Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Helge Fossmo 17 år efter mordet i Knutby: Jag är inte anstiftare

Efter ny dokumentär: Helge Fossmos advokat starkt kritisk till Knutby-utredningen.
Helge Fossmo i HBO:s nya dokumentär ”Knutby – I blind tro”.
Foto: David Hällman / HBO/David Hällman
Knutby.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN

Han har tagit 17 års fängelse i stället för att berätta hela sanningen om Knutbydramat 2004. Det menar Helge Fossmo i HBO:s nya dokumentär ”Knutby – I blind tro”, där han riktar nya anklagelser mot den tidigare ledaren Åsa Waldau, i församlingen ansedd som Kristi brud. 

– Hon fick mig att lova inför Gud att aldrig avslöja att hon var den som låg bakom sms:en, säger Helge Fossmo i dokumentären.

För första gången visas Knutbypastorns videoinspelade polisförhör efter mordet på hans fru och mordförsöket på en granne. 

I en grön skinnfåtölj i ett av Uppsalapolisens förhörsrum sitter en bredbent Helge Fossmo. Året är 2004, han är 33 år gammal och har blivit delgiven misstanke om inblandning i mordet på sin fru Alexandra Fossmo och för mordförsök på en granne. Det är en leende Helge Fossmo som sitter där i rummet och tar emot en kaffekopp från en av förhörsledarna. Iklädd en grön fleecejacka och blå träningsbyxor frågar han självbelåtet om han får bjuda förhörsledarna på middag när allt är över, sedan skrattar han.

Så blir det aldrig. 

2004 döms Helge Fossmo till livstids fängelse för anstiftan till mordet på sin 23-åriga fru Alexandra Fossmo och mordförsöket på den 30-åriga grannen. 

Det var till stor del bibelorden som fällde Fossmo i rätten, att han och Sara Svensson sms:at och ringt varandra över 2 000 gånger under två månaders tid, liksom att Sara Svensson nästan i detalj i förhören kunde återge många av de sms hon mottagit (som fått henne att känna tvång att döda) och som senare kunde knytas till Fossmos telefon. Det gjorde hennes berättelse trovärdig i rätten.

”Jag har inget att dölja”

De 40 timmar långa polisförhören har spelats in på video av polisen. Det är Fossmo själv som gett journalisterna Anton Berg och Martin Johnson fullmakt att begära ut dem av polisen med motiveringen att ”jag har inget att dölja”, enligt dokumentären. Förhören har aldrig tidigare visats i medier eller i något offentligt sammanhang. 

I en ny intervju i samma dokumentär svarar Helge Fossmo på frågan om varför han väljer att prata först nu, 17 år senare.

– Även om jag en tid in i häktet förstod att det vi höll på med i Knutby var fel, så var jag fortfarande väldigt rädd för konsekvenserna av att svika min ledare, säger han då.

I dokumentären riktar Helge Fossmo dels kritik mot polis och åklagare och hävdar att de ännu inte hittat den riktiga anstiftaren till mordet och mordförsöket, dels säger han att han själv inte berättat hela sanningen. Helge Fossmo har även tidigare hävdat att han är oskyldig

Helge Fossmo intervjuas av Anton Berg och Martin Johnson.
Foto: DAVID HELLMAN / HBO NORDIC

Han anklagar församlingens dåvarande ledare Åsa Waldau, även kallad Kristi brud, för att ligga bakom de anonyma sms som fick barnflickan Sara Svensson att känna sig tvungen att utföra brotten, vilket han också gjort tidigare

– Hon fick mig att lova inför Gud att aldrig avslöja att hon var den som låg bakom sms:en, säger Helge Fossmo i en ny intervju i dokumentären.

Några bevis för att Åsa Waldau ska ha sagt så har dock inte redovisats. Åsa Waldau har alltid sagt att Helge Fossmo ljuger. När dokumentärteamet söker henne svarar hon i ett handskrivet brev att hon inte vill medverka. Hon skriver bland annat att ”vad jag än säger spelar ingen roll. Det klipps och klistras ihop så att det passar medias story. Och att kommentera eller dementera andras påståenden och uppgifter känns meningslöst.”

Hon skriver också: 

”Att dessutom försöka svara på förtal och kränkningar från Helge och Sara känns bara för mycket. Både jag och mina anhöriga mår dåligt av detta”.

Fallet Knutby – detta har hänt

Den 10 januari 2004 blir församlingen Knutby Filadelfia, öster om Uppsala, känd över hela Sverige. Då vaknar landet till nyheten om att en ung kvinna skjutits ihjäl i sin säng i Knutby.

Det är pastor Helge Fossmos fru, Alexandra Fossmo, som mördats. En granne har också skottskadats i ansiktet och i bröstet.


Dagen efter mordet grips familjens barnflicka, Sara Svensson, som visar sig vara gärningspersonen bakom mordet och mordförsöket.


Den 28 januari 2004 grips Helge Fossmo, misstänkt för delaktighet i mordet på sin fru och mordförsöket på deras granne.

Polisen öppnar även förundersökningen gällande dödsfallet av Fossmos första fru, Heléne Fossmo, från 1999, på nytt. Fallet avskrevs först som en olycka.


Sara Svensson åtalas för mord och mordförsök. Helge Fossmo åtalas för anstiftan till mord på Alexandra Fossmo, mordförsök på sin granne och för mord på sin första fru Heléne Fossmo.


Den 30 juli 2004 döms Sara Svensson till rättspsykiatrisk vård för mord och mordförsök. Helge Fossmo döms till livstidsfängelse för anstiftan till mord och mordförsök. Han frias från mordmisstankarna gällande sin första fru.


Domarna överklagas och i november samma år hovrätten Fossmos livstidsstraff och att Svensson ska genomgå rättspsykiatrisk vård. Hon släpps i december 2011.


2016 polisanmäler pastorn Peter Gembäck sig själv och Åsa Waldau för misshandel samt pastorn Urban Fält för sexuellt utnyttjande.

Samma år blir Åsa Waldau och Urban Fält bortröstade från församlingen. Bägge väljer att flytta från Knutby.


I maj 2018 läggs församlingen Knutby Filadelfia ned.


I mars 2020 döms Åsa Waldau till villkorlig dom med samhällstjänst för åtta fall av misshandel, Urban Fält till villkorlig dom med samhällstjänst för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning och Peter Gembäck till villkorlig dom och dagsböter för misshandel och olaga tvång.

Det var natten den 10 januari 2004 som Alexandra Fossmo sköts med tre skott i sin säng och en granne skottskadades i ansiktet och bröstet. Snart stod det klart att det var Sara Svensson, Fossmofamiljens barnflicka, som hade avlossat de dödande skotten och hon erkände i polisförhör. Något som blev avgörande i Sara Svenssons trovärdighet som mördaren, men också i att det fanns en anstiftare, var bland annat de anonyma sms:en.

För henne var sms:en Guds ord och vilja. I polisförhör har Sara Svensson sagt att det varit Helge Fossmo som vidarebefordrat de anonyma sms:en till henne från sin telefon. Och när polisen lyckades spåra och återskapa några av sms:en visade de sig vara nästintill identiska med Sara Svenssons berättelse.

– Jag ville verkligen inte göra det jag gjorde. Jag hade inget eget motiv, vem hade det? har Sara Svensson tidigare sagt i polisförhör.

”Har inte bett henne att gå och skjuta två människor”

I polisförhören 2004, som nu för första gången visas i dokumentären, säger Helge Fossmo först att han inte är författaren av de anonyma sms:en.

– Jag har skickat sms till Saras telefon, men jag har inte fått eller vidarebefordrat anonyma sms, säger Helge Fossmo i polisförhören.

När förhörsledaren vid ett senare tillfälle läser upp några av de sms som den tekniska utredningen kunnat återskapa, erkänner Helge Fossmo att det är han som författat sms:en. Han säger i polisförhör att de bibelord som handlat om Sara Svenssons tro och förlåtelse och inte om att döda.


Helge Fossmo i polisförhör 2004.
Foto: HBO NORDIC

Förhörsledaren läser: ”Du behöver fatta ett beslut och inte fundera på om. Finn en säker lösning. Du bevisar din kärlek genom att befria honom. Han behöver det. Hans gräns är snart nådd.” Och ”Det första är ditt måste. Det andra kan du göra av kärlek. Det måste ske på något sätt. Din osjälviska hjälp skulle räknas dig tillgodo inför honom. Du kan.” 

– Du läser ju det där med ett facit som gör att du tolkar det på ett sätt, svarar Helge Fossmo efter att förhörsledaren läst upp sms:en.

– Nej, Helge, jag läser det under de betingelser som Sara berättar i sin berättelse, hon har precis ordagrant sagt de här sms:en, det är det jag säger, svarar förhörsledaren.

– Ja, och det är ditt facit. Men det är fortfarande så att jag har inte bett henne att gå och skjuta två människor. Då har hon i så fall tolkat det på ett helt annat sätt än det var tänkt, säger Fossmo då.

Fossmo har nu avtjänat 17 år i fängelse. 2019 tidsbestämde tingsrätten straffet till 26 år, det innebär att Fossmo blir frigiven i i början av nästa år.

”Varför tar man 17 år istället för att berätta sanningen?” frågar en av journalisterna i dokumentären.

– Dels så var jag naiv och tänkte att det är klart man inte kan bli dömd för något man inte gjort. Jag är inte anstiftare så det är klart man inte kan döma mig för det. Jag trodde som väldigt många gemene svensk gör, att i Sverige blir man inte felaktigt dömd, svarar Fossmo.

Eventuellt grund för resning 

I den nya dokumentären framkommer det nya uppgifter om rekonstruktionsvideon med Sara Svensson om händelseförloppet på mordnatten 2004. Under det sex timmar långa råmaterialet som aldrig visades i rätten, ger utredare på plats instruktioner till Svensson i hur hon ska visa händelseförloppet och säger åt henne vad hon ska berätta. 

– Om jag ska uttrycka det krasst så liknar det mer än filminspelning än en rekonstruktion, säger Sverker Jönsson, docent i straffrätt, i dokumentären.

Dokumentärteamet visar de nya uppgifterna om rekonstruktionsfilmen för Helge Fossmo och hans advokat Anton Strand.

– Domstolen har tagit del av klippt material och aldrig fått veta hur hårt regisserad Sara var när hon gjorde den här rekonstruktionen, säger Anton Strand, i dokumentären.

– Det finns anledning att undra om det är hon som har avlossat skotten naturligtvis, säger Helge Fossmo om uppgifterna i dokumentären.

Anton Strand kallar det ”väldigt allvarligt” och i en intervju med Expressen berättar han att de nu jobbar på en resningsansökan för Helge Fossmo som kommer lämnas in senare i år. Dels kan en sådan få betydelse på ett personligt plan för Fossmo, men också för ett eventuellt skadestånd, menar Anton Strand.

– Helge är dömd på uppgifter där domstolen inte haft ett fullständigt material att utgå från. Och det innebär att hans rättigheter, rätten till en fair trail, inte har kunnat respekteras av domstolen eftersom de inte haft korrekt material och förutsättningar för att bedöma saken, säger han till Expressen.

Expressen har sökt Åsa Waldau.

Helge Fossmos hus i Knutby 2004.
Foto: JOHANNA PETTERSSON


Bevisen som fällde Helge Fossmo

Barnflickans ord

Sara Svensson berättade i polisförhör ”med utomordentlig noggrannhet” om innehåll i sms hon mottagit. Tingsrätten bedömde också att hon lämnade en utförlig och noggrann berättelse med ingående uppgifter om händelser, tider och platser. Detta stärkte Sara Svenssons trovärdighet samtidigt som Helge Fossmos uppgifter var motstridiga, där han först nekade till telefonkontakt med Sara Svensson för att senare ändra sig. Vid en samlad bedömning fann tingsrätten att Sara Svenssons uppgifter skulle läggas till grund för bedömning av åtalet mot Helge Fossmo.

Tekniska bevisningen

Helge Fossmo och Sara Svensson ringde och sms:ade varandra över 2 000 gånger under loppet av två månader. När polisen längre in i utredningen kunde återskapa några av sms:en kunde de se att sms:en skickats från Helge Fossmos telefon till Sara Svensson. 

Drömmarna

Vittnen uppgav i polisförhör att Helge Fossmo tidigare berättat att han drömt om Alexandra Fossmos och grannens förestående död.

Skotten

Helge Fossmo uppgav att han låg och sov i ett annat sovrum på samma våning som Alexandra Fossmo, när hon sköts. Tingsrätten bedömde det som ”anmärkningsvärt” att Helge Fossmo inte skulle ha vaknat av ljudnivån när skotten avlossades, som vid en rekonstruktion uppmättes till över 100 decibel.

Fotnot: I en tidigare version stod det att Helge Fossmo släpps fri april 2021. Det är fel. Korrekt är i början av 2022.17 år efter Knutbydramat – nu avslöjas nya detaljer

Nya uppgifter om mordet som skakade Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.