partiet snabbt fått fler medlemmar som vill engagera sig:

– Att det uppstår maktkamper tycker jag rent allmänt är nåt positivt men det finns tillfällen där maktkamperna inte går rätt till. Riksombudsmännens uppgift är se till allt går rätt till, att det sköts demokratiskt och enligt stadgarna, säger Jomshof.

Jomshof tycker att partiet hanterar konflikterna bra:

– Sköter vi oss inte i en kommun och det blir bråk - så är det i alla partier - så är risken att medlemmar inte vill engagera sig och vara aktiva. Det är därför vi tar det på så stort allvar.


Vill du läsa mer om Almedalen? Läs Expressens Almedalen-tidning här.

Några av SD:s problematiska kommuner och distrikt

TRELLEBORG: SD gjorde ett kanonval i kommunen i höstas och knep var femte röst, men snart började de interna bråken som ledde till att fyra av elva SD-ledamöter lämnade efter bråk om vem som skulle bli partiets oppositionsråd.

TOMELILLA: Under våren har fyra SD-politiker i Tomelilla hoppat av partiet efter missnöje med två andra partikamrater. SD Tomelilla skakades också i valet i höstas av en skandal efter att Expressen avslöjat hur partiföreningens ordförande och kommunfullmäktigeledamoten Håkan Malmgren skrivit anonyma kommentarer på hatsajter.

BODEN/LULEÅ: Personbråk - som också innefattat anklagelser om våld - har slungats mellan personer i SD Norrbotten under många år. Kritiken är också stark mot distriktsordföranden Jeff Ahl som sitter i riksdagen.

UPPLANDS VÄSBY: I vintras hotade flera i den lokala SD-styrelsen att hoppa av efter interna bråk. För att stävja bråken plockade partiet in Fredrik Lindahl - som inte bor i kommunen - som ny ordförande.

BORÅS: Kommunföreningen har under en längre tid dragits med problem och bråk. Tidigare i våras valde också den före detta gruppledaren för partiet Ulla-Britt Åsén att helt lämna partiet. När hon lämnade sa hon att hon skäms för sina gamla partikamrater i fullmäktige.

LAHOLM: Kommunföreningen har under lång tid dragits med infekterade bråk. Gejbert Strömdahl var tidigare gruppledare för partiet i kommunen men förlorade den posten efter en omröstning.

ÖSTERGÖTLAND: Flera kommunföreningar i länet har dragits med problem, missnöje och avhopp. Statistik från valmyndigheten visade redan vid årsskiftet att hela 13 SD-politiker då hade hoppat av sina politiska uppdrag.

VETLANDA: Efter valet har partiet i kommunen fått problem med flera avhopp i kommunfullmäktige. En av avhopparna är Paul Borstam som i valrörelsen i höstas avslöjades av Expressen med att ha skrivit anonymt på hatsajter.

KRISTIANSTAD: Kommunföreningen har under en längre tid dragits med interna problem och missnöje. Avhopp och uteslutningar har drabbat partiet som med blev näst största parti i valet i höstas med fjorton mandat i kommunfullmäktige.

NÄSSJÖ: Lokaltidningen Smålands-Tidningen har under våren rapporterat om SD-politiker som förutspått "splittring" och "totalt sammanbrott" efter infekterade strider. SD-ordföranden anklagas också för att ha kallat misshagliga partimedlemmar för "rötägg".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.