Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Helena fixade 136 regnrockar till vårdpersonal

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Huvudentrén på Södersjukhuset i Stockholm.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Helena Tovås Persson.
Foto: PRIVAT
Maken Svante Persson trycker in regnrockarna.
Foto: PRIVAT

Helena Tovås Persson insåg att det saknades skyddsutrustning till sjukhuspersonalen.

Då drog hon i gång en grupp på Facebook – Coronaskydd till vården.

21 000 kronor senare kunde hon köpa 136 regnrockar och skänka dem till Södersjukhuset i Stockholm.

– Men kalla mig inte hjälte. Det är vårdpersonalen som är samhällets hjältar i dag.

Det började med att Helena Tovås Persson från Värmdö öster om Stockholm såg ett inslag på tv i onsdags.

Där beklagade sig Clara Strömberg, överläkare och huvudskyddsombud för läkarna och akademikerna på Södersjukhuset, över bristen på långärmad skyddsutrustning för personalen på akuten.

Clara Strömberg valde då att köpa regnrockar för egna pengar.

Helena blev så berörd av inslaget att hon själv ville hjälpa till. Efter ett halvt dygn hade hennes grupp på Facebook med tusen vänner fått ihop 21 000 kronor.

– Jag kände att det här är ju helt sinnessjukt att det inte finns skyddsmateriel till personerna som ska vårda, säger Helena Tovås Persson.

Hon tog kontakt med Clara Strömberg och undrade vilka krav och kriterier som gällde.

Helena fick omgående napp

Svaret: Det behövdes regnrockar som är långärmade, och tål tvål, vatten och att tvättas av med sprit. Helena Tovås Persson fick också veta att dessa fanns på bygg- och sportvaruhus.

Hos Jula, som har samarbete med Region Stockholm, fick hon snabbt svar.

Inlägget på Facebook uppmärksammandes också av flera andra avdelningar på SÖS, som förklarade att inte heller de hade långärmat sjukmateriel. De bad henne också komma dit omgående.

– Jag gick in på Jula i Mölnvik på Värmdö och köpte upp hela deras lager, 66 stycken regnrockar. Jag fick dessutom 50 procent i rabatt. Sedan tog jag mig till Jula i Nacka Forum och fixade resten, totalt 136 stycken.

Maken fick vara chaufför och packare

Maken Svante Persson följde med som chaufför och packare innan paret i en proppfull bil begav sig till Södersjukhuset.

– Jag gick fram till receptionen och förklarade vilka avdelningar som var i behov av regnrockarna. 

Hur länge kommer du att fortsätta med detta?

– Så länge det akuta behovet finns. Nu är mitt fokus på ansiktsskydd. Många kommer in till vårdcentraler med covid-19, men är inte särskilt sjuka. Sedan ska de ta sig hem, de måste ha sådana skydd på sig så de inte smittar vidare. Det samma gäller all personal på hemtjänsten, vårdcentraler och så vidare.

Helena vill inte bli kallad hjälte

Under fredagen skänkte varuhuset Brisak på Värmdö 500 regnrockar, som Helena Tovås Persson har sett till att forsla vidare till sjukvårdshjälpen på Karolinska Sjukhuset.

Det enda hon inte vill är att bli kallad hjälte.

– Jag gör verkligen det här för att jag har ett stort hjärta, men det är de människor som jobbar i vården som är hjältarna. Och dom måste vi skydda.


Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.   


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.