Helena Trus till Expressen – storsatsning på reportage

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Reportern Helena Trus förstärker Expressens politik- och samhällsredaktion.
Foto: OLLE SPORRONG

Expressen utökar satsningen på samhällsjournalistik och värvar reportern Helena Trus från Aftonbladet.

– Expressen slår igenom bruset med genomarbetad och fördjupande journalistik, och jag är så mallig över att jag ska få vara en del av det, säger hon.

Helena Trus, som arbetat på Aftonbladet sedan 2005 i många olika roller, kommer att ingå i Expressens politik- och samhällsredaktion och ha fokus på reportage.

– För drygt femton år sedan inledde jag min journalistkarriär som vikarie på Expressen. Nu gör jag, för att använda kvällstidningsspråk, en comeback, säger hon.

– Helana Trus är en engagerad och envis reporter och en skicklig berättare. Hon är ett starkt tillskott i vår satsning på samhällsreportaget, säger Christofer Brask, politik- och samhällschef på Expressen.

Skrev bok om farmor Cyla

Våren 2019 debuterade Helena Trus som författare med boken ”Ett kilo socker” om sin farmor som överlevde Förintelsen. Hon föreläser också för högstadie- och gymnasieelever om Förintelsen och den nutida antisemitismen.

– Det tog många år att få min farmor Cyla som överlevde Förintelsen att bryta tystnaden och berätta om kriget och hur det förföljde henne genom livet. Expressen startades ju en gång i tiden som motvikt till de nazistiska strömningarna i samhället, och jag känner en extra stolthet över att få arbeta på en tidning med en sådan historia, säger Helena Trus.

Expressen har under de senaste åren publicerat ett flertal reportageserier som fått stort genomslag i samhällsdebatten – journalistik som både nått miljonpublik och belönats med priser. I september tog reportrarna Johanna Karlsson och Michael Syrén emot Wendelapriset för årets bästa socialreportage, för serien ”Slummen mitt i Sverige”.

– Vår ambition är att berätta om Sverige, gärna det Sverige som finns utanför storstäderna, utan att skriva folk på näsan. Vi tror att vår publik både vill och kan tänka själv, säger Christofer Brask.


Starka samhällsreportage från Expressen

Berättelsen om Eskilstunas kamp för att läka efter coronautbrottet 

Expressens reporter Johanna Karlsson tillsammans med Sandra, en av huvudpersonerna i reportaget om Eskilstuna och pandemin.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Smittan lamslår Delsbo: ”Folk är jätteoroliga 

Gunvor Åberg har inte kramat sin man Palle sen i våras. Hon går till Månsbackens äldreboende varje dag och vinkar till Palle från utsidan. När corona kom till Delsbo drabbades äldreboendet hårt och Palle är en av alla de som blev smittade.
Foto: OLLE SPORRONG

Avgörande striden om minkarna – mitt i SD-land

Jörgen Martinsson, vd Svensk mink, hade bråda dagar i november när larmet kom om coronasmitta bland minkarna på Listerlandet.
Foto: JENS CHRISTIAN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.