Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Heliga Birgittas arm stulen från kyrka

Sankta Eugenia församling har drabbats av helgerån.

På måndagskvällen slog tjuvar till mot den förgyllda statyn av helgonet heliga Birgitta i den centralt belägna kyrkan vid Kungsträdgården - och fick med sig en arm.

– Kyrkan är nog väldigt angelägen om att få den tillbaka, säger Anderas Dahlin, stationsbefäl vid Norrmalmspolisen.

Det var vid 20-tiden på måndagskvällen som polisen larmades till Sankta Eugenia katolska församling efter att personalen gjort en fasansfull upptäckt.

I kyrkan, belägen vid Kungsträdgården i centrala Stockholm, hade tjuvar slagit till mot den förgyllda reliken av helgonet heliga Birgitta och stulit hennes arm, innehållande ben från den medeltida ikoniska kvinnan.

Enligt polisen stod statyn i en monter.

– Tjuvarna hade vad jag förstår skruvat av vingmuttrar från montern och sedan lyft bort glaset. Det är beklagligt att det varken fanns larm eller kameraövervakning, säger Andreas Dahlin, stationsbefäl vid Norrmalmspolisen.

"Dåligt med vittnesuppgifter"

Under kvällen har kriminaltekniker säkrat vissa spår på platsen, vilket i nuläget ser ut att vara polisens enda hopp för att lösa mysteriet med den skändade reliken.

– Det finns dåligt med vittnesuppgifter vad jag kan se, säger Andreas Dahlin.

Armens värde är i nuläget oklart, men enligt Aftonbladet överlämnades reliken till kyrkan år 1875.

Polisen har gått ut med information och bilder till alla polismyndigheter i hela Sverige.

– Det har lagts ut på vårt interna nät för att patruller runtom i landet ska kunna förstå vilken typ av föremål det här handlar om. Kyrkan är nog väldigt angelägen om att få den tillbaka, säger Andreas Dahlin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.