Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En mil lång brandgata färdig – finlir och bevattning kvar

En skara människor har samlats i Sveg för att välkomna de polska brandmännen.
Foto: Nicole Fältlöv-Amiri
Brandmännen anlände till Sverige under lördagen och har transporterat sig norrut.
Foto: Expressen
Det är 139 brandmän och 44 fordon från Polen som ska hjälpa till.
Foto: Expressen
Bilder från söndagseftermiddagen visar förödelsen efter skogsbranden i Ljusdal.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
På söndagskvällen tackade MSB ja till Portugals erbjudande om att skicka brandbekämpningsflygplan.
Foto: Janne Åkesson / SWEPIX
Ljusdal, en helikopter är på väg för att vattenbomba.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
En helikopter på väg för att vattenbomba.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
En jättebrandgata byggs i Ljusdal för att stoppa branden.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Markus Nilsson, 37, Patrik Berglund, 48, och Anders Johansson, 52, bygger jättebrandgatan i Enskogen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Rökutveckling vid en av skogsbränderna i Ljusdal.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Skogsbrand utanför Hammarstrand under tisdagen.
Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mindre bränder flammade upp i Särna och Idre i Älvdalens kommun efter ett blixtnedslag på lördagen.
Foto: NISSE SCHMIDT / TT NYHETSBYRÅN
Bilderna, tagna av satelliterna Copernicus Sentinel-2 och Sentinel-3 förra söndagen.
Foto: Esa
Italienska vattenbombarplan hjälper till i släckningsarbetet av skogsbränderna.
Foto: Janne Åkesson / SWEPIX
Röken efter skogsbranden i Kårböle var påtaglig i Järvsö på torsdagsmorgonen.
Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbrand vid Kårböle strax utanför Ljusdal.
Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
I Hammarstrand har skogsbranden vattenbombats med hjälp av helikoptrar.
Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅN
1 / 19

Det kommer positiva besked om läget i landet. 

– Vi ser en liten stabilisering eller till och med förbättring av läget, men det finns ingen anledning att vara allt för optimistisk, säger Britta Ramberg, operativ chef på MSB under söndagsförmiddagen.

Samtidigt är en brandgata vid elden i Enskogen, Ljusdals kommun snart klar.

I Trängslet i Älvdalen brände man 250 hektar skog på söndagen i en skyddsavbränning för att hindra elden från att spridas. Totalt ska 800 hektar brännas där.

Den största branden i modern historia rasar i Ljusdals kommun. För att begränsa den arbetar man nu för fullt med att skapa brandgator – en begränsningslinje i form av ett öppet stråk i en skog. 

– Den här sträckningen är en mil ungefär. Vi har hållit på med huggningen i tre dygn, nu är det egentligen bara finlir kvar, säger Anders Johansson, 52, från Oviken i Jämtland, på plats i Enskogen i Ljusdal för att skapa brandgator.

Nu bevattnas brandgatan för att skapa fuktigare mark som kan stå emot branden.

Är branden på väg hit?

– Jag tror inte den kommer just för tillfället, men det behövs inte mycket. Den är ett par kilometer bort, säger Anders Johansson.

– Vi får hoppas att det inte börjar blåsa hitåt, säger Markus Nilsson, 37, från Mattmar i Jämtland, som kör bandtraktor i arbetet med att forma brandgatan som ska stoppa branden.

Här byggs enorma brandgatan som ska stoppa branden.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Markus Nilsson, 37, från Mattmar i Jämtland, Patrik Berglund, 48, från Rätan i Jämtland och Anders Johansson, 52, från Oviken i Jämtland.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL

I Ljusdal har man haft den bästa natten på hela veckan. Under natten mot lördagen spred sig branden vid Enskogen kraftigt – men i dag har det bara skett en mindre spridning åt nordväst. 

– Vid Enskogen har vi ett problem, där sprider den sig rakt åt väst. Där har vi flygplan och kör för fullt. Vi ska hinna hindra elden från att komma till de begränsningslinjer vi bygger nu, säger Hans Nornholm, operativ chef för insatsen i Ljusdals kommun. 


Helikoptrar vattenbombar i Ljusdal.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Skogen är totalt utbränd i Ljusdal där branden dragit fram.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Storbranden i Ängra.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Det ryker på flera håll i Sverige.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Räddningsledare i Ljusdal: Positiva signaler

Vid en pressträff i Färila på söndagsförmiddagen säger Roberth Strid, räddningsledare i Ljusdal att de ser positiva signaler. 

– Vi ser försiktigt positiva signaler generellt från området. Visst har vi delar där det fortsatt är kritiskt, men generellt är det positiva signaler. 

Hans Nornholm säger under pressträffen att begränsningslinjerna i Ängra och Nötberget börjar se riktigt bra ut, och framhåller arbetet av de danska kollegerna. 

– Personalen mår bra, det syns på dem. De håller det goda humöret uppe. De börjar se att det här hårda arbetet börjar ge resultat, säger Hans Nornholm.


Styrkorna från Polen kan stanna två veckor 

Tidigare i morse sa han till Expressen att de kritiska timmarna börjar kring lunch. 

– Det är då det börjar blåsa och blir lite varmare, då går fukten ut backen och vinden tar tag. Det är då det börjar hända grejer. Då blir det kritiskt för oss, då gäller det att vi är med. 


Vid 20.30-tiden på söndagen rapporterade SOS Alarm att det fanns 49 ärenden som klassificerades som brand i terräng. (Kartan är ungefärlig och baseras på SOS Alarms karta).

Under förmiddagen höll också Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, en presskonferens. 

– Vi ser en liten stabilisering eller till och med förbättring av läget, men det finns ingen anledning att vara allt för optimistisk, sade Britta Ramberg, operativ chef på MSB, då. 

Här anländer polska brandmännen till Trelleborg.
Foto: Artur Gornacki

Ytterligare utländsk personal kommer att komma till Sverige den närmaste tiden, från Norge, Frankrike och Tyskland. De polska styrkorna kan stanna i Sverige två veckor innan de måste ge sig av. 

Så här ser då skogsbränderna ut från rymden.
Foto: Esa

Skogsbränderna syns från rymden

Nu framkommer det även att bränderna i Sverige syns från rymden. Satellitbilderna är tagna av Copernicus Senitel-2 och Sentinel-3 förra söndagen. 

”Copernicus Senitinel är ett öga i luften som gör det möjligt att se var bränder brutit ut. Det är extra värdefullt i glest befolkade områden”, skriver ESA, den europeiska rymdstyrelsen på sin hemsida. 

Under natten har det åskat en del i Jämtland, vilket har medfött flera nya bränder. Alla har dock kunnat släckas under natten. 

Trots rejält med regn i Stor-Tävjeåsen, i Bergs kommun, har det uppstått nya bränder, skriver räddningstjänsten i Jämtland på sin hemsida. I övrigt i länet är läget stabilt – i Pålgård börjar man skala ner insatsen. I Storbrättan och Lillåsen/Fågelsjö är läget stabilt och prognosen positiv. 

Totalt brinner just nu 25 000 hektar skog i Sverige just nu, enligt MSB.


LÄS MER: Allt om skogsbränderna i Sverige 2018 


Tyska brandbilar har på söndagen anlänt till Sverige för att bistå i räddningsarbetet.
Foto: Läsarbild

Planerar skyddsavbränna i Trängslet, Älvdalen 

Vid 17-tiden i dag anländer den polska konvojen, med 139 brandmän och 44 fordon, till Sveg. De ska sedan hjälpa till med eftersläckningsarbetet i Härjedalen.

Till branden i Trängslet i Älvdalens kommun anländer i dag 53 tyska brandmän för att delta i räddningsarbetet. 

Vid branden var natten mot söndagen lugn. 

– Det har varit några mindre bränder som blossat upp vid östra brandområdet, men det har inte spridit sig. Annars jobbar man efter plan och i nuläget är vi försiktigt optimistiska, säger Frida Hvit, kommunikatör på räddningstjänsten i Mora. 

Här anländer de polska brandmännen till Sveg på söndagskvällen.
Foto: Expressen
De polska brandmännen passerar här Rättvik tidigare under söndagen på väg norrut.
Foto: LISA ABRAHAMSSON /TT / TT NYHETSBYRÅN
Den polska konvojen anlände till Sverige och Trelleborg under lördagsmorgonen.
Foto: MSB

Vädret i Älvdalen är mer stabilt nu, lite varmare och torrare. Det finns en liten risk för regn och åska.  

Där har brandmännen börjat bekämpa eld med eld, alltså genomföra en skyddsavbränning för att hindra elden från att spridas. Man brände 250 hektar skog på söndagen. Totalt ska 800 hektar brännas.

– Vi har bränt 250 hektar, arbetet går mycket bra. Vi hoppas kunna bli färdiga med alla 800 hektar på måndagen. Men det hänger på vädret, vi vet att vi får en vindkantring i morgon, säger Johan Szymanski, räddningschef i Mora.

– Vi vill bränna av marken så att allt bränsle försvinner. Det betyder att när den stora branden kommer till det här området så finns det inget som kan brinna, alltså stannar den, säger han.

Frida Hvit, kommunikatör på räddningstjänsten i Mora, säger att några mindre bränder har blossat upp vid östra brandområdet. Men de har inte spridit sig, så man är "försiktigt optimistisk".

Skyddsavbränningen av 800 hektar blir den största i Sverige i modern tid.

15.26 utfärdades ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA gällande Trängslet. Räddningsledaren uppmanar allmänheten att inte befinna sig inom skjutfältsområdet.

Förödelsen i Ljusdal efter brandens framfart.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

2 000 frivilliga det senaste dygnet 

I dag flyger också Försvaret 64 brandmän från Jönköping till skogsbrandsområdena. Brandmännen transporteras i Försvarets Herculesplan och ska lösa av personal från samma trakt som arbetat på platsen ett tag, skriver Värnamo Nyheter. 

De senaste två dygnen har över 2 000 frivilliga har hört av sig till Röda Korset och vill hjälpa till vid de stora skogsbränderna. Det är ett gensvar som överträffar förväntningarna, enligt Röda Korset som tillsammans med Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) samordnar frivilliginsatserna, skriver TT. 

– Jag trodde många skulle höra av sig men det har varit ett fantastiskt gensvar, det har överträffat våra förhoppningar. Dels är det vanliga personer, men det engagerar även många företag i Sverige som vi fått mycket stöd från och som hjälper till för att få det här att fungera på ett bra sätt. Det är verkligen så att Sverige sluter upp, säger generalsekreterare Martin Ärnlöv till TT. 


LÄS MER: Skogsbränder i Sverige just nu: karta och senaste nytt 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.