Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Helst skulle jag vilja
få sakta somna in"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Författaren och journalisten Harald Norbelie vill ha en utredning om frivillig dödshjälp.
Efter att levt med prostatacancer i över tio år har sjukdomen nu tagit överhanden.
Foto: Emanuel Penje

I en debattartikel i DN på söndagen efterlyser den cancersjuke journalisten och författaren Harald Norbelie en utredning om frivillig dödshjälp.

För Expressen berättar han om livet med sjukdomen - och önskan att själv få bestämma när livet ska ta slut.

– Helst skulle jag vilja att jag sakta fick somna in. Om det inte blir så skulle jag önska att samhället har den här andra lösningen i beredskap och kunde hjälpa mig, säger Harald.

Författaren och journalisten Harald Norbelie har inte lång tid kvar att leva. Efter att levt med prostatacancer i över tio år har sjukdomen nu tagit överhanden.

I en uppmärksammad debattartikel i Dagens Nyheter, som på söndagskvällen har delats över 2 000 gånger på Facebook, skriver Harald Norbelie om sin önskan att själv få bestämma över sin död genom frivillig dödshjälp.

Men allt började hösten 2004. Det var samma höst som Harald skulle fylla sextio år och han hade sprungit upp mycket på nätterna för att kissa. Under en vanlig rutinkontroll upptäcktes det att han led av prostatacancer.

– Efter ett par olika undersökningar konstaterades det att cancern hade spritt sig och mot slutet av hösten fick jag veta att det var så illa att det inte gick att operera eller strålbehandla, berättar Harald.

Han minns att det var strax före jul som beskedet kom och att chocken till att börja med var stor.

– Då såg man bara döden runt hörnet, men så småningom får man klart för sig att läkarvetenskapen har rätt mycket att erbjuda.

Levde ett normalt liv

Livet återgick så småningom till det normala. Harald mådde bra och hade inga biverkningar av medicinerna han åt för att hålla sjukdomen i schack.

Han har tidigare arbetat som journalist på både Sveriges Radio och SVT. Han var även chef för lokala stationen Radio Stockholm. Från 1996 fram till pensionen för ett par år sedan arbetade han som frilans. Han kunde fortsätta att jobba trots sjukdomen och för sju år sedan flyttade han och han hustru till Gotland.

– Det är så med den här sjukdomen, den är långsiktig. Det gick inte att operera den eftersom det hade gått så långt, men det finns fantastiska mediciner, säger Harald.

Nyår spenderade han i Paris med sin fru, men 2015 började dåligt. Infektioner orsakade av cytostatikabehandlingen angrep Haralds kropp vilket ledde till att han från april åkte ut och in på sjukhus. När läkarna till slut fick bukt med infektionerna tog cancern överhanden och kunde inte längre behandlas. Sedan dess har det snabbt gått utför.

– Strax efter midsommar gick jag själv med rullator, men en vecka sedan var jag helt låst till rullstol. Det gick väldigt fort. Nu är det dåligt, jag är på sluttampen, säger Harald.

"Förvånar mig att våra politiker är så ängsliga"

Några exakta prognoser om hur lång tid han har kvar att leva kan läkarna inte ge. Harald är rädd för smärtan och att bli ännu mer förlamad under den sista tiden.

Han skulle vilja ha möjligheten att själv bestämma när han ska dö och det är det som fick honom att skriva debattartikeln i Dagens Nyheter.

– Det förvånar mig att våra politiker är så ängsliga för den här frågan och att man inte ens utreder den på allvar. Jag har väl inte ett jättestort hopp om att något ska hända nu, men man kan ju hoppas att det blir ett visst tryck, säger Harald.

När Expressen når honom är han hemma i huset på Gotland där han får vård. Just i dag är en bra dag, solen har tittar fram och i bakgrunden hörs korna från granngården råma.

– Helst skulle jag ju vilja att jag sakta fick somna in. Om det inte blir så skulle jag önska att samhället har den här andra lösningen i beredskap och kunde hjälpa mig, säger Harald, och fortsätter.

– Men just nu i dag när jag sitter här i solen är det inte aktuellt. Jag har inte ont och har ingen vånda och har vänner och familj omkring mig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.