Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Helge Fossmo utreds för att ha skickat hotbrev

Den morddömde Knutbypastorn misstänks ha skickat hotbrev till en kvinnlig kriminalvårdare. Foto: Jan Düsing
"Det är utmärkt att polisen får utreda det här. Min klient är inte det minsta orolig för att det här ska kopplas till honom", säger Anton Strand, Fossmos advokat. Foto: Advokatfirman Defens / PRESSBILD

Knutbypastorn Helge Fossmo, 45, har blivit påkommen med att bo på hotell under en permission – och ha potensmedel i sin cell.

Samtidigt utreds han för brevhot mot en kriminalvårdare - något han nekar till.

Kriminalvården har nu bestämt att Fossmo aldrig får vara ensam med en vårdare eftersom han är "manipulativ".

Knutbypastorn Helge Fossmo dömdes till livstids fängelse för att ha anstiftat mordet på sin unga fru och en granne 2004. Han manipulerade sin barnflicka Sara Svensson, 39, att avlossa de dödande skotten med ett vapen som hon köpt på Sergels torg i Stockholm.

Morden skedde inom den frikyrkliga gemenskapen i den lilla församlingen i Knutby.

Nu har han blivit polisanmäld för att ha skickat ett hotbrev till en kvinnlig kriminalvårdare.

Det framgår av ett beslut från Kriminalvården.

Helge Fossmo välkomnar utredningen

Det handlar om ett en försändelse som ska ha vidarebefordras till kriminalvårdaren och hennes anhöriga, på pastorns initiativ. Brevet uppges handla om hur han ska "skada, trakassera och förtala kriminalvårdstjänsteman", enligt beslutet.

– Att han skulle ha hotat någon eller ha skickat hotfulla brev förnekas bestämt. Det är utmärkt att polisen får utreda det här. Min klient är inte det minsta orolig för att det här ska kopplas till honom, säger Anton Strand, Fossmos advokat.

Brevet inte undertecknat

Han ska ha skickat hotbrevet den 30 januari och under måndagen tilldelades han en varning.

Men enligt advokaten finns det flera intagna på avdelningen som kan ha skickat brevet.

– Det är inte undertecknat av någon av personerna som kan ha skickat brevet, och det har inte gjorts någon skriftprovsanalys eller DNA-analys av försändelsen och den har inte undersökts efter fingeravtryck, säger Anton Strand.

Helge Fossmo har efter det misstänkta brottet skickats till häktet i Huddinge och där har ett beslut om "särskilda taktiska anvisningar" fattats:

I samband med all kontakt med honom måste två från personalen alltid vara med och beslutet motiveras med att Fossmo "bedömts som manipulativ av tidigare anstalt", enligt ett beslut på häktet i Huddinge.

Anstalten ger pastorn varning och polisanmäler

Helge Fossmo har skickat brevet från anstalten i Visby där han varit placerad fram till nyligen, och anstalten ser allvarligt på det misstänkta brottet:

"Det är utmärkt att polisen får utreda det här. Min klient är inte det minsta orolig för att det här ska kopplas till honom", säger Anton Strand, Fossmos advokat. Foto: Advokatfirman Defens / PRESSBILD

"Genom företagen utredning anser anstalten Visby det styrkt att NN gjort sig skyldig till misskötsamhet och skall därför tilldelas en varning. Vad NN anfört i samband med förhör föranleder ingen annan bedömning", skriver anstalten och lägger till att hotbrevet nu är under polisutredning.

Höll på att slussas ut – misstänks nu för upprepad misskötsamhet

Men han misstänks även för annan misskötsamhet på fängelset i Visby. I fredags förra veckan hittade personal en mobilladdare till en Iphone 4 i pastorns cell. Laddaren låg väl dold i botten på en kartong, enligt Kriminalvården. Pastorn hävdade att han fått med sig laddaren av misstag under en permission, men tilldelades en varning.

– Det är ju personalen på Helges avdelning som har burit in laddaren till Helges tillhörigheter. De har gått igenom de här sakerna när han kom tillbaka efter en permission och sagt att det är okej. De har burit in den väska där laddan har funnit – därefter har de gett honom en varning för att laddaren fanns där. Det är inte rimligt, säger Anton Strand.

Personal har även påträffat ett potensmedel under visitation i hans cell. Efter en kontroll med polisen visade det sig dock att medlet, kallat Kamagra, inte var olagligt.

Men en allvarligare händelse är att Fossmos misstänks ha ljugit om var han befann sig under en permission. I september förra året var han beviljad tre dygns permission med särskilda villkor, som innebar att han skulle övernatta på den plats han angett.

Hade ingen lust att förklara hotellkvittot

Men när personal gick igenom hans värdeskåp den 31 januari i år hittade man ett hotellkvitto för två av dagarna – 15 mil från den uppgjorda adressen där pastorn skulle övernatta.

"Han känner igen kvittot men förnekar att han bott på hotellet. Han säger sig inte ha någon lust att förklara varför hans namn står på kvittot", skriver anstalten i Visby.

– Det är riktigt att hans namn står på kvittot eftersom han har betalat för ett hotellrum åt en närstående, en present helt enkelt. Det finns personer som kan intyga att han befunnits sig på den plats han skulle, i enlighet med permissionsbeslutet, säger Anton Strand.

Pastorn hade 2 000 kronor i kontanter med sig när han återkom från resan och dessa placerades på hans konto för omhändertagna medel.

Advokaten: "Tycker det är märkligt"

Den senaste tidens eskalerande, misstänkta skötsamhet kommer efter många års lugn. Läget hade börjat ljusna för Helge Fossmo. För en tid sedan flyttades han till lågsäkerhetsfängelset i Visby för att kunna förbereda sig inför att så småningom slussas ut till ett liv i frihet.

– Jag har förstås varit medveten om den här lilla turbulensen sedan det inträffade och tycker det är märkligt att Kriminalvården drar så stora växlar på det. Speciellt med tanke på att vi befinner oss i en process där Helge Fossmo har ansökt om att få tidsbestämt straff.

Tror du att det här kan äventyra hans möjlighet att få livstidsstraffet omvandlat?

– Nej, det tror jag i och för sig inte. Helge Fossmo har haft en exceptionellt god skötsamhet under alla år, säger Anton Strand.

Som Expressen tidigare berättat blev Helge Fossmo nekad permission för att besöka en gudstjänst nyligen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!