Helikopterpiloter släckte brand – fick väskorna stulna

Daniel Moverare, vd för Jämtlands Flyg AB.
Foto: Privat
Foto: ALEX LJUNGDAHL
En helikopter vattenbombar området kring Ljusdal.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Helikopterpiloterna som gjorde det sista eftersläckningsarbetet vid Äxingmyrkullen fick ett otrevligt slut på insatsen – väskorna vid den tillfälliga depån stals under eftermiddagen.

– Det känns jättetråkigt att människor kan sjunka så lågt när vi har ställt upp och kört i hur många dygn som helst dygnet runt, säger Daniel Moverare, vd för Jämtlands Flyg AB.

En grusgrop har tjänat som tillfällig helikopterdepå under släckningsarbetet vid skogsbranden vid Äxingmyrkullen i Bräcke kommun i Jämtland. Flera företag har samlats där under branden men på söndagseftermiddagen var bara piloterna från Jämtlands Flyg AB kvar för eftersläckningsarbete.

– De var på väg att åka därifrån men skulle köra en sista gång – så någon gång under eftermiddagen var de där och norpande de där grejerna, säger företagets vd Daniel Moverare.

Vattenbombarplan i Jämtland kämpar mot skogsbränderna.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

”Piloterna har slitit som djur”

Väskorna innehöll både personliga tillhörigheter som jackor, plånböcker, bilnycklar och hemnycklar, samt en verktygsväska och en väska med lyftutrustning för helikoptern.

– Det är personliga värden vad vi uppskattar till 25 000 kronor och sedan är det lyftutrustning och verktyg för kanske lika mycket, säger Daniel Moverare och fortsätter:

– Det känns jättetråkigt att människor kan sjunka så lågt när vi har ställt upp och kört i hur många dygn som helst dygnet runt och piloterna har slitit som djur för att få bukt med de här eldarna. Och så får man som tack att man blir av med sina personliga grejer och utrusning till helikoptrarna.

Helikopter vattenbombade på söndagen i Ljusdals solnedgång.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Hjälp för natten

Händelsen har polisanmälts, polisen i Jämtland bekräftar att en anmälan har upprättats och företaget har gått ut i ett inlägg på Facebook och bett allmänheten att komma med tips om man har sett något.

Men det finns en ljuspunkt i historien.

– Hemvärnet ställer upp och vaktar den helikopter och tankanläggningar som är kvar i natt och så kommer vi och hämtar det i morgon – så tack till Hemvärnet och räddningstjänsten som ställer upp med resurser i natt, säger Daniel Moverare.


LÄS ÄVEN: Svidande kritiken mot svensk krisberedskap 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.