Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hemlig agent greps för mord på Cats Falck

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lasse Strömstedt, dåvarande sambo till Cats Falck, trodde 1985 att hennes död var en olyckshändelse. Nu har den tyske statsåklagaren gripit Stasis lönnmördare "Jürgen G" för mord på bland andra Cars och hennes väninna Lena Gräns.
Foto: CHRISTIAN

BERLIN/STOCKHOLM. Tv-journalisten Cats Falck, 31, avslöjade för sin sambo, författaren Lasse Strömstedt:

- Jag har en intressant sak på gång, jag ska träffa en östtysk kontakt.

Kort därefter försvann hon - för att sedan hittas död med väninnan Lena Gräns, 32. Nu har östtyska Stasis lönnmördare "Jürgen G", 53, häktats i Tyskland. Stockholm 18 november 1984: Journalisten Cats Falck, som arbetade på Rapport, och hennes väninna Lena Gräns gick på restaurangen Öhrns Hörn på Söder i Stockholm. Där slutade alla spår.

Hittades ett halvår senare Först ett halvår senare, 29 maj 1985, hittades Cats och Lena döda i Lenas gamla vita Renault 12 på Hammarbykanalens botten. Polisen fastslog att det var en olyckshändelse. Blankslitna däck, halka, brant backe mot kajkanten. Häromdagen greps Stasis lönnmördare "Jürgen G" på order av den tyske statsåklagaren. Han ska höras om ett tiotal mord som östtyska staten beordrade på "statsfiender". Ett av de påstådda attentaten skulle vara mot Cats Falck och hennes väninna Lena Gräns. Det påstår journalisten och Stasiexperten Andreas Förster på Berliner Zeitung. Hypotesen är att Cats Falck i sitt jobb på Rapport skulle ha kommit på att östtyskarna smugglade svensk elektronik och Boforsvapen från Sverige till Iran - och därmed skulle hon ha blivit en farlig fiende för DDR.

"Helt euforisk" - En månad före sin död ska Cats Falck ha varit "helt euforisk" då hon berättade för en väninna att hon uppdagat något som ingen annan journalist hade gjort, säger Andreas Förster. Den tidigare Stasiagenten, överstelöjtnant Günter Bohnsack, menar att det är fullt möjligt att Cats Falck skulle ha kunnat bli ett så stort problem för DDR att Stasi ville likvidera henne. Enligt Förster skulle "Jürgen G" och två andra ha tagit sig igenom en hemlig gränsövergång i Hof i Bayern, sedan via Danmark tagit sig till Sverige och bjudit Cats och Lena på restaurang. De skulle sedan ha förgiftat dem och satt dem i den vita Renaulten.

"Inget gift" Den legendariske mordutredaren Eric Skoglund utredde fallet: - Kvinnorna obducerades och det fanns inget gift i vare sig mage eller blod. Tror du att det kan ligga något i de nya uppgifterna? - Javisst, det är inte otroligt. Cats Falck var ju nyfiken på allt. Cats Falcks dåvarande sambo Lasse Strömstedt trodde 1985 att det var en olyckshändelse: - Det här låter fruktansvärt. Nu kommer saken i en helt annan dager.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.