Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Helin, 50, kördes ihjäl av motorcyklist

Tvåbarnsmamman Helin Burkay skulle fylla 51 i maj, och jobbade som läkare i Stockholm i över 20 år.
Foto: Privat / PRIVAT

Tvåbarnsmamman Helin Burkay, 50, var på väg hem från jobbet när hon blev påkörd av en motorcyklist och hamnade i koma.

Fyra dagar senare dog hon av skadorna.

Nu kräver anhöriga och boende i området att vansinneskörningarna vid Järvafältet stoppas.

– Vi kommer inte kunna ta bort det helt och hållet. Det är en så pass etablerad del av närvaron, säger Christoffer Bohman vid polisen.

Dödskörningen inträffade på eftermiddagen måndagen den 3 april. Läkaren Helin Burkay, 50, var på väg hem från jobbet och gick hem längs samma grusväg som vanligt. Men där tog det slut. Plötsligs slogs hon till marken av en motorcykel som körde på henne i hög hastighet.

Helin Burkay skadades svårt och fördes till sjukhus med helikopter. Där vårdades hon i fyra dagar innan hon avled till följd av skadorna, tidigt på fredagen samma vecka.

Tvåbarnsmamman Helin Burkay skulle fylla 51 i maj, och jobbade som läkare i Stockholm i över 20 år.

"Det finns inga ord som räcker till för att beskriva hennes godhet och rena hjärta", säger hennes två döttrar i ett uttalande till Expressen.

Polisen: Buskörningar

Motorcykelföraren smet från platsen till fots efter påkörningen vid Eggeby gård i Spånga. Kvar på marken låg Helin Burkay med motorcykeln över sig.

Senare samma dag kunde personen – en man – gripas på sjukhus. Han är sen dess anhållen misstänkt för grovt vållande till annans död, olovligt brukande, rattfylleri under påverkan av droger, narkotikabrott och olovlig körning. Dessutom var motorcykeln stulen.

Även en passagerare åkte på motorcykeln vid dödskörningen. Personen stannade kvar på platsen efter olyckan och greps också, men är inte längre misstänkt för brott.

Polisen är väl medveten om de så kallade "buskörningarna" i området kring Järvafältet norr om Stockholm. På våren, sommaren och hösten är det ett stort problem med hög prioritet att lösa, enligt Järvapolisen.

"Inget vi kommer råda bot på"

Bara minuter innan Helin Burkay blev påkörd ska polisen ha fått in samtal om att personer blivit störda och oroliga av buskörningarna.

Boende i området vittnar om särskilda problem vid just gång- och cykelvägar och har flera gånger pratat med polis om problemen.

På lördagen den 22 april hålls en manifestation, för att belysa situationen, på Eggeby gård. Det är Helin Burkays familj som tagit initiativet.

"Innan detta kostar ytterligare liv, måste vi alla tillsammans agera, handla och förebygga det avskyvärda våldet utanför våra hem. Det skördar liv och skapar oro bland oss invånare", säger de i ett uttalande.

Nu vill de se att berörda politiker och myndigheter vidtar åtgärder för att stoppa problemet.

Polisens taktik

Men det är svårt. Christoffer Bohman, biträdande områdeschef vid polisen i Järva:

– Det är fortfarande ett problem och det kommer det vara framöver också. Det är inget vi kommer råda bot på. Det vi kan göra är att minska det, förhoppningsvis, men vi kommer inte kunna ta bort det helt och hållet. Det är en så pass etablerad del av närvaron.

Sen dödskörningen har polisen dock utlovat hårdare tag:

"Polisen kommer nu intensifiera arbetet för att komma åt problemen med de som kör moped och motorcykel på ett vårdslöst sätt i Järva", skrev polisen i ett pressmeddelande samma vecka.

Expressen har sökt Thomas Sandin som utreder påkörningen som orsakade Helin Burkays död.

Polisens strategi för att stoppa "buskörningarna"

I samband med att Helin Burkay blev påkörd lanserade polisen ett antal metoder för att komma åt de som kör vårdslöst med moped och motorcykel i området:

• Ökad polisnärvaro genom att finnas ute på strategiska platser.

• Spaning och offensiva ingripanden mot enskilda individer.

• Kontinuerligt under våren och sommaren ska mc-poliser finnas i området och hjälpa till i arbetet.

Vidare uppgav polisen att majoriteten av de mopeder och motorcyklar som "buskör" i området är stulna och ofta används som färdmedel vid personrån, butiksrån och narkotikabrottslighet i Järva.

"Vi kommer också att fortsätta vårt intensiva arbete efter stulna mopeder och motorcyklar i förråd och liknande. Här hoppas vi på många tips från allmänheten", sa polisens insatsledare Per Undhammar i ett pressmeddelande.

Källa: Polisen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.