Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemlig grupp försöker värva svenska militärer

Svenska reservofficerare ska ha värvats till en hemlig organisation. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Astrid Amtén Skage/Forsvarsmakten / Försvarsmakten
Militärer placerade på viktiga befattningar i den svenska krigsorganisationen ingår enligt ”Kalla fakta” i den slutna organisationen med utländska militärer. Foto: TT NYHETSBYRÅN

En grupp svenska reservofficerare som gått samman med utländska militärer för att i det dolda påverka politik och beslut i Nato-området.

Om det handlar måndagskvällens ”Kalla fakta” i TV4.

– Jag förstod aldrig hur dold organisationen var, säger en svensk reservofficer i programmet.

Det hemliga militära nätverket kallar sig Circle of the Golden Lion, COGL. 

”Kalla fakta” spårar gruppen till Bulgarien, och väl där finner man kopplingar till både Ryssland och forna agenter i Warszawapakten (en militärallians som existerade 1955–1991 och bestod av länder i östblocket).

Det handlar om militärer placerade på viktiga befattningar i den svenska krigsorganisationen som, enligt ”Kalla fakta”, ingår i den slutna organisationen med utländska militärer – något bara ett fåtal tidigare haft kännedom om.

Letar efter organisationens grundare

I programmet letar man efter den person som påstås ha grundat, och under flera år lett, organisationen.

– Den organisationen existerar inte längre. Sedan fem år är den nedlagd, påstår bulgaren Konstantin Popov, som utpekas som den som ligger bakom.

Reservofficerarna i Natoområdet möts två gånger om året. Den svenska delegationen styrs av Försvarsmaktens direktiv, som reglerar möten med andra länders militärer.

Om känsliga uppgifter om det svenska försvaret läcker ut kan det utgöra ett hot mot Sveriges säkerhet. Försvarsmakten menar att militärer på resa ska vara extra försiktiga, och alla kontaktsförsök ska rapporteras.

”Kalla fakta” har uppgifter om att COGL har försökt att värva en svensk reservofficer vid ett av sina möten. 

”Kan inte företräda andra intressen”

Mannen de försökte rekrytera säger om händelsen:

– Jag är bunden av ett regelverk hur man uppträder i svensk militär uniform. Då kan man inte företräda andra intressen, som Försvarsmakten inte har insyn i. Särskilt inte som det gäller Sveriges förhållande till Nato-frågor.

”Kalla fakta” har kommit över en lista från 2017 på vilka svenska reservofficerare som då ingick i COGL. De är nio till antalet och flera av dem har viktiga poster, både militärt och civilt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.