Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Helena skadade sig på jobbet – får ingen ersättning

”Jag har svårt att gå, stå och sitta och är beroende av kryckor”, säger Helena.
Foto: Privat
Försäkringskassan menar att Helena skulle kunna arbeta med andra saker. Men både läkare och Arbetsförmedlingen är av en annan åsikt.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nu är Helena säker på att hon kommer få avslag på nytt.
Foto: / Torbjörn Larsson
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Sedan fallet i en trappa för över tio år sedan är Helena Lundqvist överens med läkare och Arbetsförmedlingen: hon klarar inte av att jobba.

Men enligt Försäkringskassan borde hon kunna arbeta.

– Jag har gått igenom massor av olika behandlingar, men ingenting har hjälpt. Det finns verkligen ingenting mer jag kan pröva, säger Helena Lundqvist.

Under ett arbetspass föll väktaren Helena Lundqvist i en trappa och skadade knäet. Det var tretton år sedan – men fortfarande har hon svåra men från olyckan.

Till följd av fallet skadades nervsystemet vilket har gett henne svåra smärtor och ibland är hon beroende av kryckor. Det värsta är dock att hon drabbats av allodyni. Diagnosen innebär att Helenas hud är extremt känslig. Hon har svårt att bära vanliga kläder och hon tål inte någon beröring.

– Jag har svårt att gå, stå och sitta och är beroende av kryckor, berättar 52-åringen från Södertälje.

Sedan olyckan år 2005 har hon varit sjukskriven. Specialistläkare, Arbetsförmedlingen och Helena själv är eniga: Hon klarar inte av att jobba.


LÄS OCKSÅ: Annika Strandhäll: ”Rätt personer ska vara på rätt plats” 


”Med nuvarande besvär saknar patienten helt arbetsförmåga. Inget på arbetsmarknaden förekommande arbete kan patienten klara.”, står det i ett utlåtande från en överläkare på en smärtklinik.

Men i december 2016 slutade Försäkringskassan att betala ut ut sjukpenning. Man ville göra en ny utredning och under tiden drogs pengarna in.

”Jag har svårt att gå, stå och sitta och är beroende av kryckor”, berättar Helena.
Foto: Privat

Försäkringskassan: Kan göra annat

Försäkringskassan menade att det var anmärkningsvärt att rehabiliteringen inte skulle ha haft någon effekt på Helena.

I somras skrev Expressen om hennes fall

Försäkringskassan går med på att Helena inte kan återgå till jobbet som vakt men menar att hon borde kunna utföra ett jobb där hon inte behöver belasta knäet eller ha kläder som triggar smärtan.

– Även om hon inte klarar av fysiskt tungt arbete eller att gå mycket kan vi, när vi gör bedömningen mot hela arbetsmarknaden, titta på om det finns ett stillasittande arbete som Helena skulle kunna utföra i stället, sade Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan då.

Dagarna är räknade

Nu får Helena sjukpenning – men dagarna är räknade. Nästa utbetalning av sjukpenningen får hon i april och det blir antagligen den sista, berättar hon.

Då kommer Försäkringskassan att pröva hennes förmåga mot hela arbetsmarknaden. Sedan förra gången hon prövades mot hela arbetsmarknaden har Arbetsförmedlingen gjort en ny utredning. Även den slår fast att hennes skada hindrar henne från att arbeta.


LÄS OCKSÅ: Läkaren Gunnar: ”Många patienter blir mer stressade i stället” 


– Om man är missnöjd med Försäkringskassans beslut kan man begära att Försäkringskassan omprövar beslutet. Omprövning innebär att vi tar del av eventuella nya synpunkter och gör en ny prövning av ärendet. Vi tittar på eventuella nya underlag och allt som finns i ärendet sedan tidigare. Om man är missnöjd med Försäkringskassans omprövningsbeslut kan man överklaga det till förvaltningsrätten, säger Cecilia Udin.

– Våra medarbetare jobbar varje dag för att fatta dessa beslut på ett så bra, rättssäkert och tryggt sätt som möjligt. Handläggarna beviljar drygt 97 procent av alla nyansökningar om sjukpenning, helt enligt det intyg som läkaren skrivit.

”Med tiden försvann hoppet”

Men Helena är säker på att hennes ansökan om sjukpenning kommer att få avslag – igen.

Vad skulle du behöva för att kunna komma tillbaka till arbetslivet?

– Jag skulle vilja arbeta, men i nuläget så har jag svårt att se någon väg fram till det alls. Jag har inte alls den förmågan, säger hon och fortsätter: 

– Jag har gått igenom massor av olika behandlingar, men ingenting har hjälpt. Det finns verkligen ingenting mer jag kan pröva. Varje gång man har prövat någonting och det inte fungerat så blir man så besviken. Åren gick och jag blev aldrig bättre och med tiden så försvann hoppet, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.