Helikopterbesättningen räddade 14 från luften

Foto: Jens L'Estrade

Skogsarbetarna hade ingen chans att fly från elden när skogsbranden omringade dem.

Då ryckte besättningen på Black Hawk helikoptern från Försvarsmakten ut.

– Det var ett jävla inferno, säger Kent Jonsson, befälhavare vid räddningsinsatsen.

Först kom larmet om nio instängda skogsarbetare som omringats av elden under eftermiddagen. Räddningspersonal på marken kunde inte hjälpa dem när branden var för intensiv och omöjlig att ta sig igenom. Försvarsmaktens Black Hawk helikopter fick rädda arbetarna från luften.

– Jag har aldrig sett något liknande förut som denna skogsbrand, säger Kent Jonsson befälhavare på helikoptern.

Fem hissades upp

Mot kvällen kom nästa larm. Ytterligare fem skogsarbetare var fast i skogen och fick fly till en sjö. En av arbetarna simmade ut i vattnet för att skydda sig från elden. De hissades upp i helikoptern var för sig.

– Det var väldigt rökigt och mycket eld runt omkring dem. Ett jävla inferno kan man säga. Besättningen hade svårt att se när röken gjorde att det rann i ögonen, säger Kent Jonsson.

Han är nöjd med deras arbetsinsats.

– Det har varit en bra dag för oss trots att det är mycket skog som går åt. Vi har räddat 14 skogsarbetare som varit omringad av elden. Jag är nöjd och besättningen har gjort ett superbra jobb.

"Det bästa man kan göra"

Nu förbereder sig besättningen för tisdagens arbete.

– Vår helikopter är en resurs till räddningsledaren och staben. Det är bra att komma upp och få en överblick av branden, säger Kent Jonsson.

Hur känns det när man räddar folk i nöd?

– Det är det bästa man kan göra. Det är en fantastisk känsla. Att få göra det i hop som vi har gjort i dag är helt fantastiskt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.