Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Helge Fossmo tvingas flytta efter hot

Frivilligt isolerad. Knutbypastorn Helgo Fossmo, som sitter på Kumlafängelset, begär att få flytta till Tidaholmsanstalten. Anledningen ska vara att han känner sig hotad av de övriga internerna. Foto: Jan Düsing
Nu får Helge Fossmo byta fängelse. Expressen kan avslöja att han flyttas från Kumla till en särskild säkerhetsavdelning i Tidaholm redan nästa vecka. - Det stämmer att han ska flyttas till Tidaholm, säger advokat Peter Althin.
Knutbypastorn har suttit isolerad på Kumlaanstalten sedan i höstas. Anledningen är att han hotats av flera medfångar.
De ansåg att han var en "tjallare" när han pekade ut Åsa Waldau, känd som Kristi brud, som medbrottsling till mord och mordförsök.

Ville byta anstalt

Helge Fossmo begärde därför redan förra året att få byta anstalt. Utredningen om en eventuell förflyttning, som handlagts av kriminalvårdens placeringsenhet, har belagts med sekretess och dröjt en tid.
Men nu har beskedet kommit.
- Jag fick beskedet för några dagar sedan. Jag minns inte den exakta tidpunkten när förflyttningen ska ske, men jag vet att det är närastånde, säger Peter Althin, Fossmos juridiska ombud.

"Flyttas nästa vecka"

Helge Fossmo kommer att sitta inlåst på en särskild säkerhetsavdelning, så kallad roavdelning, på Tidaholmsfängelset där det enbart finns 14 platser. Avdelningen tar enbart emot interner som har en tydlig hotbild riktad mot sig.
På grund av det lilla antalet platser såg det länge ut som om Knutbypastorns flytt inte kunde bli verklighet förrän nästa år.
Men nu har det plötsligt dykt upp en plats.
- Han förflyttas redan nästa vecka, säger en källa till Expressen.
Stefan Björk, chef på Tidaholm, vill inte säga något om den nye internen:
- Jag kommenterar inte enskilda klienter. Vare sig deras förflyttningar eller deras leverne inne på anstalten.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!