Helge Fossmo och "barnflickan" Sara Svensson. Foto: Jan Düsing/Privat
Helge Fossmo och "barnflickan" Sara Svensson. Foto: Jan Düsing/Privat

Helge Fossmo berättar om livet i Knutby

Publicerad
Uppdaterad
Nu visar Helge Fossmo sina egna bilder inifrån församlingen i Knutby. Expressen kan i dag exklusivt publicera utdrag ur den kommande boken "Knutbykoden". Helge Fossmo berättar bland annat att han och barnflickan i hemlighet skulle träffas för att ha sex - samma kväll som hon satt redo att utföra mord. Men enligt författaren Eva Lundgren visar boken också en annan sida av honom.
- Mediebilden av Helge Fossmo är så cementerad att ingen vill föreställa sig att han har några mänskliga drag, men han är som en annan person nu och tar ansvar.
"Knutbykoden" - som utkommer på norska i dagarna - grundar sig till stor del på samtal mellan författaren Eva Lundgren och Knutbyförsamlingens före detta pastor Helge Fossmo.
- Jag förväntar mig att den tas emot mer positivt i Norge.
- I Sverige har man aldrig diskuterat vad religionen spelat för roll i det Sara Svensson gjorde. Jag har skrivit om det Sara gjorde som ett uttryck för Knutby, säger Eva Lundgren, professor i sociologi vid Uppsala universitet.

Fester med Åsa

I boken väljer Fossmo att låta publicera en rad bilder inifrån församlingen - tagna av honom själv innan mordnatten den 10 januari 2004.
Bland annat ses Helge Fossmo festa tillsammans med Åsa Waldau och övriga församlingsmedlemmar.
I boken berättar Helge Fossmo i detalj om sina parallella förhållanden med barnflickan Sara Svensson och hustrun till Daniel Linde, grannen som skottskadades på mordnatten.
Helge Fossmo hävdar att han och Sara gjort upp om en hemlig sexdejt, samma natt som hon utrustat sig med vapen för att mörda Fossmos fru Alexandra.

Andlig hjälp

Helge Fossmo avtjänar just nu sitt livstidslånga fängelsestraff för anstiftan till mord på Kumlaanstalten.
- Han har haft en väldigt bra omgivning. Fått både terapeutisk och andlig hjälp.
Eva Lundgren säger:
- Under tiden jag har träffat Helge har han genomgått en avljugning.
Sara Svensson får rättspsykiatrisk vård i Vadstena efter att ha gjort sig skyldig till mord och mordförsök.

"Boken inget hot"

Christina Kuling, pressansvarig för Åsa Waldau, säger att det är jobbigt att boken släpps:
- Det är jobbigt att det ska gå ett varv till naturligtvis. Att barnen inte ska få vara ifred. Nu har det gått fem år, kan vi få vidare nu? Men vi som lever här vet vad som var sant och inte.
- Så boken är inget hot mot oss.
I Sverige släpps "Knutbykoden" i november.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag