Helena skämtar om Zlatans bordsskick

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Har fortfarande arbete kvar". Helena Seger berättar att hon lärt Zlatan hur man använder en fiskkniv och hur man handskas med ett glas med fot. "Men jag har fortfarande arbete kvar...", säger hon till franska Elle. "Han är min bästa vän, min själsfrände", säger hon också.
Foto: ALL OVER PRESS

Zlatan Ibrahimovic, 31, är en mästare på fotbollsplanen.

Men vid matbordet har han en del kvar att lära, enligt sambon Helena Seger, 42.

Här får Zlatan en gratislektion i bordsskick av landets ledande folkvettsexpert Magdalena Ribbing, 72.

Som samtidigt ger Helena en gliring för hennes gliring...

Nu ges Zlatan Ibrahimovics och David Lagercrantz bok "Jag är Zlatan" ut i Frankrike och hans sambo Helena Seger passar på att berätta om familjens nya liv i Paris i den franska utgåvan av modemagasinet Elle.

Där säger hon bland annat:

- Visst är han galen, men på ett positivt sätt. Han är min bästa vän, min själsfrände, han blidkade mig, han har förändrat mitt liv.

Och om hans bordsskick säger hon skämtsamt:

- Jag har framför allt lärt Zlatan hur man använder en fiskkniv och hur man handskas med ett glas med fot. Men jag har fortfarande arbete kvar...

"Inget vidare solidariskt"

Magdalena Ribbing är inte helt förtjust i att Helena Seger går ut och pratar om sin man på det sättet offentligt.

- Det är inget vidare solidariskt att offentligt klaga på sin mans bordsskick. Sådant ska man göra i enrum. Anton Tjechov sade i början av 1900-talet att det inte är den som spiller sås på duken som begår etikettsbrottet, det begås av den som påpekar att någon annan har spillt sås på duken, säger hon.

Ribbing poängterar att ett gott bordsskick betyder olika saker i olika delar av världen. Men i Sverige, Frankrike och övriga Europa har vi - och Zlatan - en viss etikett att följa.

"Bordskicket är viktigt"

- Bordsskicket är fantastiskt viktigt. Människor har blivit av med både jobb och vänner sedan de slafsat i sig maten och visat dåligt bordsskick som människor i deras närhet har tröttnat på att se, säger hon.

Så läs Ribbings råd, Zlatan, så Helena slipper tjata...

Ribbing: Gör så här till bords, Zlatan

1 Man ska inte bre ut sig så att bordsgrannar känner sig trängda. 60 centimeter brukar man tala om, men huvudsaken att bordsgrannarna känner sig bekväma.

2 Ha inte armbågarna på bordet förrän möjligen mot slutet av en alltför lång måltid.

3 Ät så spillfritt och ljudlöst som möjligt. Prata inte med mat i munnen. Smackande, gurglande, sörplande och blåsande på varm mat är inget snyggt bordsskick.

4 Drick inte när du har mat i munnen, det ser äckligt ut.

5 Spotta inte ut kärnor eller fiskben på tallriken eller servetten, utan fös ut dem på gaffeln och parkera på tallrikskanten.

6 Vifta inte med besticken, utan lägg dem på tallriken.

Är det viktigt med bra bordsskick?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.