Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Helvetet i Saudiarabien – här lämnas migranter för att dö

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.Foto: MANDEL NGAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Mohammed bin Salman får besök av Mike Pompeo, USA:s utrikesminister i september 2019.Foto: MANDEL NGAN / AP TT NYHETSBYRÅN

I Saudiarabiens flyktingförvar sitter hundratals, kanske tusentals, flyktingar fast under omänskliga förhållanden.
Skakande bilder inifrån ett läger visar hur en man har hängt sig i en snara från en fönsterkarm och en annan ligger död, insvept i filtar. 

– Mitt enda brott är att ha lämnat mitt land. Men de slår oss med piskor och elkablar som vi vore mördare, säger en flykting till The Sunday Telegraph

The Sunday Telegraph har fått bilder inifrån ett flyktingförvar i Saudiarabien skickat till sig via krypterade meddelanden från intagnas insmugglade mobiltelefoner. 

Bilder visar tjocka ärr på de intagnas ryggar

En av bilderna, som ansetts vara för känslig för att publicera, visar en man som hänger död från en snara från en fönsterkarm i en innervägg. 

En annan tycks visa ett lik som ligger insvept i filtar, en man som ska ha dött av värmeslag.  

Andra bilder som de intagna skickat visar hur tjock ärrvävnad, som ser ut att komma från piskrapp, löper längs deras ryggar. 

– Det är ett helvete här inne. Vi blir behandlade som djur och slagna varje dag, säger Adebe, en etiopisk man som suttit i förvaret under mer än fyra månaders tid, till The Sunday Telegraph.

https://twitter.com/Telegraph/status/1300783116823429120

Möts av rasism och har i Saudiarabien

En av bilderna visar vad som ser ut att vara hundratals intagna liggandes med bar överkropp i ett rum med gallerförsedda fönster, och de flesta av dem är just etiopiska män. De har tagit sig från Afrikas horn över Röda havet till Saudiarabien. 

– Om jag inte ser en möjlighet att fly så kommer jag ta mitt liv. Andra har redan gjort det, säger Adebe till tidningen. 

I ett av världens rikaste länder där de tidigare välkomnats som billig utländsk arbetskraft, ofta inom byggindustrin, möts de nu av förakt och rasistiska glåpord. 

Människorättsgrupp: ”Finns ingen ursäkt”

Coronapandemin ligger bakom läget för flyktingarna, men även kronprins Mohammed bin Salmans beslut att kungadömets arbetskraft ska vara inhemsk, rapporterar The Sunday Telegraph. 

– För ett förmöget land som Saudiarabien finns det ingen ursäkt att hålla migranter under så bedrövliga förhållanden, säger Adam Coogle, avdelningschef för människorättsgruppen Human Rights Watch i Mellanöstern, till The Sunday Telegraph

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.