Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svensk pilot död i helikopterkrasch

Se filmen från helikoptern minuter innan kraschen.
En helikopter med sex personer ombord har störtat utanför Alta i Nordnorge.
Foto: VILDE ØINES PEDERSEN/NTB SCANPIX/TT
Foto: Google maps

En helikopter med sex personer ombord har störtat utanför Alta i Nordnorge, skriver Dagbladet.

Ett ögonvittne säger till VG att han såg eld och rök stiga upp från olycksplatsen.

Polisen i Norge meddelar att samtliga fem resenärer och en svensk pilot har omkommit.

– Det var en svensk man. Anhöriga är underrättade, bekräftar Jonas Beltrame-Linné, pressekreterare på svenska polisen.

Initialt kom uppgifter om att fyra personer dött i helikopterolyckan utanför Alta i Nordnorge på lördagen. En person beskrevs vara skadad, medan en saknades.

På söndagsmorgonen bekräftar polisen för VG att samtliga sex personer har omkommit. Fem passagerare och en pilot fanns ombord på olyckshelikoptern.

Enligt pressmeddelande från norska polisen är den omkomna piloten svensk medborgare, något som svensk polis bekräftar för Expressen.

– Det var en svensk man. Anhöriga är underrättade, säger Jonas Beltrame-Linné, pressekreterare på polisen.

Flygsäkerhetsexperten om helikopterolyckan: Kan ha varit tekniska problem

Sökte med räddningshelikopter

Räddningscentralen skickade ut en räddningshelikopter efter larm om en möjlig helikopterkrasch sydväst om Alta vid 17-tiden på lördagen. Även en ambulanshelikopter skickades.

– Det arbetas på platsen och det vi vet är att det är en mycket allvarlig olycka, säger Jan Eskil Severinsen vid räddningscentralen till TV2.

Enligt räddningscentralen kom larmet från personer som sett olyckan.

Ett ögonvittne säger till tidningen VG att han inte såg helikoptern störta men att han hörde en smäll. Därefter såg han eld och rök stiga upp från fjället Skoddevarre.

Flög med helikoptern innan den kraschade

Dagbladet har pratat med tre män som flög med helikoptern precis innan den kraschade.

– Resan tog sju minuter och vi kände oss säkra hela tiden och kände att piloten hade god kontroll. Helikoptern flög en runda över centrala Alta och över en bergskedja innan den landade igen, säger en av männen, Jens Karlsson, till tidningen.

– Då gick vi av och lämnade platserna till de nya passagerarna. Det var de som kraschade. Det är väldigt sjukt att tänka på, säger han.

Flygexperten: ”Beprövad typ”

Flygexperten Hans Kjäll förklarar att helikopterbranschen har en högre olycksfrekvens än flygbranschen och att många helikopterhaverier beror på operativa beslut. Helikoptrar flyger ofta farligt nära terräng, kraftledningar och telefonmaster, vilket ökar olycksrisken. En liten del av haverierna utgörs även av rotorbrott och stjärtrotorbrott, säger experten.

– Vi vet ganska lite om den här tragiska olyckan. Den inträffade i går, och under natten har det inte hänt så mycket mer än att man tagit hand om de omkomna, säger Hans Kjäll om kraschen i Norge.

Han berättar vidare att den berörda helikoptern var av en beprövad typ samt utrustad med turbinmotor.

Svensk pilot död i helikopterkraschen i Norge

Skedde i samband med festival

Stig Anton Eliassen vid Alta Event uppger för norska TV2 att olyckan har skett i samband med festivalen Høstsprell.

– Olyckan har skett någon kilometer från festivalen. Deltagarna har flugits fram och tillbaka med anledning av festivalen, säger han.

På sin Facebooksida har festivalen Høstsprell lagt upp ett inlägg om att man kan uppleva festivalen från luften och att helikopterturer startar klockan 16 på lördagen.

Vid 18.30 kom ett nytt inlägg, där man uppger att kvällens konserter är inställda, men att man kommer att hålla dörrarna öppna ”så att de som vara tillsammans i lkväll får möjlighet till det.”

Den störtade helikoptern kommer från företaget Helitrans, som är en rikstäckande leverantör av helikoptertjänster.

Richard André Simonsen bekräftar för tidningen iFinnmark att det är deras helikopter som har störtat.

Ställer in söndagens flygningar

Till Dagbladet säger Simonsen att företaget ställer in alla planerade flygningar under söndagen.

– Vi tänker mycket på de anhöriga. Både till de som var passagerare i helikoptern, och naturligtvis även vår pilots familj och vänner, säger han.

På sin Facebook-sida skriver Helitrans bland annat:

”Vårt fulla fokus ligger för närvarande på att ta hand om överlevande, anhöriga och våra egna anställda.”

https://www.facebook.com/helitrans/posts/2844009632293390?__xts__[0]=68.ARC47wVABmKSKEMZXQrfO3X8mxP-nmKP-DGUERhUJGLrJkCGUW2eIL2d9h6-BMfW5RjGedkm7ylXjdCL49drNNmjboLr-4QFOnnNlgHPx50PEfhj-dHYkDvoTJpcfl6JNpiByPOl_1aVo_j8hV77qvTCcMgOjaziekvg6Of0Sq4NJ48O-vNeQZwURgGgCMwM9ZtEp20uUDhbutv2JTxL2acW_z3Hjw-u_Ajz5A5EbrjFjVlF7diBmEpXOt45rzbQkCPJAtRTzp_t2EHR1Ag4Rl9NZ9IePXLzzbqe7HmcZExW_q4oxuZgTDIOtIh8Gg0HqYyzXoHKXMOW0JFI0Qxltg&__tn__=-R

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.