Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Helena, 60, rasande efter hånfulla lappen i skogen

Helena Andersson, 60, är etappansvarig vid Sörmlandsleden.
Foto: PRIVAT
Hon förbluffades av budskapet på den otrevliga lappen.
Foto: PRIVAT

Helena Andersson, 60, skulle under söndagen ut i Sörmlands skogar för att kontrollera att allt var okej i samband med skogsbränderna.

Då upptäckte hon att någon eldat, trots avrådan.

Men det var inte allt – bovarna hade även lämnat en riktigt otrevlig lapp.

– Jag blev både arg och ledsen, säger Helena.

Malmköpingsbon Helena Andersson, 60, menar att man omöjligt kan ha missat skogsbränderna som härjar i Sverige.

Det är just därför hon blev extra förbannad när hon kom ut i skogen vid Sörmlandsleden och såg vad som hade hänt.

Andersson är ansvarig för etapp 20 på Sörmlandsleden, och besökte på söndagsförmiddagen sitt skärmskydd, en plats för vandrare att varva ned längs med leden.

Någon hade eldat trots förbudet – men det var inte det enda.
Foto: PRIVAT

Trots att hon tidigare satt upp flera lappar som varnar om bränder, hade någon eldat ändå. Men det var inte det enda som fick Helena att reagera.

”Under alla mina år som etappansvarig har jag sett och upplevt det mesta. Men detta gör mig både ledsen och alldeles väldigt förbannad!", skriver hon på Facebook efter händelsen.

Helena Andersson undersökte platsen där det brunnit, och gick fram och bläddrade i gästboken. Där hittade hon en lapp med ett väldigt tydligt budskap:

"16 juli Jävla gnäll!! Inte blev det skogsbrand för att vi äldade måste käka" löd det felstavade budskapet i gästboken.
Foto: PRIVAT

"Jävla gnäll! Inte blev det skogsbrand för att vi eldade. [Vi] måste käka”, går det att läsa på lappen, noggrant signerat med datum: 16 juli – en dag innan totalt eldningsförbud upprättades vid områdena kring Sörmlandsleden.

– Jag blev både arg och ledsen. Det kunde ju ha blivit hur allvarligt som helst. Bara en liten bit bort ligger det också hus. De riskerar att bli instängda av en brand. Om det får fäste och det kommer en kastvind, då är det en katastrof på nolltid! säger hon och fortsätter:

– Jaha. Har ni liksom, har ni på något sätt försökt provocera? Ni har eldat... Är det kul?

Helena Andersson kan inte försöka förstå vad de egentligen tänkt. Hon anar att folk kanske tror att olyckan aldrig kan hända dem själva.

– Det är som en uppkäftig fjortis: "Vi gör som vi vill". Man gör inte som man vill. Man har en skyldighet att ta reda på vad som gäller.

Helena Andersson har nu satt upp varnande lappar på både engelska och svenska.
Foto: PRIVAT

Under måndagen gick Helena Andersson tillbaka till skärmskyddsplatsen för att sätta upp ännu fler lappar, och dessutom tejpa för eldplatserna, för att försäkra sig om att budskapet verkligen går fram.

– Jag sätter inte upp lappar bara för att jag tycker det är kul. Med alla dessa enorma okontrollerade eldar vi har nu, behöver vi inte fler, avslutar Helena Andersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.