Rånarnas helikopter misstänks ha flugit lågt för att undvika att upptäckas av radar. Foto: Polisen
Rånarnas helikopter misstänks ha flugit lågt för att undvika att upptäckas av radar. Foto: Polisen

Helikopterrånet: "Bortglömd" flicka vittnar om annan pilot

Publicerad
Uppdaterad
En flicka som såg piloten på nära håll i helikoptern hördes i rättegången om helikopterrånet på torsdagen.
Det signalement hon gav stämmer inte överens med utseendet på den åtalade helikopterpiloten.
Flickans vittnesmål höll på att missas om inte advokat Leif Silbersky hade hittat det i den så kallade "slasken".
Den misstänkte helikopterförarens advokat Leif Silbersky hittade tipset i "slasken", den del av polisutredningen som sorteras undan inför åtal.
- Det fanns ett enda åsyna vittne till flykten efter helikopterrånet och det lyckades polis och åklagare schabbla bort. Om jag ensam lyckades hitta tipset i "slasken" hur kan då ett 20-tal utredande poliser missa det, sade Silbersky till TT efter förhöret.
Han vill inte uttala sig om ifall det handlar om nonchalans eller ett medvetet undanhållande från åklagarsidan, men hoppas att det ska komma fram vad det lider.
- Jag värderar förhöret högt ur bevissynpunkt. Både flickan och hennes mamma har hög trovärdighet och tillförlitlighet, sade Silbersky.
Kammaråklagare Leif Görts beklagar det inträffade och säger att det inte är ovanligt att man missar tips i utredningar av den här storleken.
– Det har skett ett missförstånd och jag vet inte riktigt vem som ska hängas för det. Den som tog emot tipset markerade att det skulle följas upp, säger Görts till TT.
Han betecknar det inträffade som beklagligt.

"Vad coolt"

Den flicka som såg helikoptern på nära håll vid sextiden samma morgon som rånet skedde var 17 år vid tillfället. Hon hade sovit över hos en kompis och skulle hem och byta om innan hon gick till jobbet. Hon bor med sin familj i ett villaområde i Helenelund.
– Jag gick och lyssnade på musik i min Ipod när jag hörde konstiga ljud. Jag tittade upp och såg helikoptern bakom mig och en människa i den. Jag tänkte "vad coolt", sa flickan i rätten.
Hur långt ifrån dig var helikoptern, undrade kammaråklagare Leif Görts.
– Närmare än du, svarade flickan, vilket föranledde åklagaren att stega upp ett korrekt avstånd i rättssalen. Flickan fastnade för att det rört sig om sju till åtta meter.
På begäran av den misstänkte helikopterpilotens advokat Leif Silbersky beskrev flickan den man hon sett föra helikoptern.
– Mörkt, kort hår, högst två centimeter, stor potatisnäsa, kraftiga drag, mörkhyad, "musklig" inte mullig, mörka ögon, sa hon.
 Hon utvecklar det sedan med att piloten såg utländsk ut och tror att han var tatuerad.
Signalementet stämmer inte särskilt väl med den 35-åring som står åtalad i målet för att ha fört helikoptern. Denne är lätt överviktig och har ljus hy.

Nya uppgifter i rätten

På närmare frågor från advokat och åklagare, byggda på vad hon sagt när tipset ringdes in till polisen på råndagen, utvecklar flickan sin beskrivning. Hennes minnesbild nu är att mannen såg utländsk ut och var yngre än hennes pappa som är i 40-årsåldern. Hon säger nu att hon tror att mannen hade en tatuering, vilket hon inte sagt till polisen.
Åklagarna har begärt att det fortsatta förhöret med flickan och hennes mamma ska ske bakom stängda dörrar, vilket tingsrätten godtog med motiveringen att frågor som gäller förhörspersoners hälsa kan underkastas sekretess.
Troligen är åklagarna ute efter att ifrågasätta den 17-åriga flickans trovärdighet och tillförlitlighet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag