Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Helena är redo att hjälpa gamla vårdkollegorna

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Helena Köhl redo att hjälpa sina gamla kolleger inom vårdyrket.Foto: Maria Björkman / VLT

Här är coronanyheter från landet runt.

Äldre person död efter bekräftad coronasmitta på äldreboende i Gävle

Foto: Anna Bagge, Gefle Dagblad

I förra veckan konstaterades en anställd på äldreboendet Forellplan i Gävle vara smittad av coronaviruset. I samband med det testades boende som visade symtom. Under natten mot onsdagen avled en boende på äldreboendet som också var smittad. 

– Anhöriga är underrättade och det är naturligtvis jättetråkigt att det har inträffat, säger Magnus Höijer, omsorgschef i Gävle.

Läs mer på Arbetarbladet

 

Mora IK i ekonomisk kris – kämpar för sin överlevnad: ”Jag är jätteorolig”

Coronakrisen sätter djupa spår i hela världen.

Nu tvingas Mora IK vidta kraftiga åtgärder för att överleva.

– Det handlar om att rädda klubben, säger Peter Hermodsson, klubbdirektör.

Alla drabbas eller kommer att bli drabbade av den pågående coronapandemin. Det är ett ovisst läge och ingen kan svara på när allt är över eller hur det ekonomiska läget är i höst.

– Just nu är vi oroliga. Vi mår inte dåligt av året som varit. Men vi mår inte bra när vi blickar framåt. Det ser inte bra ut. Det är på en nivå om vi kommer att klara det här eller inte, säger Peter Hermodsson.

Läs mer på dt.se

 

Så tacklar kommunen bristen på skyddsutrustning – tillverkar egna masker

Dessa dagar får många se sig själva göra andra uppgifter än normalt. På Östersunds kommun jobbar flera från förvaltningen nu med att tillverka hundratals visir åt de som arbetar inom vården. Man arbetar med pappersark som länge användes till overhead-apparater för att projicera bilder i samband med möten eller föredragningar. Tanken är att visiren ska kunna kombineras med munskydd och därmed förhindra spridningen av viruset Covid-19.

Läs mer på op.se 

 

Helena Köhl redo att hjälpa sina gamla kolleger inom vårdyrket.Foto: Maria Björkman / VLT

Inredare beredd att rycka in som sjuksköterska

Nio år har gått sedan hon lämnade vårdyrket för att följa sin dröm inom inredningsbranschen. Nu när corona drabbat samhället är Helena Köhl redo för en tillfällig comeback.

– Om jag behövs i de här tiderna så vill jag ställa upp. Jag kan tänka mig att jobba en eller ett par dagar i veckan inom vården om det skulle vara nödvändigt under coronakrisen, säger hon.

 

Extremläge för Södertäljes förskolor gör att permitterade får ha kvar barnomsorg

Tre av fyra barn kommer inte till den kommunala förskolan i Södertälje just nu. Samtidigt permitteras under onsdagen 6 000 Scaniamedarbetare och från nästa vecka väntas ytterligare 8 000 på företaget jobba tvådagars vecka. Förskolan beskriver situationen som ett extremläge och väljer därför att låta alla föräldrar som permitterats ha kvar sin barnomsorg som vanligt.

Läs mer hos Länstidningen i Södertälje

 

Fagersta Brukshotell tvingas stänga lunchbuffén – öppnar drive through

Fagersta Brukshotell tvingas till snabb anpassning efter tisdagens besked om att enbart bordsservering ska tillåtas på restauranger. De tvingas stänga lunchbuffén och har i stället öppnat en drive-through-servering.

– Det gäller att vara snabbfotad för att överleva. Vi måste stå ut tills någon slags normalitet återvänder i samhället, säger Jennifer Troëng Johansson, VD för Fagersta Brukshotell till Fagersta-Posten.

Läs mer på Fagersta-Posten.se

 

Sjukhuset fick en specialleverans.Foto: Yeko Photo Studio

Pizzerians bidrag under coronakrisen – skänker pizzor till akutpersonal

När Musa Tömek satt och tittade på nyheterna slog det honom vilket jättejobb vårdpersonalen gör under coronapandemin. Dagen därpå ställde han sig i köket på pizzeria Robertos och slängde ihop 22 pizzor. Maten levererade han sedan personligen till sjukhusets akutpersonal vid lunchtid under tisdagen.

Detta trots att pizzerian tappat många kunder under coronapandemin och kan komma att få säga upp personal.

– Jag ville göra något för att de skulle bli glada, säger han till helahälsingland.se.

Läs mer på helahälsingland.se

 

Åre har öppnat tillfällig förskola för ökad krisberedskap 

I tisdags öppnade en tillfällig förskola i Åre – så föräldrar med samhällskritiskt viktiga funktioner ska kunna jobba även om barnen påvisar lindrig förkylningssymptom. Nu är Östersund också i startgroparna.

Läs mer i Länstidningen Östersund

 

Svenskarna bunkrade toapapper i massor - nu har Morgan skapat en ny (nöd)lösning på suget

Butikshyllor som gapade tomma - efter massrusning till toapapper.

Det svenska suget efter rullarna har varit enormt. Så pass stort att PeWe:s konditori i Hallsberg nu testar om samma intresse finns för badrumsdetaljen som bakverkt.

– Det var en rolig idé. Jag tänkte att sådana där kan jag också göra, berättar ägaren Morgan Eidholm som hört talas om toapappersbakelsen via en säljare.

Läs mer på na.se

 

Nu producerar det lokala bränneriet handsprit till sjukvården

Norrtelje Brenneri bränner numera odrickbar alkohol – för att göra handsprit till vården i kommunen, skriver Norrtelje Tidning.

Få har nog undgått larmen om bristen på förnödenheter som handsprit sedan covid-19 bröt ut. Inte minst inom vården som behöver stora mängder. När Kristina och Richard Anerfält-Jansson på Norrtelje Brenneri fick förfrågan om att tillverka handsprit för några dagar sedan, tvekade de inte. Sedan dess har de tillsammans med personalen jobbat dygnet runt för att kunna ställa om sin verksamhet som egentligen producerar det motsatta.

– Vi har ju resurser att producera handsprit och det känns väldigt bra att kunna hjälpa till, säger Kristina Anerfält-Jansson på Norrtelje Brenneri.

Läs mer på Norrtelje Tidning

Fabrikens bortglömda kontorsmaterial blir skyddsutrustning på sjukhusen

Vid en förrådstömning på Ortvikens pappersbruk i Sundsvall hittade man en större mängd bortglömda lådor – som vid en närmare besiktning visade sig innehålla overheadplast.

– Vi skrattade då, när vi insåg vad lådorna innehöll. Det var länge sedan man använde sådana, säger Tobias Lundberg, driftsäkerhetsingenjör på Ortvikens pappersbruk.

Men efter att ha läst en artikel kom Tobias Lundberg på andra tankar. Den bortglömda overheadplasten kanske kunde få ett nytt, oväntat användningsområde.

– Man får vara lite MacGyver och göra saker av sånt som egentligen är ämnat för annat, säger han.

De 9000 arken som hittades har nu skickats till Södersjukhuset i Stockholm för att bli ansiktsvisir i kampen mot corona.

Läs mer på St.nu

 

Camping delar ut matkassar till äldre – tömmer lagret inför säsongen: ”Svårare att lämna hemmet nu”

Nicksta camping i Nynäshamn bygger om butiken inför sommarsäsongen och har därför tömt sitt lager på torrvaror. Men i stället för att sälja ut varorna lägger man dem i kassar och skänker till äldre nu i coronatider.

Läs mer i Nynäshamns Posten 

 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt. 

 

https://datawrapper.dwcdn.net/QuxVN/4/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.