Hells Angels låg inte bakom misshandeln

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Hells Angels hade inget med misshandeln av Eskilstuna-Kurirens chefredaktör PeO Wärring att göra, enligt Södermanlandspolisen.

– Det finns inga som helst tecken som tyder på att det har någonting med HA eller annan organiserad brottslighet att göra, säger Lars Franzell vid länskriminalens enhet för grova brott.

Nu berättar Wärring själv om misshandeln.

– Det här är nog dessvärre något som händer. Jag har aldrig blivit utsatt för våld tidigare, men nu blev det och jag kan säga det att det inte är någon god upplevelse, säger han till Expressen.

På söndagen berättade Expressen hur Eskilstuna-Kurirens chefredaktör PeO Wärring slagits ned efter ett krogbesök på lördagsnatten.

– Kvart i sex på morgonen ringer han till polis och säger att han har blivit nedslagen av HA (Hells Angels, reds. anm.), sa Lars Franzell vid polisen i Södermanland då.

Men efter att ha hållit förhör med PeO Wärring under måndagen har polisen inget som tyder på att Hells Angels haft något med det som hänt Wärring att göra, enligt Lars Franzell.

Backar om HA-kopplingen

Polisen backar samtidigt om vem som gjort HA-kopplingen.

– Det är inte fullständigt klarlagt om han eller någon annan har ringt. Givetvis ringer PeO Wärring och anmäler det här.

Säger han då att det är Hells Angels?

– Jag har inte lyssnat på det bandet, så jag ska låta det vara osagt i dag. Det var någon uppgift i går som sade det, men det är inte bekräftat.

Så PeO Wärring har inte hävdat att Hells Angels har misshandlat honom?

– Nej, jag vill inte gå in på vad han har berättat i dag och i och med att andra människor ska höras i det här. Och då blir deras vittnesmål värdelöst, om de innan har läst vad andra har sagt i tidningen.

Kommer uppgifterna om Hells Angels från PeO Wärring eller någon annanstans? 

– Det törs jag inte svara på, säger Lars Franzell och fortsätter:

– Inga tecken tyder på att Hells Angels ska ha varit på krogen eller i krogens närhet.

Exakt vad som röjt undan misstankarna mot det kriminella mc-gänget säger han inte.

– Detaljer kring vad som sagts låter jag bli att återge. Vi ska höra vittnen mot hans uppgifter och det är inte så lyckat om hans version kommer ut innan man hör vittnen som kanske har någon annan version, säger Lars Franzell.

Det polisen kan bekräfta är att PeO Wärring hittats vid tvåtiden natten mot lördag, oklart av vem, runt hörnet på den restaurang han besökt under kvällen. Även Elisabet Bäck, ställföreträdande ansvarig utgivare på Eskilstuna-Kuriren, bekräftade i går för Aftonbladet att Wärring har sagt att han sett en person i väst, men hon ville inte slå fast att det med säkerhet var en HA-väst. På en fråga i egna ekuriren.se om det inträffade kan ha att göra med EK:s skriverier om den organiserade brottsligheten, svarar hon:

– Vad jag vet, efter samtal med PeO, är att det diskuterades journalistik inne på krogen. Om det har med det inträffade att göra utreds just nu av polisen. Jag förväntar mig att polisen hanterar detta med prioritet, säger Bäck .

Lars-Olov Thim är ordförande i koncernen Eskilstuna-Kuriren:

- Jag har samma åsikt som det som har framförts på E-kuriren. Det är tråkigt att man inte ska kunna gå ut och prata fritt på stan utan att bli nedslagen. Jag har inga andra kommentarer än så faktiskt. Jag har ingen kännedom än det du själv har läst, och inga andra kommentarer, utan hänvisar till Elisabeth.

Berättar själv om misshandeln

Under måndagseftermiddagen berättade Wärring själv för Eskilstuna-Kuriren att han ska bli försiktigare efter misshandeln. Han berättar också att han hade varit och ätit med sin fru när han gick vidare till en nattklubb.

För Expressen berättar han sedan vidare om besöket:

- Jag stod och pratade med bland annat ägaren till stället. Jag lägger märke till att det är minst en, kanske två, i ett sällskap som har en väst som är snarlik det som brukar kallas mc-västar och liknande.

- Jag sa ju till dem vid det bordet att jag inte tyckte att ni ska ha några sådana västar när ni är ute på krogen. Även om man inte skulle tillhöra ett kriminellt gäng signalerar det fel saker. Jag var väl lite påstridig och de tröttnade säkert på mig.

- De blev irriterade och det märkte krögaren så han sa att han ville att de skulle lugna ner sig men det gjorde dem inte och sedan bad han dem att gå. Och det gjorde de efter en stund.

Han berättar att han sedan mötte några ur samma sällskap på vägen hem.

- Jag tror inte heller att de stod och väntade på mig. Det var nog olyckligt att vi sammanstrålade.

- De uppmärksammade mig genom att säga någonting i stil med ”den dumme mannen” och ”vad har du emot oss”. Men jag gick förbi dem och de försökte inte hindra mig, men sedan är det sista minnet jag har på lång stund att när jag kommit några meter bort får jag, som jag uppfattar det, en spark i ryggen. Jag var helt oförberedd på detta så jag föll huvudstupa ner på trottoaren och skrapade upp mig på händer, armbågar och knän. Dessutom slog jag i huvudet rätt rejält, det small till ordentligt.

Wärring säger att han ångrar diskussionen om västar på nattklubben.

- För egen del har jag dragit lärdom om att man nog inte ska ta upp massa sådana ämnen klockan 01 på natten när man är ensam, det är dumdristigt. Man är ute, man festar, man har druckit några glas och man kanske vill prata. Men det kanske inte var det smartaste.

Lindriga skador

Enligt polisen hade PeO Wärring lindriga skador efter nattens händelse, men om de kommit till genom misshandel kan inte Lars Franzell bekräfta.

– Det vet vi inte, utan det är målsägarens uppgifter och det måste vi försöka styrka upp genom att höra folk. Han har lindriga skador, det har han, men just nu har vi inte någon klar uppfattning om vad som hänt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.