Helle Klein. Foto: Roger Vikström/Scanpix
Helle Klein. Foto: Roger Vikström/Scanpix

Helle Klein: Vi umgås inte privat

Publicerad
Uppdaterad
Aftonbladets politiska chefredaktör Helle Klein bekräftar att LO-topparna försökt påverka innehållet i tidningen.
- Men det har aldrig någonsin framförts i styrelsen, säger Helle Klein.
Samtidigt förnekar Helle Klein att hon är personlig vän med Wanja Lundby-Wedin.
Anders Gerdin, före detta chefredaktör för Aftonbladet, berättar nu hur LO, som är delägare i tidningen, försökt påverka vad som skrivs.
Enligt den förre chefredaktören har Wanja Lundby-Wedin och Erland Olauson bland annat velat byta debattredaktör och ändra på nyhetsplats.

"Inte kunnat påverka"

Aftonbladets politiska chefredaktör Helle Klein, ansvarig för debattsidan, tycker att Anders Gerdin överdriver:
- Visst har LO haft synpunkter på olika saker i tidningen, men det har aldrig någonsin framförts i styrelsen och jag och Gerdin har noga framfört att det inte är de som bestämmer hur vi gör tidning.
På frågan om när LO:s kritik har framförts svarar Helle Klein:
- Det är när vi träffas hela tiden. Det tas upp olika "Nu skrev den det och det", men de vet mycket väl vad ett ägarinflytande innebär, att man gör inte tidning när man sitter i styrelsen, det är upp till redaktörerna. Rent faktiskt har de inte kunnat påverkat något.

"Inte ett dugg styrd"

Om LO:s inflytande över hennes anställning säger Helle Klein:
- Om de inte velat ha mig hade de kunnat lägga in ett veto. Det är det enda de har kvar av sitt ägarinflytande kan man säga. Det är för att garantera att vi är en oberoende socialdemokratisk tidning på ledarplats.
Men enligt Helle Klein är inte ledarsidan styrd av LO.
- Den är inte ett dugg styrd. Vi har tvärtom varit oerhört kritiska i den här LO-AMF-affären och skrivit stenhårt. Men bara för det behöver man inte alltid kräva avgång. Man måste ha nyanser.

"Umgås inte privat"

Helle Klein tillbakavisar att hon är personlig vän till Wanja Lundby-Wedin.
- Det är klart att jag känner henne sedan alla hennes år i Aftonbladets styrelse. Men vi umgås inte privat, jag har aldrig varit i något privat sammanhang med henne. Men det är klart att jag känner henne, jag känner många i den här branschen.
Påverkar det dig?
- Nej.
Om vad hon tror får Anders Gerdin att nu träda fram säger Helle Klein:
- Jag tror han möjligen... Jag vet inte varför. Det får stå för honom. Jag vet inte varför han gör det just nu.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag