Helle Kleins livvakt spred förakt mot invandrare

Helle Kleins medarbetare upptäckte att hennes livvakt spred förakt mot invandrare på nätet.
Foto: Anna-Karin Nilsson

I fem veckor följde livvakten varje steg som debattören och chefredaktören Helle Klein tog för att skydda henne mot nazister och högerextremister.

I höstas tvingades Klein försvinna till okänd ort efter att hon upptäckt att livvakten – från ett av Sveriges största säkerhetsföretag, Avarn Security – själv spridit förakt mot invandrare och våldsförhärliganden på nätet.

– Han hatar precis allt jag står för, säger Helle Klein.

Expressen kunde under söndagskvällen avslöja att cirka 170 personer med koppling till vaktbolag har dokumenterad koppling till högerextremism. Bland dem fanns Tobias Lindberg, som under många år jobbade avlönat för Securitas, som hjälper nazistiska NMR med propagandaspridning, men också ett tiotal personer som varit medlemmar i nazistiska organisationer som Nationalsocialistisk front. 

Flera av de granskade – både väktare och ordningsvakter – har exempelvis hyllat Adolf Hitler, propagerat för nazistiska kampgrupper och spekulerat om olika etniska gruppers påstådda brottsbenägenhet.

Man kan verkligen fundera även vad det är för människosyn och kultur som odlas i den branschen, säger Helle Klein, som är chefredaktör för fackföreningsägda tidningen Dagens Arbete. 

Hatet handlar väldigt sällan om sakfrågor. Det är mot person.

Klein var under många år politisk chefredaktör för Aftonbladet och är nu också ordförande för branschorganisationen Sveriges tidskrifter och sitter i Utgivarnas styrelse. Hon har erfarenhet av hot och hat – men också av säkerhetsbranschen.

– Jag har varit i offentligheten i 25-30 år och det här hatet har bara ökat. För egen del trodde jag att peaken nåddes när jag var politisk chefredaktör på Aftonbladet men det var verkligen inte så. Det har ökat enormt de senaste åren.

– Hatet handlar väldigt sällan om sakfrågor. Det är mot person. I mitt fall för att jag är kvinna, har hjärtat till vänster, är för ett öppet mångkulturellt Sverige, har judisk bakgrund och är präst och journalist. Alla dessa saker triggar högerextremisterna.

”Han hatar precis allt jag står för”, säger Helle Klein om livvakten.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Helle Klein tvingades försvinna till okänd ort efter upptäckten.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Bedömningen: Behövde livvakt

I september 2017 fanns hon med bland de politiker, debattörer och journalister som på plakat hängdes ut som ”förbrytare” av nazistiska NMR under deras stora demonstration i Göteborg. Klein berättar att förra året började en nazist höra av sig direkt till henne med antisemitiskt hat – vilket hon har polisanmält.

– Det var säkerhetsbolagets bedömning att jag plötsligt skulle behöva ett väldigt tätt livvaktsskydd. De motiverade det med att det var en person, en uttalad nazist, som börjat skicka antisemitiska meddelanden till mig och uppenbarligen hade koll på vem jag var.

– Det var i höstas i samband med valet, där NMR ställde upp, och säkerhetsbolaget bedömde att jag skulle ha en och samma kille i fem veckors tid, från tidig morgon till sen kväll, helg som vardag, om jag så går och handlar på Konsum eller går med maken på bio så är den här killen med.

Kollegerna på Dagens Arbete reagerade på att chefredaktören hade ständigt livvaktsskydd och de kollade upp honom.

– Vi fick fram vad han skrivit på Facebook, att han lajkat högerextrema grupper där. Han hade lagt upp en bild på sig själv, barbröstad och muskulös med ett svärd och svenska flaggan.

På Facebook hade mannen lagt upp en bild på sig själv med ett svärd och svenska flaggan.

I kommentarer hade livvakten, som kom från säkerhetsföretaget Avarn, skrivit att ”Sverige är infekterat och infiltrerat, snart måste folket agera”, att det kan bli ”krig” och vidare att ”Vi flyttar inte, vi är duktiga krigare” på tal om ett ”återtagande” av landet. Han skrev också ”vi bor i sverige inget jävla arabland” och att ”Invandringen är en bluff, då alla är lyxsökare.. oj förlåt 97%”

Några månader innan livvakten började skydda chefredaktören för Dagens Arbete, en tidning som ägs av LO-förbunden IF Metall, GS och Pappers, skrev han: ”LO är en skam för sverige, iaf deras ledning.. ynkliga människor”.

Livvakten har skrivit flera kommentarer där han spridit förakt mot invandrare och våldsförhärliganden.

Han hatar precis allt jag står för, säger Helle Klein.

– Hela situationen var väldigt absurd. Jag skulle precis åka till Bokmässan i Göteborg och där hade säkerhetsbolaget bedömt att jag skulle ha med mig den här livvakten. 

Han hade lagt upp en bild på sig själv, barbröstad och muskulös med ett svärd och svenska flaggan.

Helle Klein kritisk till vaktbolaget

Då, i slutet av september, slog Dagens Arbete larm om livvakten till Avarn men tidigt på morgonen när Helle Klein skulle ta tåget till Bokmässan i Göteborg fick hon ett sms – från livvakten som stod utanför hennes bostad.

– Jag sov inget natten innan jag skulle åka. Skulle jag överhuvudtaget åka till Bokmässan? Jag hade många seminarier som jag lovat att delta i så jag kände att jag behövde åka, men det var en enorm psykisk press att behöva gå där och ha honom vid min sida. 

34000 personer granskade

• Sammanlagt cirka 34000 personer, varav 14000 i Stockholm och angränsande län, är godkända av länsstyrelserna för att jobba för bevakningsbolag. Bevakningsbolag är sådana bolag som har i uppgift att bevaka bland annat fastigheter, anläggningar, vissa verksamheter, offentliga tillställningar, värdetransporter eller en enskild person.

• Branschen växer. Bara i de fem län som länsstyrelsen i Stockholm har ansvar för så tillkommer 500-600 personer varje år på bolagens personallistor.

• Många bevakningsbolag är också medlemmar i branschorganisationen Säkerhetsföretagen. De har cirka 150 medlemsbolag med runt 17700 anställda. Bland de största bevakningsbolagen finns Securitas, Avarn och Nokas.

Helle Klein är starkt kritisk till Avarns agerande.

– Det kändes som att de inte kunde krishantera och framför allt så lyssnade de inte på vår vädjan att byta ut honom.

– Säkerhetsbolaget utsatte mig för en enorm psykisk press. När jag kom hem på söndagskvällen från Göteborg så höll jag på att falla ihop. Då larmade jag våra ägare och sa att jag vill inte ha någonting med det här säkerhetsbolaget att göra. 

– Jag avsa mig allt livvaktsskydd, samtidigt fanns hotbilden från nazisterna så det var ett svårt läge. Då sa jag att jag åker i väg tillsammans med min man till okänd ort ett tag. Det gjorde vi. Där försökte jag helt enkelt läka ihop och komma igen. Det var nog en av de värsta tiderna i mitt liv.

Säkerhetsbolaget utsatte mig för en enorm psykisk press.

Marcus Uggeldahl är säkerhetschef på Avarn – och han var också Facebookvän med Helle Kleins livvakt när Dagens Arbete slog larm. Han säger nu:

– Eftersom vi är ett säkerhetsföretag så kommenterar vi inte kunder.

När Expressen läser upp vad livvakten skrivit och lagt upp på Facebook säger Uggeldahl:

– Det du beskriver är direkt olämpligt att skriva och inget som går i linje med vår värdegrund.

Har du som chef och Facebookvän agerat mot din kollega med tanke på vad han skrivit och lagt upp på Facebook?

– Detta är kopplat till ett personalärende så det kan jag tyvärr inte kommentera. Men det jag kan säga är att vi har en policy som beskriver hur vi ska agera på sociala medier. Där framgår att det förväntas att man ska uppträda på ett sätt som stämmer överens med Avarns värdegrund, säger Marcus Uggeldahl.

Expressens reporter David Baas intervjuar Helle Klein.
Foto: Anna-Karin Nilsson
”Det är ett samhällsproblem att vi håller på att privatisera säkerheten och våldsmonopolet”, säger Helle Klein.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Helle Klein avsade sig livvaktsskyddet efter att det kommit fram att livvakten spred förakt mot invandrare på nätet.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Livvakten: Tråkigt

Livvakten, som lämnat Avarn, skriver i mejl till Expressen att han har sekretess om sitt jobb, men han tycker att det är tråkigt att Helle Klein upplevde ett obehag. Han berättar att svärdbilden togs för flera år sedan för ett skivomslag. Han minns dock inte om det är han som skrivit kommentarerna ”då min Facebook haft autoinlogg hemma och jag har ibland vänner på besök som dricker alkohol och sitter vid datorn.”

Trots att han inte minns så tillägger han:

”Det är min grundlagsskyddade rätt att få uttrycka mina åsikter i dialog med andra. Sen att själva formuleringen kan uppfattas som olämplig, det är inget jag avfärdar.”

Det är ett samhällsproblem att vi håller på att privatisera säkerheten och våldsmonopolet.

Helle Klein har varit aktiv i diskussionen om hot och hat mot journalister. Hon vill nu lyfta frågan om säkerhetsbranschens ökade betydelse – och vad det får för konsekvenser för samhället.

– Det är ett samhällsproblem att vi håller på att privatisera säkerheten och våldsmonopolet, det som polis och försvar ska garantera oss, inte minst för demokratins viktiga institutioner där journalistiken är en av dem.

– Polisen måste ta det här på större allvar. Jag upplever att polisledningen förstår men det sipprar inte riktigt ner i organisationen och åklagarväsendet ligger fortfarande miltals efter, säger Helle Klein och tillägger att det också skulle behövas straffskärpningar för att hotärenden ska prioriteras högre av polisen.

Säkerhetsbranschen: Vi tar aldrig över

I en debatt i SVT:s ”Aktuellt” med Säkerhetsföretagens branschchef Li Jansson säger Helle Klein att vaktbolagen måste ha en policy för hur medarbetarna beter sig i sociala medier och hålla koll på dem.

– Det verkar som att både vaktbolagen och länsstyrelserna har jättedålig koll på näthat, säger hon i ”Aktuellt”.

Li Jansson säger att det görs en generell koll på personers lämplighet.

– Sen kan vi i detalj inte säga vad företagen gör, för det är en del av deras säkerhetsarbete.

– Vi har ett forum där vi möter polisen och länsstyrelserna. Där kommer vi att ta upp hur vi kan säkerställa att granskningsverktygen hänger med i takt med att branschen växer.

Helle Klein menar att problemet är större än de 170 högerextremister som avslöjats av Expressen och Dagens Arbete. Hon pekar på att säkerhetsbranschen tar över i många lägen som egentligen borde hanteras av polis.

– Vi håller på att privatisera hela vår säkerhet och våldsmonopolet.

– Vi tar aldrig över, vi kompletterar polisen, svarar Li Jansson.

Granskningen av vaktbolagsbranschen är ett samarbete mellan Expressens mångfaldigt prisbelönta grävgrupp och tidningen Dagens Arbetes redaktion. Dagens Arbete är en tidning för medlemmar i fackförbunden IF Metall, GS och Pappers och har ofta uppmärksammats för sin ambitiösa satsning på granskande journalistik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.