Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemlig kampanj för
att sparka M-toppen

Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson.
Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Partiledaren Anna Kinberg Batra.
Foto: Tomas Leprince
Partisekreteraren Tomas Tobé.
Foto: Sven Lindwall

En maktkamp pågår inom Moderaterna, hävdar flera M-riksdagsledamöter som Expressen talat med. 

Flera M-ledamöter har en längre tid, i största hemlighet, förberett och satt i gång en intern kampanj för att förändra partiledningen och få bort partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulf Kristersson, enligt uppgifter till Expressen. 

Expressen kunde i går kväll avslöja att Moderaterna skakas av ett stort internt bråk till följd av Centerpartiets budgetutspel förra veckan. 

Nu kan Expressen berätta att det häftiga bråket bara är kulmen på en längre tids internt krypskytte mot en av partiets ledande företrädare: ex-ministern Ulf Kristersson, i dag ekonomiskpolitisk talesperson och finansministerkandidat. 

– Syftet med kampanjen är att tvinga bort Kristersson och säkra framträdande positioner längre fram, säger en uppgiftslämnare.

Påståendet bekräftas av flera upprörda riksdagsledamöter inom Moderaterna som Expressen talat med. 

De pekas ut som delaktiga

Flera riksdagsledamöter pekas av Expressens källor ut som delaktiga i kampanjen, som man hoppas ska leda till att riksdagsledamoten Niklas Wykman på sikt kan ta över som ekonomiskpolitisk talesperson och finansministerkandidat. 

Niklas Wykman arbetade förra mandatperioden nära finansminister Anders Borg och uppges i dag ha stöd av de ledande företrädarna i det mäktiga moderatdistriktet i Stockholms län. Han uppges också varje vecka arrangera egna "förgruppmöten" med sin innersta krets, inför riksdagsgruppens möten. 

Bland de som pekas ut som delaktiga finns riksdagsledamöterna Fredrik Schulte, Hanif Bali, Erik Bengtzboe, Ida Drougge, Edward Riedl och Carl-Oskar Bohlin. 

Riksdagsledamoten Hanif Bali.
Foto: Olle Sporrong

I ett sms tillbakavisar Schulte att han skulle vara delaktig i kampanjen mot Kristersson. 

"Det är kvalificerat skitsnack! Jag sitter i finansutskottet och jobbar dagligen med Ulf. Han är både kompetent, seriös, utstrålar trovärdighet och är en av partiets skarpaste debattörer. Jag har fullt förtroende för honom." 

Niklas Wykman å sin sida hävdar i ett sms att det inte pågår någon maktstrid kring Ulf Kristersson, som han beskriver som "vår kanske skickligaste kommunikatör". Wykman skriver också: 

"Efter Sverigemötet är det tydligt att hela partiet står bakom Anna Kinberg Batra och målet om 500 000 fler jobb."

Riksdagsledamoten Erik Bengtzboe, tidigare ordförande för Moderata ungdomsförbundet, dementerar bestämt och upprört när Expressen möter honom i riksdagen. 

– Ingenting av detta är korrekt, säger han. 

Carl-Oskar Bohlin var den som i torsdags skickade ett kritiskt mejl till både partiledningen och riksdagsgruppen.

I mejlet hävdade han bland annat: 

"Mycket av Moderaternas problem den senaste tiden har enligt min bedömning varit att vi levererat för tunt på det ekonomiskpolitiska området och i allt för stor utsträckning ifrågasatts för att vi ständigt bytt positioner, på ett sätt som inte alltid tydligt kunnat förklaras."

Riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin.
Foto: Jens L'Estrade

Kampanjen har pågått en längre tid

Enligt Expressens uppgiftslämnare har kampanjen pågått en längre tid och intensifierats i takt med de sjunkande opinionssiffrorna för partiet. 

När den M-interna mejlstriden, med anledning av Centerpartiets budgetutspel, inleddes i torsdags konstaterade Niklas Wykman i ett meddelande till både partiledningen och partikamraterna i riksdagen: 

"Att skapa osäkerhet kring budgethanteringen är inte ett steg i vår riktning. Det är ett steg mot kaos."

När den moderata riksdagsgruppen samlas i riksdagens andrakammarsal klockan 16 i dag är detta en av punkterna på dagordningen. 

– Då måste Anna Kinberg Batra markera tydligt att krypskyttet mot Ulf Kristersson inte kan fortsätta. Det är dessutom helt oacceptabelt att interna mejl läcker ut i medierna, säger en mycket upprörd M-riksdagsledamot. 

Partiledaren Anna Kinberg Batra.
Foto: Tomas Leprince

Enligt Expressens uppgiftslämnare utbröt kalabalik sent i går kväll när partiledningen insåg att förra veckans interna mejldiskussion blivit offentlig. 

– Detta kommer också att diskuteras på riksdagsgruppens möte i dag, säger en centralt placerad källa inom Moderaterna. 

"Få agerar för partiets bästa"

En uppgiftslämnare med god insyn sammanfattar den pågående maktkampen i partiet: 

– Få agerar för partiets bästa. Fler agerar för sitt eget bästa. Vad finns då att fördela? Tio procent?

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Ulf Kristersson lämnade i går kväll denna kommentar: 

"Det är en hederssak att interna diskussioner är och förblir just interna. Det gäller även i den Moderata riksdagsgruppen."…

Efter riksdagsgruppens möte kommenterar M-ledaren Anna Kinberg Batra kritiken: 

– Vi ska bekämpa samhällsproblem och inte varandra.

Har ni inte pratat om den kritik som riktas mot honom som framgår i de mejl som vi skriver om när det gäller den ekonomiskpolitiska politiken?

– Nej jag tänker inte börja kommentera våra interna möten. Jag känner att många med mig vill att Ulf Kristersson blir nästa finansminister.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.